Chirurgia bariatryczna wydłuża życie osobom otyłym

5/5 (1)

Otyli mężczyźni i kobiety w średnim wieku, którzy przeszli operację bariatryczną w okresie ostatnich 10 lat, mają o połowę niższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż te osoby, które stosowały tradycyjne leczenie otyłości w tym samym czasie.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Northwestern University Feinberg School of Medicine i Clalit Research Institute w Izraelu. Wyniki opublikowano w “JAMA”. W 2011 r. przeprowadzono 158 000 operacji bariatrycznych w USA, a w 2016 r. wykonano ich 216 000, co stanowi wzrost o 37%.

Wskaźnik przedwczesnych zgonów u osób, które nie przeszły operacji, wynosił 2,3% w porównaniu do 1,3% – dla osób, u których przeprowadzono operacje bariatryczne. W badaniu porównano dane 8 385 osób po operacji bariatrycznej (65% kobiet i 35% mężczyzn) do danych 25155 osób, które nie przeszły tej operacji. Średni wiek badanych wynosił 46 lat, a wskaźnik masy ciała (BMI) – 40.

Podczas gdy krótkoterminowe korzyści operacji są doskonale znane – takie jak utrata masy ciała, lepsza kontrola cukrzycy i ciśnienia krwi –  istnieje obawa o powikłania długoterminowe. Wśród problemów wymienia się zaburzenia wchłaniania składników odżywczych,  prowadzące do niedoborów witamin, niedokrwistość i niedobór białka. U badanych osób nie zaobserwowano żadnych z powyższych.

W badaniu oceniano trzy rodzaje operacji bariatrycznych w porównaniu ze zwykłą opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, które mogą obejmować poradnictwo dietetyczne i modyfikację zachowania. Typy operacji obejmowały ominięcie żołądkowo-jelitowe, założenie regulowanej opaski żołądkowej oraz rękawową resekcję żołądka.

Źródło:

Orna Reges, Philip Greenland, Dror Dicker, Morton Leibowitz, Moshe Hoshen, Ilan Gofer, Laura J. Rasmussen-Torvik, Ran D. Balicer. Association of Bariatric Surgery Using Laparoscopic Banding, Roux-en-Y Gastric Bypass, or Laparoscopic Sleeve Gastrectomy vs Usual Care Obesity Management With All-Cause Mortality. JAMA, 2018; 319 (3): 279

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.