Teraz czytasz
Congressus Dietetica 2019 – sprawozdanie z wydarzenia

Congressus Dietetica 2019 – sprawozdanie z wydarzenia

W dniach 5-6 kwietnia Łódź stała się dietetycznym sercem Polski. W ubiegły weekend odbyła IX Ogólnopolska Konferencja Dietetyki – Congressus Dietetica – zdecydowanie warta uczestnictwa zarówno biernego (ze strony słuchacza) jak i aktywnego  (ze strony wykładowcy). Patronem medialnym wydarzenia był portal Dietetycy.org.pl. Tematyką główną były metody diagnostyczne w praktyce dietetyka oraz żywienie osób aktywnych fizycznie. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wielu ciekawych przemówień szerokiej kadry wykładowców – specjalistów różnych dziedzin nauki.

Dzień pierwszy – metody diagnostyczne w praktyce dietetyka

Jako pierwsza z wykładowców ze swoją prelekcją wystąpiła lek. med., mgr Anna Dittfeld, podejmując tematykę diagnostyki zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Poruszane zagadnienia są niezwykle istotne z uwagi na częstość występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz powikłań związanych z nierozpoznaniem i nieleczeniem tych nieprawidłowości.

W kolejnym wystąpieniu prof. dr. hab. n. prawn. prof.  UŁ i UM Rafał Kubiak przedstawił wykład pt. „Aspekty prawne udzielenia świadczeń zdrowotnych przez dietetyka”, temat zdecydowanie istotny dla naszego środowiska zawodowego. Ważne jest zaznaczenie, że mimo braku regulacji prawnej profesji dietetyka, jest to zawód medyczny.  W związku z tym osobę zawodowo zajmującą się dietetyką obowiązuje znajomość i przestrzeganie praw pacjenta.

Prof.  dr. hab. n. med. Janina Łucja Grzegorczyk wygłosiła prelekcję na temat zasad rozpoznawania alergii i nietolerancji pokarmowych wg EAACI, przypominając m.in. aktualne definicje, epidemiologię oraz najważniejsze zasady diagnostyki.

Warto wspomnieć tym, że jedna z części pierwszego dnia wykładowego prowadzona była przy udziale redaktor naczelnej naszego portalu – dr Justyny Bylinowskiej.

W kolejnej sesji, dr hab. inż. lek. med. prof. SGGW Dariusz Włodarek poprowadził prelekcję pt. „Miejsce warzyw, owoców i soków w żywieniu osób aktywnych fizycznie”. Należy pamiętać, że warzywa i owoce jako bogate źródła witamin, składników mineralnych i innych substancji bioaktywnych, powinny być spożywane w 5 porcjach na dobę, a jedną z tych porcji można zastąpić 100% sokiem owocowym lub warzywnym w ilości 200 ml. W prelekcji przedstawiono wyniki badań na temat wielu owoców i warzyw, które warto, aby się znalazły w diecie osób o wzmożonej aktywności ruchowej – np. wiśnie, rodzynki, buraki, granat i sok z granatu czy sok pomidorowy.

W dniu pierwszym uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat bioimpedancji elektrycznej jako metody diagnostyki w gabinecie dietetyka (mgr Magdalena Superson), monitorowania pacjentów stosujących dietę wegańską i wegetariańską oraz składników takich jak żelazo, witamina D, jod, witamina B12 oraz selen, o których właściwej podaży w tych sposobach odżywienia się należy pamiętać (mgr Iwona Kibil), diagnostyki i monitorowania pacjentów z niedożywieniem białkowo-kalorycznym oraz nowości w tym zakresie – kryteriach GLIM (dr n. med. Joanna Anna Dardzińska).

Również tego dnia obyły się sesje prac własnych – zarówno sesje ustne jak i posterowe. Zaprezentowano wyniki wielu interesujących badań, dotyczących rożnych kwestii związanych z żywieniem. Jedna z najciekawszych prac to „Synchronizacja zegara biologicznego a zaburzenia metaboliczne” (mgr Aniceta Ada Mikulska, dr n. med. Teresa Grzelak, mgr Marta Pelczyńska, prof. dr hab. n. med. Krystyna Czyżewska).

Pierwszy dzień zakończyło szkolenie z zasad żywienia okołotreningowego przeprowadzone przez Bartłomieja Pomorskiego i Łukasza Jaśkiewicza z Akademii Dietetyki Sportowej cieszące się dużą frekwencją. Swoimi doświadczeniami podzieli się również inni dietetycy sportowi – mgr Urszula Somow, dr Damian Parol oraz Arkadiusz Matras. Uczestnicy bardzo chętnie włączali się w dyskusję.

Dzień drugi – żywienie osób aktywnych fizycznie

Drugi dzień konferencji rozpoczęła prelekcja prof. dr hab. n. med. Jędrzeja Antosiewicza. Tematem przemówienia była witamina D oraz jej rola w procesie adaptacji do wysiłku fizycznego. Kolejne wystąpienie dotyczyło zaleceń dietetycznych dla sportowców chorujących na cukrzycę typu 1 z uwzględnieniem treningu wytrzymałościowego (dr. hab. prof. AWF Joanna Karolkiewicz). Właściwe rozumienie działania odpowiedzi metabolicznej na aktywność fizyczną, odpowiedniej diety i kontroli wartości glikemii oraz dostosowania dawek insuliny mają najistotniejszy wpływ na wyniki sportowe pacjentów z cukrzycą typu 1, dlatego też podejmowanie tej tematyki ma duże znaczenie.

W prelekcjach nie zabrakło roli probiotyków (dr n. med. Jarosław Krzywiński), kofeiny (dr. n. o zdr. Regina Wierzejska) oraz nawodnienia w sporcie (dr Izabela Grabowska).  Dr Damian Parol w swoim wystąpieniu porównywał jakość sposobu żywienia między biegaczami  na diecie wegańskiej i konwencjonalnej. Mgr Urszula Somow wypowiadała się na temat diety młodych sportowców i różnicowania ich od zaleceń kierowanych do dorosłych sportowców. W prelekcji podkreślono rolę odpowiedniej edukacji żywieniowej w celu kształtowania właściwych nawyków dietetycznych dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.

Pozostałe wystąpienia dnia drugiego:

Zobacz również
konferencja

– „Metody żywienia wspomagania hipertrofii i siły mięśniowej” (dr inż. Krzysztof Durkalec-Michalski)

– „ABC immunożywienia w sporcie – skuteczne i nieefektywne strategie” (mgr Konrad Klekot)

– „Żywienie i suplementacja sportowców +50” (mgr Łukasz Jaśkiewicz)

– „Wpływ estrogenów na układ mięśniowo-szkieletowy trenujących kobiet (Bartłomiej Pomorski)

Organizatorzy wydarzenia już zapraszają na kolejną X edycję oraz na organizowane jesienią Trends in Dietetics.

5/5 (1)

Proszę oceń