Cookentials. Nowy przepis na przepis – RECENZJA

Avatar photo
TytuÅ‚: Cookentials. Nowy przepis na przepis
Autor: PaweÅ‚ LewiÅ„ski
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Relacja
Ilość stron: 120

Książka kucharska, określana mianem kulinarnego odkrycia polskiego Instagrama, już samą okładką przykuwa wzrok czytelnika myszkującego w księgarni. Gruba oprawa z pięknymi zdjęciami produktów i wypukłym nadrukiem sprawia przyjemność już przy pierwszym kontakcie.

TytuÅ‚ jak i sposób wydania sÄ… zupeÅ‚nie niestandardowe, spokojnie można siÄ™ pokusić o okreÅ›lenie – modne i na czasie. Co wyróżnia tÄ™ książkÄ™? To, że caÅ‚y przepis podany jest na jednym zdjÄ™ciu! DziaÅ‚a to tak – na jednej stronie mamy zdjÄ™cie wszystkich skÅ‚adników w formie infografiki/mapy myÅ›li ze strzaÅ‚kami, które krok po kroku prowadzÄ… nas od przygotowania skÅ‚adników aż do udanego zakoÅ„czenia. Zobaczcie zresztÄ… poniższy przykÅ‚ad – w tym atrakcyjnym wizualnie formacie przygotowano caÅ‚Ä… książkÄ™.

cookentials

Na okÅ‚adce zaÅ‚Ä…czono legendÄ™ do piktogramów używanych we wszystkich przepisach (np. posiekaj, ugotuj, ubij trzepaczkÄ…, etc.), dziÄ™ki którym nie trzeba wczytywać siÄ™ w treść receptury, tylko wykonywać czynnoÅ›ci rozrysowane na zdjÄ™ciu. ZresztÄ… nie wymaga to specjalnej nauki – sÄ… one dość intuicyjne. PoczÄ…tkowo może siÄ™ to wydawać trudnÄ… sztukÄ… ale już po chwili jest bardzo wygodne – a grafika sprawia, że w trakcie gotowania jednym rzutem oka możemy sprawdzić czego nam brakuje w danym momencie. Powiedzmy sobie też szczerze – dla osób znudzonych już gotowaniem z tradycyjnych przepisów jest Å›wietnÄ… zabawÄ… i urozmaiceniem. A o to przecież w gotowaniu chodzi.

Sam przepis zajmuje zwykle nie wiÄ™cej niż 4 linijki tekstu (w punktach), dziÄ™ki zaÅ‚Ä…czonej fotografii jest on przystÄ™pny nawet dla zupeÅ‚nego kulinarnego laika, który kuchniÄ™ omija szerokim Å‚ukiem. Autor zdecydowaÅ‚ siÄ™ odejść od typowego ukÅ‚adu przepisów do których zdążyliÅ›my siÄ™ przyzwyczaić – opisu sposobu przyrzÄ…dzenia ze zdjÄ™ciem gotowej potrawy, co z jednej strony dla niektórych może być wadÄ…, z drugiej strony pozostawia pole do eksperymentów.

W książce zawarte zostaÅ‚y 52 przepisy podzielone sezonami (wiosna, lato, jesieÅ„, zima) – ponieważ użyte produkty sÄ… typowo sezonowe. Autor zachwala pozycjÄ™ jako „wÄ™drówkÄ™ po kuchniach caÅ‚ego Å›wiata w wersji obrazkowej” i tak też jest – lecz na szczęście potrawy te sÄ… proste i bez zbÄ™dnych udziwnieÅ„, charakterystycznych dla niektórych książek kulinarnych.

Osobiście zaciekawiły mnie pomysły na sałatkę z pieczonych warzyw, kurczaka ze śliwkami i rustykalne ciasto gruszkowe – przemyślane a zarazem proste do wykonania, nie wymagające mnóstwa składników, z których do przepisu zostanie wykorzystana jedna łyżeczka, a z pozostałą resztą trzeba improwizować, żeby się nie zmarnowała ;-)

Zobacz również
pharm

KsiążkÄ™ poleciÅ‚abym osobom poczÄ…tkujÄ…cym, chcÄ…cym popisać siÄ™ wÅ‚asnorÄ™cznie wykonanym daniem lub osobom doÅ›wiadczonym kulinarnie – szukajÄ…cym ciekawych inspiracji.

I czekam z niecierpliwością na Cookentials 2 :)