CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Natalią Pokorną

Cykl “Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Natalią Pokorną, dietetykiem klinicznym

nKrótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Natalia Pokorna

Z wykształcenia i pasji dietetyk kliniczny, w trakcie kształcenia dietetyk sportowy. Autorka strony na fb Dietetyka dla Laika. Zafasynowana tematyką racjonalnego żywienia i aktywnego trybu życia. Głównym moim zainteresowaniem w dietetyce jest wpływ żywności na reakcje hormonalne. Temat mojej pracy dylomowej brzmiał “Wpływ składników zawartych w żywności na odpowiedź układu endokrynnego”. Prowadziłam badania na dwóch grupach badawczych, szukając przyczyn zaburzeń hormonalnych w tym także zespołu PCOS i leptynooporności w nieracjonalnej diecie i niezdrowym stylu życia.

DIETETYCY.ORG.PL: Dlaczego dietetyka?

NATALIA POKORNA: Dietetyka przede wszystkim dlatego, że fasynuje mnie odkąd pamiętam, wiedziałam, że to zawód, który da mi mnóstwo radości i przede wszystkim satysfakcji, bo pomagam ludziom trochę zmienić ich życie i postrzeganie siebie, szczególnie jeśli jest to pacjent, który zgłasza się do mnie w celu zredukowania masy ciała. Pamiętam moment, w którym wybierałam studia. Były osoby, które odradzały mi ten zawód. Zachęcały bardziej np. do stomatologii, argumentując to w taki sposób, że zawód dietetyka niekoniecznie przyniesie zysk, że rynek jest oblegany, więc będę miała problem ze znalezieniem pracy i tym podobne problemy. Nie posłuchałam. Czy dzisiaj tego żałuję? Ani przez chwilę nie żałowałam swojego wyboru i teraz jestem szczęśliwa, że tak twardo broniłam swojego zdania. Wolę robić to co kocham niż to co bardziej mi się opłaca. Wybrałam dietetykę, bo chcę robić w życiu rzeczy dzięki, którym poczuję się spełniona i wiem, że jeśli połączę pracę z pasją, uda mi się to osiągnąć.

DIETETYCY.ORG.PL: Jest Pani świeżo po zakończeniu edukacji dietetycznej. Proszę powiedzieć jakie są nastroje obecnie wśród przyszłych dietetyków w kwestii zawodu oraz szans rozwoju w dietetyce.

NATALIA POKORNA: Przeglądając oferty pracy dla dietetyków zauważam, że w dużych miastach co jakiś czas pojawiają się ciekawe, nowe oferty pracy dla dietetyka, często wymagane jest doświadczenie, jednak nie jest to priorytet, jeśli chodzi o warunki aplikujących na to stanowisko. Gorzej jest w miejszych miastach – czy też w moim województwie. Pochodzę z województwa lubuskiego i zapoznając się z ofertami dla dietetyków, nie znalazłam obecnie nic na tym terenie. Nie martwi mnie to o tyle, że jestem w trakcie tworzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego. Mam nadzieję, że ten plan uda mi się zrealizować i da mi to szansę na rozwój w moim zawodzie. Myślę, że dużo stanowisk pracy dla dietetyka zostało zredukowanych przez to, że szpitale, przedszkola i tego typu jednostki coraz częściej decydują sie na catering dietetyczny i nie potrzebują dietetyka na miejscu, a przynajmniej nie na cały etat. Z drugiej strony świadomość zdrowego stylu życia i przede wszystkim racjonalnego odżywiania stale rośnie, powstaje też coraz więcej siłowni i innych obiektów sportowych, gdzie tak naprawdę obecność dietetyka i możliwość udzielania przez niego porad podnosi prestiż danego miejsca, więc mam nadzieję, że dzięki temu jest szansa na rozwój dla młodego dietetyka.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani  popularny fanpage dietetyczny na Facebooku “Dietetyka dla Laika”. Skąd inspiracja do jego założenia?

NATALIA POKORNA: Tak naprawdę był to spontaniczny pomysł. Zastanawiałam się nad tym parę dni, obawiałam się czy będzie zainteresowanie, bo przecież tego typu fanpage prowadzi mnóstwo osób. Jednak stwierdziłam, że skoro jest tyle dietetycznych tematów, które chciałabym poruszyć, to będzie świetnie jeśli trafi to chociaż do kilku zainteresowanych. Obecnie zainteresowanie stale rośnie, dostaję sporo wiadomości, w których czytelnicy dziękują za powstanie “Dietetyki dla Laika” i to ogromnie motywuje mnie do dalszej pracy i pogłębiania wiedzy z zakresu dietetyki. Inspiracją było chyba tak naprawdę też to, że ludzie chcą chłonąć wiedzę dietetyczną, ale trafiają często na mnóstwo różnych sprzecznych ze sobą informacji. Prasa, Internet, telewizja to wszystko zalewa nas ciekawostkami na temat odżywiania się i ciężko wybrać te prawidłowe. Próbuję na swojej stronie też często to wypośrodkować, żeby w gąszczu tych wszystkich informacji, wybrać racjonalnie i zdrowo.

DIETETYCY.ORG.PL: Jak najlepiej dotrzeć z zasadami prawidłowego żywienia do wspomnianego “laika”?

NATALIA POKORNA: Uważam, że w prosty sposób, tłumacząc te wszystkie zasady od postaw. Swoje artykuły staram się pisać zwięźle i na temat, jeśli pojawia się specjalistyczne słownictwo staram się je tłumaczyć czytelnikowi. Uczę czytania etykiet. Tłumaczę, których produktów unikać, a które są jak najbardziej właściwym wyborem. Staram się opisywać jaki model żywienia jest odpowiedni przy danych schorzeniu. Czasami dodaję zdjęcie, obrazek czy grafikę, która może pomóc zrozumieć zasady prawidłowego żywienia. Sama też robię zdjęcia racjonalnych posiłków, które przygotowuję i dodaję przepisy. Zdarza mi się zrobić zdjęcie etykiety i wytłumaczyć dlaczego dane składniki są złe albo szukam produktów, które są godne polecenia i wtedy je opisuję. Ponadto pytam moich czytelników o to, o czym chcieliby przeczytać na stronie, bo czasami mają sporo pytań. Mam nadzieję, że to wszystko pomaga im zmienić sposób odżywiania się na lepszy.

DIETETYCY.ORG.PL: Kto według Pani sprawdzi się w zawodzie dietetyka? Czym się taka osoba powinna charakteryzować?

NATALIA POKORNA: Przede wszystkim jest to praca, która wymaga kontaktu z ludzmi, więc musi być to osoba otwarta na drugiego człowieka, łatwo nawiązująca kontakt. Jest to praca z pacjentem, a pacjent to człowiek, który wymaga specjalnego podejścia. Musimy go wysłuchać, umieć zadać odpowiednie pytania. Wymagamy żeby opisał nam swój styl życia, opowiedział o swoich chorobach i tym podobne, więc musi być to osoba, która ma odpowiednie podejście do drugiego człowieka. Ponadto uważam, że dietetyk musi budzić sympatię i zaufanie przede wszystkim z powodów, o których wspomniałam wyżej. Musi być to osoba ambitna, lubiąca poszerzać swoją wiedzę, bo dietetyka to dziedzina nauki, która rozwija się w ekspresowym tempie w ostatnim czasie, nowinek dietetycznych pojawia się mnóstwo, a my musimy być z tym na bieżąco i pogłębiać swoją wiedzę. Myślę, że musi to być też osoba nastawiona na sporą ilość pracy. W wielu zawodach pracę zostawia się w momencie kiedy wstajemy od biurka, w przypadku dietetyka tak nie jest, bo pracujemy też w domu, układając diety i chociaż naprawdę lubię to robić, to przeliczanie każdego składnika zajmuje trochę czasu mimo, że pomagają nam specjalistyczne programy. Dietetyk musi mieć też odpowiednią wiedzę i liczyć się z tym, że powinien poszerzać także swoje wiadomości z innych dziedzin medycznych, ponieważ dietą wspomaga leczenie wielu chorób, ponadto zleca badania i interpretuje je. Uważam, że to najważniejsze aspekty, którymi taka osoba powinna się charakteryzować.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy gdyby Pani wybierała raz jeszcze drogę kariery zawodowej€“ byłaby to dietetyka?

NATALIA POKORNA: Zdecydowanie tak! Mam nadzieję, że zapytana o to za 10 czy 15 lat odpowiem to samo. Na chwilę obecną uważam, że to najlepsze co mogłam dla siebie wybrać.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: kiwi
Najzdrowsze warzywo: szpinak
Najzdrowsze do picia: sok z granatu (na co dzień woda)
Na dobry początek dnia: woda z cytryną
Na sycący obiad: pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem oraz sosem z jogurtu greckiego
Na szybką przekąskę: jogurt naturalny z owocem i otrębami
Stanowczo odradzam: żywność przetworzoną i wysokoprzetworzoną i wszystko gdzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w czołówce

Dziękujemy serdecznie Pani Natalii za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już za tydzień !

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia