Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.
Wywiad z PaulinÄ… LimanowskÄ…, dietetykiem, trenerem personalnym i psychodietetykiem
Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:
Paulina Limanowska
Prowadzi poradnię dietetyczną Fit Dietetyk we Wrocławiu a niebawem również w Opolu, w których zajmuje się doborem programów żywieniowych zarówno dla osób zdrowych, osób aktywnych fizycznie, jak i zawodowych sportowców. Układa plany żywieniowe również w jednostkach chorobowych wymagających specjalistycznej terapii żywieniowej. Na co dzień współpracuje z firmą Fit Catering, w której zajmuje się konsultacją klientów oraz układaniem jadłospisów. Jako trener personalny prowadzi swoim klientom treningi uzupełniające terapię żywieniową a jako wykładowca prowadzi kursy o tematyce dietetyki i suplementacji we wrocławskiej szkole trenerskiej, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.
DIETETYCY.ORG.PL: Jak rozpoczęła Pani przygodę z dietetyką?
PAULINA LIMANOWSKA: Swoją przygodę z dietetyką rozpoczęłam na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, ale już wcześniej moje zainteresowania nakierowane były na żywienie.
DIETETYCY.ORG.PL: Przedstawia siÄ™ Pani jako dietetyk, trener personalny, psychodietetyk. Zazwyczaj sÄ… te sfery traktowane oddzielnie. Co zyskujemy, Å‚Ä…czÄ…c je ze sobÄ…?
PAULINA LIMANOWSKA: Wielokierunkowe wykształcenie pozwala kompleksowo podejść do każdego pacjenta. Naturalnym jest fakt, iż dieta i aktywność fizyczna powinny się uzupełniać. Pracując z osobami aktywnymi fizycznie oraz ze sportowcami, wiedza na temat treningu jest niezwykle istotna. Uważam, że każdy dietetyk, który planuje opiekować się osobami trenującymi ruchowo, powinien zdobyć taką wiedzę w teorii i praktyce, aby móc zaplanować odpowiedni sposób odżywiania pod dane obciążenia treningowe. Dodatkowo psychologia i odpowiednia motywacja to często klucz do sukcesu. W większości terapii bowiem napotyka się na przeszkody, nad którymi warto popracować z pacjentem. W tym momencie wiedza psychologiczna jest nieoceniona. Moim zdaniem kompleksowa, wielokierunkowa praca pozwala stworzyć integralną i spójną terapię dla pacjenta.
DIETETYCY.ORG.PL: Czy któraś z tych trzech sfer jest wiodąca?
PAULINA LIMANOWSKA: Na pewno wiodącą sferą jest dietetyka. Od dietetyki wszystko się zaczęło i najczęściej to do dietetyka przychodzą moi pacjenci. Jeśli któryś z nich natomiast pragnie terapię żywieniową uzupełnić o wspólne treningi, czy prosi o ułożenie planu treningowego, rozpoczynamy współpracę również na tej płaszczyźnie. Pomimo zamiłowania do dietetyki sportowej, ze względu na wykształcenie, przyjmuję także pacjentów klinicznych i nigdy nie zapominam o sferze zdrowotnej moich pacjentów. Myślę, że w dzisiejszych czasach dobry dietetyk zarówno kliniczny, jak i sportowy, powinien mieć szeroką wiedzę medyczną. Analiza wyników badań laboratoryjnych, ich odpowiednie zlecanie, wiedza na temat leków, ich interakcji i sposobie działania, to tylko niektóre z przydatnych aspektów pracy z każdym pacjentem. Planując dietę, musimy bowiem brać pod uwagę niezwykle wiele czynników pacjenta: zdrowotnych, psychologicznych, czy środowiskowych.
DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani kursy na temat dietetyki i suplementacji oraz była współautorką kilkunastu publikacji naukowych. Czy polski dietetyk oraz trener chętnie się doszkala?
PAULINA LIMANOWSKA: Moim zdaniem dietetyka i żywienie w Polsce jest jeszcze mÅ‚odÄ… dziedzinÄ… nauki. Polskie uczelnie medyczne stosunkowo niedawno rozpoczęły edukacjÄ™ w tym kierunku. Należy pamiÄ™tać przede wszystkim, że niezwykle ciężko jest prowadzić badania żywieniowe, gdyż bardzo wiele czynników może zaburzyć ich wyniki. W zwiÄ…zku z tym czÄ™sto bazujemy jeszcze na prospektywnych badaniach epidemiologicznych sprzed wielu lat, które nie zawsze majÄ… przeÅ‚ożenie na dzisiejsze czasy. Zmienia siÄ™ bowiem nie tylko Å›rodowisko i poziom naszej aktywnoÅ›ci zawodowej, ale przede wszystkim jakość pożywienia i sposób jego przetwarzania. JednoczeÅ›nie dietetyka staje siÄ™ po prostu modna. Widać to przede wszystkim w iloÅ›ci kursów i szkoleÅ„ na rynku. StÄ…d wiele osób wybiera krótkie kursy jako alternatywÄ™ dla studiów. Nie jest to droga do nabycia tytuÅ‚u dietetyka, a jedynie poszerzenia swojej wiedzy i Å›wiadomoÅ›ci na temat prawidÅ‚owego żywienia. Warto, aby trenerzy personalni szkolili siÄ™ na temat podstaw żywienia na tego typu kursach, ale pamiÄ™tajmy, że takie szkolenia nie dajÄ… podstaw do nazywania siÄ™ dietetykiem. To kolejny problem w Polsce, mianowicie brak regulacji prawnych i baÅ‚agan w nomenklaturze osób zwiÄ…zanych z żywieniem. JeÅ›li chodzi natomiast o samych dietetyków – myÅ›lÄ™, że każdy, nawet aktywny zawodowo dietetyk, powinien siÄ™ doszkalać, Å›ledzić na bieżąco doniesienia i publikacje na temat żywienia i nie zamykać siÄ™ jedynie w akademickiej wiedzy zdobytej podczas studiów. Istnieje bowiem wiele nurtów w dietetyce i warto poznać przynajmniej część z nich, aby móc dopasować najlepszÄ… terapiÄ™ do pacjenta. Dodatkowo warto siÄ™ ukierunkować i zajmować wybranÄ… dziedzinÄ… żywienia, a czasem nawet pojedynczÄ… chorobÄ…, ponieważ dietetyka podobnie jak medycyna jest niezwykle szerokÄ… naukÄ…, a w Polsce nie ma jeszcze wewnÄ™trznych specjalizacji wÅ›ród specjalistów żywieniowych.
DIETETYCY.ORG.PL: ProszÄ™ dokoÅ„czyć zdanie. Skutecznego dietetyka cechuje…
PAULINA LIMANOWSKA: Przede wszystkim indywidualne podejÅ›cie do pacjenta. Nie wyobrażam sobie przekazywać na pierwszej wizycie gotowego jadÅ‚ospisu wyciÄ…ganego spod lady każdemu pacjentowi i traktować ludzi „szablonowo”. Najlepsza dieta, to taka, którÄ… pacjent jest w stanie stosować. Dla jednego pacjenta bÄ™dÄ… to wykwintne dania do przygotowania w domu, a dla innego produkty dostÄ™pne w każdym osiedlowym sklepie do zabrania i spożycia w każdych warunkach. Nie możemy utrudniać życia pacjentom, rozpisujÄ…c nierealne do zrealizowania jadÅ‚ospisy – lub nie brać pod uwagÄ™ jego upodobaÅ„ kulinarnych, czy możliwoÅ›ci finansowych. Taki pacjent czÄ™sto zakoÅ„czy swojÄ… przygodÄ™ z dietÄ… w momencie opuszczenia naszego gabinetu. Dodatkowo empatia, szeroki zakres wiedzy i odpowiednie kompetencje. Ważne jest, aby dietetyk czuÅ‚ potrzebÄ™ ciÄ…gÅ‚ego doszkalania siÄ™, a jeÅ›li nie czuje siÄ™ na siÅ‚ach poprowadzenia terapii potrafiÅ‚ odmówić, majÄ…c na uwadze dobro pacjenta. Warto też być na bieżąco z pojawiajÄ…cÄ… siÄ™ literaturÄ… na temat żywienia. PamiÄ™tajmy, że pacjenci majÄ… coraz wiÄ™kszÄ… wiedzÄ™ na ten temat i szeroki dostÄ™p do informacji żywieniowych. StÄ…d warto jako specjalista mieć swoje zdanie na temat najnowszych diet cud lub sposobów na dietetyczne życie. Czasem dietetyk powinien także przysiąść z podrÄ™cznikiem do biochemii lub fizjologii czÅ‚owieka, które moim zdaniem sÄ… podstawÄ… wiedzy dietetycznej, aby dobrać odpowiedniÄ… dietoterapiÄ™ czy suplementacjÄ™.
DIETETYCY.ORG.PL: O czym warto myśleć planując drogę zawodową w dietetyce?
PAULINA LIMANOWSKA: Początkowo o wyborze odpowiedniego miejsca i sposobu edukacji. 5 lat studiów to czas kiedy warto równolegle brać udział w kursach, szkoleniach, konferencjach i szukać gałęzi dietetyki, która najbardziej nas zainteresuje. Istotnym jest bowiem mieć pomysł na siebie i kierunek w jakim chcemy dalej pójść. Typowych dietetyków w prywatnych gabinetach jest wielu. Z początku każdy dietetyk nie przebiera w przypadkach, które chciałby prowadzić, ale warto z biegiem czasu się ukierunkować i wyróżniać wiedzą i doświadczeniem w danym temacie.
Co szczególnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | sezonowy |
Najzdrowsze warzywo: | ogórek kiszony naturalnie |
Najzdrowsze do picia: | woda mineralna wysokozmineralizowana |
Na dobry poczÄ…tek dnia: | jajecznica |
Na sycący obiad: | kasza z mięsem i warzywami |
Na szybką przekąskę: | mała garść orzechów |
Stanowczo odradzam: | produkty, których składu nie potrafimy rozszyfrować ;) czyli wysoko przetworzone |
Profil poradni bohaterki wywiadu na dietetycy.org.pl >
Dziękujemy serdecznie Pani Paulinie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już za tydzień !