CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Patrycją Kłósek

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Patrycją Kłósek – dietetykiem

 

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

mgr Patrycja Kłósek

klosek Właściciel gabinetu dietetycznego Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet w Jaworznie. Założyciel przedsiębiorstwa szkoleniowego dla żywieniowców i dietetyków Paleta Diet Centrum Szkoleniowe. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

DIETETYCY.ORG.PL: Dzień dobry. Pani Patrycjo – skąd się wzięła w Pani życiu dietetyka?

PATRYCJA KŁÓSEK: Dzień dobry, to bardzo prosta odpowiedź. Od dziecka miałam nadmierną masę ciała, sama zrzuciłam zbędne kilogramy wdrażając dietę i sport. Więc tak naprawdę sama odchudzam się całe życie. Tym sposobem z pulchnego dziecka stałam się kościstą nastolatką, która ważyła 39 kg. Popadałam ze skrajności w skrajność, w obu przypadkach nie wiedząc co mam ze sobą zrobić. Jako dziecko miałam wiele kompleksów związanych ze swoją nadwagą, które do dziś tkwią w mojej głowie. Postanowiłam, że po szkole średniej pójdę na studia, które rozwiążą mój problem ale też pozwolą na to, że będę mogła pomóc innym profesjonalnie pozbyć się nadwagi i zmienić życie. I tak dziś prowadzę swój gabinet dietetyczny w Jaworznie jest to Centrum Leczenia Otyłości Paleta Diet, gdzie trafiają do nas pacjenci z nadwagą ale też z bardzo dużą otyłością. Każdy z pacjentów przychodzi do mnie co tydzień, oprócz tego, że komponuje dla niego jadłospisy i badam go, wykonuje także rożnego rodzaju ćwiczenia motywacyjne. Odchudzanie to trudy proces dlatego odpowiednia współpraca dietetyka i pacjenta to klucz do sukcesu. Daję na wizytach pacjentom wsparcie, którego ja nie dostałam. Najważniejsze to zrozumieć drugiego człowieka.

DIETETYCY.ORG.PL: Dietetyka w ostatnim czasie stała się jednym z popularniejszych kierunków studiów. Prowadzi Pani szkolenia dla dietetyków – w jakich sferach Pani zdaniem uczelnie dobrze przygotowują do prowadzenia zawodu a czego tam brakuje i dietetycy muszą się uczyć na własną rękę?

PATRYCJA KŁÓSEK: Na uczelniach wyższych szczególnie medycznych, placówki nastawiają się na kształcenie dietetyków, którzy będą pracować w szpitalach, gdzie tak naprawdę obecnie nie ma zatrudnienia. Brak nam umiejętności kontaktu z pacjentem. Dietetyk to specjalista, który powinien umieć słuchać i udzielać trafnych rad, które można zastosować w praktyce! Dlatego też w moim gabinecie każda wizyta kontrolna, która odbywa się co tydzień trwa ponad pół godziny. Nauczyłam swoich pacjentów tego, że mogą mówić otwarcie o swoich problemach. Często wchodzimy na tak szczere relacje, że pacjentki przyznają, że nawet we własnym domu nie mają możliwości odbycia tak otwartej rozmowy.

Zobacz również
koszykówka

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzenie gabinetu dietetycznego to pracochłonna praca? Jakich umiejętności wymaga takie zajęcie?

PATRYCJA KŁÓSEK: Tak bardzo, to co dzieje się podczas wizyty, to co widzi pacjent to jedno a układanie jadłospisów, pisanie artykułów, wskazówek dla pacjentów to drugie. Wymaga to bardzo dobrej organizacji czasu. Praca dietetyka w prywatnym gabinecie to też umiejętność oddzielenia pracy od życia prywatnego. Nasi pacjenci zwierzają nam się z różnych problemów czasami bardzo bolesnych. Nieraz na wizytach ciężko się powstrzymać od łez. Może dlatego, że trafiają do mnie często pacjentki, które przeszły dziesiątki prób odchudzania. Niestety także pod okiem dietetyków, którzy nie skupiali się na ich problemie.

DIETETYCY.ORG.PL: Co sobie Pani najbardziej ceni w zawodzie dietetyka?

PATRYCJA KŁÓSEK: Po prostu to, że mam świadomość, że mogę coś zmienić w czyimś życiu na lepsze to wielka siła.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: awokado – drogocenne kwasy
Najzdrowsze warzywo: pomidor – antyrakowy likopen
Najzdrowsze do picia: woda – po prostu woda
Na dobry początek dnia: uśmiech ukochanej osoby :) albo śniadanie
Na sycący obiad: pikantna warzywna zupa meksykańska
Na szybką przekąskę: koktajl mleczko-bananowy – bomba witaminowa
Stanowczo odradzam: dań gotowych

Dziękujemy serdecznie Pani Patrycji za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce ! paleta