CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Sławomirem Kulą

Cykl “Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad ze Sławomirem Kulą – dietetykiem

dsc_0918Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:


Sławomir Kula

Ukończył studia licencjackie na kierunku dietetyka na Wydziale Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją Poradnię Dietetyczną Świat Odżywiania prowadzi w Poznaniu od roku, a w planach ma rozpoczęcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Poza tym jest wykładowcą w szkole policealnej TEB Edukacja w Pile na kursie “Dietetyka”.

DIETETYCY.ORG.PL: Panie Sławomirze, co zdecydowała w Pana przypadku o wyborze zawodu dietetyka?


SŁAWOMIR KULA: 
Zawsze wiedziałem, że chciałbym pracować „z ludźmi”, wraz z wiekiem zmieniło się to w chęć pracy w służbie zdrowia, a dietetyka to najlepszy sposób, by wprowadzić w życie stwierdzenie: „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Od zawsze byłem także fanem eksperymentowania w kuchni.

DIETETYCY.ORG.PL: Jak klienci reagują na „Pana Dietetyka” w zawodzie w którym króluje liczebnie płeć piękna?

SŁAWOMIR KULA: Pacjenci reagują na moją osobę bardzo pozytywnie – zarówno płeć piękna, jak i płeć piękniejsza. Część pań decyduje się na wizytę u „pana dietetyka”, ponieważ potrzebują męskiego podejścia do kwestii żywienia, o czym otwarcie mówią. Natomiast panom czasami jest łatwiej otworzyć się (a także pokazać swoje niedoskonałości) przed drugim mężczyzną.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Izabelą Auszadniczek

Ale, swoją drogą, zawsze powtarzałem, że przed studiami mówiłem „przyszedłem”, po studiach licencjackich „przyszłem”, a po studiach magisterskich „przyszłam”. No i rozróżniam kolory turkusowy i burgund.

logo_v2-2DIETETYCY.ORG.PL: Wspominał nam Pan, że zmierza w kierunku dietetyki sportowej. Proszę powiedzieć co jest największym wyzwaniem w przypadku tej sfery dietetyki?

SŁAWOMIR KULA: Według mnie, największym wyzwaniem jest przekonanie sportowca, że to co czyta w internecie na najróżniejszych forach, niekoniecznie jest zbieżne z prawdą. Nadal pojawia się wiele mitów, a do tego coraz nowsze mody.

DIETETYCY.ORG.PL: Jakie rejony dietetyki uważa Pan za najbardziej przyszłościowe – o których powinny myśleć młode osoby licznie wybierające kierunek dietetyczny na studiach?

SŁAWOMIR KULA: W ogóle uważam, że dietetyka jest bardzo przyszłościowa, zwłaszcza dietetyka kliniczna. Żywienie w jednostkach chorobowych jest szalenie istotne i coraz więcej osób z szeroko pojętej medycyny, zaczyna się do tego przekonywać, tak samo jak pacjenci, którzy swoją przygodę z dietetyką zaczynają od osób, które kończyły tylko krótkie kursy i przy niedoborze wiedzy dołożyły kolejnych zmartwień. Patrząc na trendy zdrowotne, dietetycy medyczni będą mieli jeszcze więcej roboty.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:banan
Najzdrowsze warzywo:burak
Najzdrowsze do picia:woda mineralna
Na dobry początek dnia:owsianka z owocem na jogurcie
Na sycący obiad:kasza owsiana z kurczakiem gotowanym na parze i warzywami
Na szybką przekąskę:owoce
Stanowczo odradzam:alkoholu

Dziękujemy serdecznie Panu Sławomirowi za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No