Teraz czytasz
Czekoladowa królowa – czekolada gorzka

Czekoladowa królowa – czekolada gorzka

Patrycja Sankowska
czekolada gorzka

Czekolada towarzyszy człowiekowi od wieków. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie. Powstała ona ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. W Europie Holender Jan van Houten jako pierwszy oddzielił masło kakaowe i stworzył sypkie kakao. Ewolucja czekolady trwała latami. Systematycznie powstawały wyroby o nowych smakach, z różnymi dodatkami. Jednak jak się okazuje, najlepsze właściwości dla naszego zdrowia posiada CZEKOLADA GORZKA!

DLACZEGO CZEKOLADA GORZKA JEST NAJLEPSZA?

  • Ponieważ posiada wiele właściwości prozdrowotnych
  • W czekoladzie gorzkiej znajdują się przeciwutleniacze odpowiedzialne za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
  • Obecne są w niej polifenole o działaniu przeciwutleniającym, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia się
  • Flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych spowalniają jełczenie tłuszczu zawartego w czekoladzie. Zmniejszają również ryzyko zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów
  • Gorzka czekolada zmniejsza napięcie nerwowe, jest to skutek zwiększenia produkcji „hormonów szczęścia”- endorfiny w mózgu
  • Obniża również poziom stresu dzięki obecności teobrominy (substancji zawartej w ziarnach kakaowca)
  • Rozsądne spożywanie gorzkiej czekolady obniża poziom cholesterolu (zwiększa ilość „dobrego” cholesterolu – HDL i obniża stężenie „złego” cholesterolu  – LDL)
  • Konsumpcja czekolady zwiększa też wrażliwość organizmu na działanie insuliny, co jest istotne dla osób ze skłonnością do cukrzycy

NIE ZAPOMNIJ, ŻE…

  • Czekolada to produkt wysokokaloryczny, dlatego spożywany w dużych ilościach sprzyja zwiększeniu masy ciała!
  • Ponadto może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu
  • Arginina zawarta w czekoladzie może przyczynić się do rozwoju opryszczki
  • Czekolada (spożywana w dużych ilościach) jest niewskazana w stanach chorobowych takich jak: kamica układu moczowego, choroby trzustki, cukrzyca oraz otyłość i nadwaga
skład chemiczny czekolady


Czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych, w szczególności potasu (400-600 mg%), magnezu, żelaza i wapnia. Najwięcej magnezu (165 mg%) i żelaza (2,1 mg%) zawiera czekolada gorzka, która w porównaniu z innymi rodzajami czekolady jest nieco mniej kaloryczna.

Zobacz również
jedzenie jako afrodyzjak

Jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie to nic groźnego, ponieważ wpływa na poprawę naszego zdrowia. Cała tabliczka może wywołać problemy z trawieniem, nastrojem a po dłuższym czasie również z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wybierając czekoladę, sięgaj po czekoladę gorzką!

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
2 komentarzy
Najnowszy
Najstarszy Najwięcej głosów
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze