Wpływ spożycia czerwonego mięsa na nasze zdrowie już wcześniej oceniony przez badaczy za szkodliwy (JAMA, 2012) patrząc pod kątem śmiertelności chorób nowotworowych, chorób układu krążenia. Najnowsze badanie przeprowadzone przez Duke-NUS Medical School oraz Saw Swee Hock School of Public Health z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze – opublikowane w Journal of the American Society of Nephrology wskazują na zagrożenie niewydolnością nerek przy długoterminowym spożyciu czerwonego mięsa.

Badanie przeprowadzone zostało na próbie 63 tysięcy osób w wieku 45-74 lat. Ze względu na miejsce przeprowadzonego badania – na spożywane czerwone mięso najczęściej składała się wieprzowina (97%).

Osoby spożywające najwięcej czerwonego mięsa (górne 25%) miały 40% wyższe ryzyko pojawienia się krańcowej niewydolności nerek od osób z dolnych 25% (najrzadziej spożywających czerwone mięso)

Inne źródła białka, które zostały przebadane – drób, ryby, nabiał, jajka – nie wykazywały takich szkodliwych właściwości.

Źródło: eurekalert.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No