Czerwone mięso szkodzi nerkom

Wpływ spożycia czerwonego mięsa na nasze zdrowie już wcześniej oceniony przez badaczy za szkodliwy (JAMA, 2012) patrząc pod kątem śmiertelności chorób nowotworowych, chorób układu krążenia. Najnowsze badanie przeprowadzone przez Duke-NUS Medical School oraz Saw Swee Hock School of Public Health z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze – opublikowane w Journal of the American Society of Nephrology wskazują na zagrożenie niewydolnością nerek przy długoterminowym spożyciu czerwonego mięsa.

Badanie przeprowadzone zostało na próbie 63 tysięcy osób w wieku 45-74 lat. Ze względu na miejsce przeprowadzonego badania – na spożywane czerwone mięso najczęściej składała się wieprzowina (97%).

Osoby spożywające najwięcej czerwonego mięsa (górne 25%) miały 40% wyższe ryzyko pojawienia się krańcowej niewydolności nerek od osób z dolnych 25% (najrzadziej spożywających czerwone mięso)

Inne źródła białka, które zostały przebadane – drób, ryby, nabiał, jajka – nie wykazywały takich szkodliwych właściwości.

Źródło: eurekalert.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia