Czosnek – chociaż nieoceniony w kuchni oraz przy przeziębieniach – raczej w większej ilości należy spożywać w domowym zaciszu i najlepiej gdy inni domownicy również go zjedzą. W mniejszych ilościach podczas smażenia i gotowania traci swój przykry zapach i wspaniale wzbogaca smak potraw. Nic dziwnego, że czosnek traktowany był od starożytności jako cenna roślina zdrowotna a nawet miała posiadać właściwości magiczne, odpędzając złe moce – w tym również wampiry i czarownice.
Czosnek wartości odżywcze
Czosnek to niezwykłe bogactwo witaminy C – znajdziemy w nim również witaminę A, B. Pozostałe cenne składniki, które zawiera ta popularna roślina to potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i wapń.
Czy czosnek jest dobry na przeziębienie?
O tym, że czosnek jest świetną naturalną bronią na przeziębienie jest powszechnie wiadomo. Dzieje się tak dzięki jego silnemu działaniu antybakteryjnemu oraz antygrzybiczemu – tutaj czosnek działa jako łagodny lecz naturalny antybiotyk. Skuteczność w przypadku problemów z drogami oddechowymi zwiększają zaś olejki eteryczne, występujące w dużej ilości w czosnku. Pozostałe składniki posiadają inne, cenne właściwości takie jak działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), warto go zalecić również osobom mającym problem z cholesterolem, wysokim ciśnieniem a nawet pasożytami przewodu pokarmowego.