Teraz czytasz
Czy herbatę trzeba koniecznie słodzić, aby smakowała? Nowe badanie

Czy herbatę trzeba koniecznie słodzić, aby smakowała? Nowe badanie

Małgorzata Wilkowska
słodzenie herbaty

Według nowego badania łyżeczka słodzidła nie jest konieczna dla odczuwania przyjemności z kubka herbaty. Jest to wynik miesięcznej analizy przeprowadzonej przez naukowców z University College London i University of Leeds  (Wielka Brytania), którzy badali nawyki picia herbaty przez 64 mężczyzn, którzy zwykle pili ten napój słodzony cukrem. Zespół badawczy zaprezentował swoje odkrycia podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Glasgow.

Jak przebiegało badanie?

Uczestnicy zostali poproszeni o zaprzestanie dodawania cukru do herbaty natychmiast, stopniowe zmniejszanie ilości dodawanego cukru lub kontynuowanie picia słodzonej herbaty (grupa kontrolna). Po czterech tygodniach naukowcy zauważyli, że ci, którzy albo ograniczyli (42% z nich), albo raptownie przestali konsumować cukier (36% z nich) na stałe przestali słodzić herbatę i dalej odczuwali przyjemność z jej picia. Co ciekawe, ze słodzenia herbaty zrezygnowało 6% mężczyzn z grupy kontrolnej.

Wnioski

Autorzy badania komentują: „ Nadmierne spożycie cukru stanowi dla problem ogółu społeczeństwa, a cukier w napojach znacząco przyczynia się do jego wyższego całkowitego spożycia. (…) Zmniejszenie spożycia cukru z napojów może zatem przyczynić się do zmniejszenia ogólnej konsumpcji”.

Podczas gdy autorzy stwierdzili, że potrzebne są dalsze analizy w celu potwierdzenia wyników, dodano, że podobne testy można przeprowadzić w celu zmniejszenia spożycia cukru w ​​innych napojach, takich jak rozcieńczone soki owocowe (squash).

picie herbaty
© citalliance / 123RF

Z czym wiąże się wysokie spożycie cukru?

Średnio każdy Brytyjczyk spożywa 700 g cukru tygodniowo, co według NHS odpowiada średnio 140 łyżeczkom na osobę. To znacznie przekracza zalecaną dawkę, która wynosi około 210 g tygodniowo, czyli po 30 g na dobę. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować m.in. próchnicę i przyrost masy ciała oraz wiele innych problemów zdrowotnych.

Podsumowanie

Tam Fry, przewodniczący National Obesity Forum, powiedział: „Ograniczenie cukru stołowego to bardzo dobry pomysł. Dostarczamy cały cukier, którego potrzebujemy z innych źródeł żywności, a odkrycia badaczy nie powinny dziwić. (…) Stopniowe zmniejszanie spożycia cukru, pozwalające na przystosowanie kubków smakowych do nowej sytuacji, może być mniejszym nagłym szokiem dla organizmu, ale jak wynika z badań, efekt końcowy niezależnie od metody jest podobny”.

Zobacz również

Większa próba sugerowana przez autorów może nie być konieczna: jednym z sukcesów nałożenia rok temu podatków za napoje słodzone jest to, że ludzie już zrezygnowali z picia sześciopaków wysoko słodzonej coli i przeszli na kupowanie marki zero cukru”.

Źródło: https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/sugar-tea-sweet-taste-study-university-college-london-leeds-a8890666.html

5/5 (1)

Proszę oceń