Szeroko rozpowszechniona opinia na temat makaronu jest taka, ĆŒe makaron jest produktem tuczÄ cym – ze wzglÄdu na swĂłj skĆad, czyli gĆĂłwnie wÄglowodany. Temat ten zostaĆ sprawdzony przez badaczy z wĆoskiego IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed.
Analizie poddano dwie duĆŒe prĂłby badanych – zmierzono zaleĆŒnoĆci spoĆŒycia makaronu i wybranych parametrĂłw antropometrycznych. Wyniki jakie otrzymano?
Makaron wbrew powszechnej opinii nie spowodowaĆ wzrostu masy ciaĆa – a wrÄcz przeciwnie!
SpoĆŒycie makaronu sprawiaĆo, ĆŒe badani cieszyli siÄ lepszymi wskaĆșnikami BMI, niĆŒszym obwodem talii oraz WHR.
To zaĆ sprawia, ĆŒe ceniona przez wiele osĂłb dieta ĆrĂłdziemnomorska nie musi byÄ prowadzona z wykluczeniem, tak kochanego przez WĆochĂłw (i nie tylko!) makaronu. SzczegĂłlnie tego dobrej jakoĆci.
ĆčrĂłdĆo: nature.com