Czy makaron tuczy? – Wyniki badań

Szeroko rozpowszechniona opinia na temat makaronu jest taka, że makaron jest produktem tuczącym – ze względu na swój skład, czyli głównie węglowodany. Temat ten został sprawdzony przez badaczy z włoskiego IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed.

Analizie poddano dwie duże próby badanych – zmierzono zależności spożycia makaronu i wybranych parametrów antropometrycznych. Wyniki jakie otrzymano?

Makaron wbrew powszechnej opinii nie spowodował wzrostu masy ciała – a wręcz przeciwnie!

Spożycie makaronu sprawiało, że badani cieszyli się lepszymi wskaźnikami BMI, niższym obwodem talii oraz WHR.

To zaś sprawia, że ceniona przez wiele osób dieta śródziemnomorska nie musi być prowadzona z wykluczeniem, tak kochanego przez Włochów (i nie tylko!) makaronu. Szczególnie tego dobrej jakości.

Źródło: nature.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Makaron z semoliny ugotowany al dente z dodatkiem pesto czy sosu pomidorowo-ziołowego ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż makaron z mąki pszennej jasnej z sosem bolognese. I o ile mniej kilokalorii!

Loading...
Udostępnienia