Teraz czytasz
Czym charakteryzują się naturalne wędliny?

Czym charakteryzują się naturalne wędliny?

Materiał Partnera

Praktycznie w każdym sklepie spożywczym znajdziemy duży wybór najróżniejszych wędlin. Produkty kuszą ładnym wyglądem i atrakcyjnymi cenami. Niestety nie każda wędlina będzie dobrym zakupem. Część z nich jest wręcz naszpikowana substancjami chemicznymi, ulepszaczami smaku, które mogą powodować nowotwory. Dlatego warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się naturalne wędliny.

  1. Jak rozpoznać, że wędlina jest dobrej jakości?
  2. Gdzie kupić swojskie wędliny?

Jak rozpoznać, że wędlina jest dobrej jakości?

Wędliny to jeden z podstawowych produktów, jaki gości na polskich stołach. Jemy je do kanapek lub sałatek. Stanowią element wystawnych stołów szwedzkich i bufetów na bankietach. Niestety firmy wędliniarskie często stawiają na ilość, a nie na jakość. Dlatego produkt, jaki nam oferują, jest daleki od ideału. Jak zatem rozpoznać wędlinę bez chemii? Kupując szynkę, należy czytać składy. Podstawowe składniki wysokiej jakości wędliny to: mięso (tutaj wybór jest spory: drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane) oraz solanka (maksymalnie 10%). Jak widać, lista wcale nie jest długa. Jest za to sporo substancji, które pod żadnym pozorem nie mogą wchodzić w skład naturalnej wędliny. Są to:

  • skrobia roślinna, 
  • białko sojowe,
  • błonnik,
  • karageny (można je rozpoznać po skrócie E, są to substancje pozyskiwane z czerwonych wodorostów zawierających siarczany),
  • gumy roślinne. 

Pierwsze 3 z wymienionych wyżej składników mają wysoką zdolność do wchłaniania wody. Oznacza to, że tak naprawdę nie płacimy za szynkę, tylko za sporą ilość wody. Karageny i gumy roślinne mają za zadanie poprawić konsystencję wędliny. Wszystkie powyższe składniki wskazują na to, że kupiliśmy szynkę bardzo złej jakości, co może się niekorzystnie odbić na naszym zdrowiu. 

Warto także zwrócić uwagę na wygląd szynki. Prawdziwa, naturalna wędlina nie ma pięknego różowego koloru oraz gładkiej struktury. Mięso z zasady ma włókna oraz przerosty tłuszczowe. Dlatego naturalna wędlina ma szarawy odcień, bardzo niejednolity. Są też wilgotne. Kolejny aspekt, który wyróżnia szynkę bez chemii, to cena. Naturalne mięso na pewno jest droższe od innych wędlin. Nie są to jednak kwoty zaporowe. naturalną szynkę można już znaleźć w cenie 35 złotych za kilogram. Oczywiście ceny są też znacznie wyższe. 

Jeśli juz kupiliśmy naturalną wędlinę, warto zadbać o jej świeżość. Suche kiełbasy, kabanosy, salami czy szynki mają trochę dłuższy termin ważności, dlatego można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mięso w naturalnej osłonce nie powinno leżeć dłużej niż 3 dni. W przypadku sztucznych osłonek – 2 dni to maksymalna długość przechowywania wędlin. I po raz kolejny wracamy do składu wędlin. Te szynki, które mają dużo wody, bardzo szybko stają się nieświeże i niezdatne do spożycia. 

Zobacz również
sytość gęstość

Gdzie kupić swojskie wędlin?

Kolejne ważne pytanie, to gdzie kupić swojskie wędliny? Najlepszym sklepem, w którym dostaniemy przepyszne i zdrowe szynki, jest Spiżarnia Schronisko Smaków. Wędliny dostępne są pod następującym linkiem: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/miesne-ryby-sery/wyroby-miesne.html. Firma już od wielu lat dostarcza swoim klientom najlepsze produkty. Do tworzenia idealnej wędliny wykorzystują najlepszej jakości mięso, przyprawy oraz marynaty. Szeroki wybór produktów sprawia, że każdy, nawet najbardziej wybredny konsument, znajdzie szynkę idealnie dobraną do swoich preferencji smakowych. Pyszne wędliny domowe to także idealny produkt na rodzinne spotkania, małe i większe bankiety, wesela. Oferujemy wędliny gotowane oraz wędzone w sposób naturalny i zdrowy dla naszego organizmu.  

5 1 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze