Teraz czytasz
Dieta dziecka po infekcji układu oddechowego

Dieta dziecka po infekcji układu oddechowego

Małgorzata Talaga-Duma
dieta po przeziębieniu u dzieci

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Wcześniejsze artykuły z tego cyklu dostępne pod > linkiem

Dieta dziecka po infekcji układu oddechowego

Warto zadbać, by dieta malucha, zwłaszcza po chorobie, zawierała produkty, które wzmocnią organizm i jego układ odpornościowy.

Polecane produkty

– Owies; długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

Ziemniaki; bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem witaminy C oraz potasu i sodu – te ostatnie korzystnie wpływają na równowagę elektrolitów, szczególnie podczas gorączki. Ziemniaki pomocne będą w trakcie biegunek, a ugotowane i rozgniecione mogą również służyć jako rozgrzewający kompres w trakcie uporczywego kaszlu.

Sok z dzikiej róży; owoce dzikiej róży zawierają średnio 17 razy więcej witaminy C niż cytryna. Sok zmobilizuje układ odpornościowy do walki z przeciwnikiem, a zmielone suszone owoce mają dodatkowo działanie przeciwzapalne.

– Miód lipowy, gryczany; oba bardzo dobrze się sprawdzają przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także w przypadku gorączki i kaszlu. Zawarta w miodach inhibina działa jak naturalny antybiotyk.

– Dynia; zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Pestki bogate są w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie antypasożytnicze, przez co pośrednio wpływają korzystnie na przyswajanie składników mineralnych przez jelita.

Zobacz również
infekcja układu oddechowego

Uzupełnieniem diety wzmacniającej odporność powinny być naturalne metody takie jak;

  • ruch na świeżym powietrzu niezależnie od pogody,
  • hartowanie dziecka, ubiór stosowny do pogody,
  • niższa temperatura do spania (18-21stopni),
  • odpowiednia ilość snu właściwa dla danego wieku tj:
    • noworodki (0 – 3 miesięcy): 14-17 godzin dziennie,
    • niemowlęta (4 – 11 miesięcy): 12-15 godzin dziennie,
    • małe dzieci (1 – 2 lata): 11-14 godzin dziennie,
    • dzieci w wieku przedszkolnym: (3 – 5 lat) 10-13 godzin dziennie,
    • dzieci w wieku szkolnym (6 -13 lat): 9-11 godzin dziennie,
    • nastolatki (14 – 17 lat): 8-10 godzin dziennie,
    • młodsze osoby dorosłe (18 – 25 lat): 7-9 godziny dziennie.
      (http://www.focus.pl/czlowiek/ile-snu-potrzebujemy-sa-nowe-wytyczne-12190)
  • unikanie w okresie infekcyjnym ludzi chorych, przebywania w miejscach publicznych,
  • właściwa higiena osobista (częste mycie rąk, unikanie dotykania okolic oczu i nosa, co ułatwia przeniesienia zakażenia).

Jak mawiał Hipokrates: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”

Dobra rada: zacznijmy  koncentrować się na budowaniu zdrowia, a nie tylko na zwalczaniu chorób!

Brak ocen

Proszę oceń