Dieta kobiety przed ciążą i epigenetyka

CiążaDietetycy co do zasady bardzo dużą uwagę zwracają na sposób odżywiania kobiet będących w ciąży ze względu na to, by rozwijające się dziecko miało zapewnione dobre warunki. Najnowsze badania wskazują dodatkowo, że to za mało – i dieta matki jeszcze przed zajściem w ciążę może istotnie wpływać na przekazywane dziecku DNA.

Przypuszczenia te potwierdzają badania przeprowadzone na myszach przez Nutrition Research Institute w University of North Carolina – Chapel Hill. Badacze jednej z grup zwierząt dostarczali dietę ubogą w kwas α-linolenowy, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musi go pobierać z pożywienia. Kaloryczność utrzymano na tym samym poziomie – różne były jedynie typy dostarczanych tłuszczów. Po urodzeniu zaś kolejno podzielono zwierzęta na kolejne grupy z których jednak otrzymała dodatkowo suplementację oleju lnianego.

Rezultat wskazuje, że istniało powiązanie między metylacją genu u matek oraz potomków. Czynniki epigenetyczne na które wpływa między innymi prowadzona dieta, odgrywają w późniejszym okresie życia istotną rolę w zapadalności na choroby.

Wyniki badań sugerują zatem znaczenie prowadzonej diety jeszcze przed ciążą w zapewnieniu potomstwu możliwie najlepszych, biologicznych warunków rozwoju.

Źródło: medicalnewstoday.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia