Dieta – Łuszczyca – Rola diety w leczeniu łuszczycy

Rola diety w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry oraz układu kostno-stawowego. Najczęstszą odmianą jest łuszczyca zwykła. W Polsce choruje na nią około 1 mln osób. Łuszczyca charakteryzuje się występowaniem czerwonych blaszek pokrytych srebrzystoszarą łuską. Zmiany dotyczą głównie skóry łokci, kolan, oraz owłosionej skóry głowy. Etiologia tej choroby nie została do końca poznana, ale z pewnością jest ona wieloczynnikowa (czynniki genetyczne i środowiskowe). Sposób żywienia obok czynników środowiskowych, ma duży wpływ na przebieg choroby.

Dieta ubogoenergetyczna:

Nadmierna masa ciała, a szczególnie otyłość (BMI >30kg/m2) zwiększa dwukrotnie ryzyko łuszczycy. Może to wynikać z faktu, że adipocyty u osób z otyłością wydzielają w nadmiernej ilości cytokiny prozapalne, które mogą powodować nasilenie zmian chorobowych. W badaniach nad wpływem diety ubogoenergetycznej na przebieg łuszczycy, zaobserwowano obniżenie w surowicy krwi markerów prozapalnych i ograniczenie układowych cech zapalenia. Redukcja masy ciała u osób cierpiących na łuszczycę powoduje obniżenie wskaźnika PASI (wskaźnik określający stopień ciężkości łuszczycy). Wskazuje to na konieczność redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością cierpiących na łuszczycę.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA:

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA (n-3 i n-6) są niezbędne w organizmie do produkcji związków regulujących czynność tkanek, narządów i układów – eikozanoidów. U chorych na łuszczycę występują zaburzenia przemian niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiednia podaż PUFA reguluje powstawanie i przemiany eikozanoidów, co osłabia mechanizmy zapalne. Zalecana jest więc u tych pacjentów odpowiednia podaż głównie kwasów n-3 zawartych w tłustych rybach morskich, tłuszczach rybich, oleju lnianym, rzepakowym, sojowym, kukurydzianym. Hipotezę tę potwierdza fakt, że Eskimosi chorują na łuszczycę bardzo rzadko, a dieta ich obfituje w tłuste ryby morskie.

Antyoksydanty:

Wpływ na przebieg łuszczycy może mieć podaż antyoksydantów. Zaliczamy do nich witaminę A, C, E, β-karoten i flawonoidy. Wolne rodniki tlenowe, powstające w wyniku reakcji oksydacyjno-redukcyjnych oraz oddziaływań czynników środowiskowych, uszkadzają tkanki, błony komórkowe i kwasy nukleinowe. Obecność stresu oksydacyjnego oraz wolnych rodników tlenowych może wpływać na przebieg choroby. Dlatego wskazana jest duża podaż owoców i warzyw, które zawierają wspomniane wcześniej przeciwutleniacze.

Dieta wegetariańska:

Badania nad łuszczycą obejmowały również wpływ diety wegetariańskiej na jej przebieg. Mięso jest bogate w kwas arachidonowy (AA). Jego pochodne posiadają właściwości prozapalne i mogą nasilać objawy choroby. Ponadto dieta wegetariańska, obfitująca w produkty zbożowe, orzechy, nasiona, owoce i warzywa, dostarcza przeciwutleniaczy i ułatwia normalizację masy ciała.

Witamina D:

U pacjentów z łuszczycą stwierdzono również obniżony poziom witaminy D w surowicy krwi. Badania dowiodły, że suplementacja tą witaminą pomaga w leczeniu choroby.

Alkohol:

Pacjentom cierpiącym na łuszczycę zaleca się również wyeliminowanie z diety alkoholu, który zwiększa uwalnianie histaminy, zwiększa produkcje cytokin prozapalnych i zwiększa produkcję wolnych rodników tlenowych.

Podsumowanie

Z przedstawionych powyżej danych wynika, że nie tylko leczenie farmakologiczne, ale tez dieta może zmieniać przebieg łuszczycy. Ważne jest, aby pacjenci zadbali o prawidłowy sposób odżywiania oraz odpowiednią podaż związków zmniejszających objawy choroby. Pomoże to w podniesieniu jakości ich życia.

Piśmiennictwo:

  1. Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska, Ewa Stefańska: Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej?; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 4, 405-408
  2. Marta Stawczyk, Aneta Szczerkowska-Dobosz, Olivia Komorowska, Magdalena Dobosz, Agata Maciejewska-Radomska: Znaczenie diety w łuszczycy – przewlekłej układowej chorobie zapalnej; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 3, 205–212

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka dietetyki na Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, obecnie studentka ostatniego roku studiów magisterskich. Prowadzę poradnię dietetyczną Smaczna Terapia. W wolnym czasie uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi przepisami na dietetyczne potrawy.

Komentowanie wyłączone.

Udostępnienia