Dieta Meksykańska

Dieta MeksykańskaChociaż kuchnia meksykańska kojarzy się raczej z bardzo tuczącymi daniami, to niektórzy dopatrują się w niej znakomitych potraw do zrzucenia kilku kilogramów bez potrzeby zmuszania się do jedzenia niesmacznych rzeczy. Na czym polega sekret kuchni meksykańskiej i jak korzystać z jej zalet? O tym w kilku słowach poniżej.

Dieta Meksykańska – Zdrowe, pyszne składniki

Kuchnia meksykańska jest znana i bardzo lubiana na całym świecie. Kojarzona z kolorowymi, pełnymi wyrazistego smaku potrawami potrafi być jednocześnie zdrowa. Dzieje się tak dlatego, że podstawą jej są produkty zbożowe (pełnoziarniste), fasola i bogaty wybór warzyw. To wszystko są produkty zalecane przez dietetyków dla zdrowego odżywiania.

Chociaż kojarzymy tę kuchnię z ostrymi smakami, to nie wszystkie potrawy muszą być kaloryczne. Bogactwem kuchni meksykańskiej są takie smaki, które nie będą nas kosztowały dietetycznych wyrzutów sumienia. Pomoże w tym nie tylko sam dobór składników, lecz również sposób gotowania. Lecz po kolei…

Niezapomniany smak, zapomniane kalorie

Dieta meksykańska pomoże w odchudzaniu przez szeroki wachlarz produktów, które będą miały małą zawartość kalorii. Nie ma powodu, by nie skorzystać z ciemnego ryżu, kurczaka. Przy tym bardzo korzystnie jest skroplić je świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Wzbogać dietę również w papryczki jalapeno oraz inne (uwaga – są bardzo ostre!).

Papryczki mogą być bardzo dobre dla diety, ponieważ potrafią błyskawicznie stłumić nadmierny apetyt – a my tracimy na wadze.

Warto poszukać przepisów na typowo tradycyjne potrawy meksykańskie. Nawet przerażające dla odchudzających się fajita (grillowane mięso w tortilli) oraz burrito mogą być zdrowe gdy przyłożymy więcej uwagi na dobór wyłącznie zdrowych i niskokalorycznych składników.

Jednym z fundamentów kuchni meksykańskiej jest fasola – świetny składnik dla osób będących na diecie. Jest bogata w błonnik, białko i uboga w tłuszcze. Szczególnie warto użyć czarnej fasoli, która jest nawet stosowana w tabletkach na odchudzanie.

Dla osób kochających potrawy morskie warte polecenia jest ceviche – sałatka z owocami morza, surową rybą – którą polewa się sokiem z limonki i dodaje do marynowania paprykę, sól i cebulę.

Nie wszystko dozwolone

Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia meksykańska zawiera wiele produktów zwyczajnie niezdrowych i na pewno niewskazanych dla osób prowadzących dietę odchudzającą. Jeżeli zatem przechodzimy na dietę meksykańską ze względu na chęć utrzymania szczupłej sylwetki, nie zaś czysto smakowe – trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Należy raczej zapomnieć o chipsach tortilla oraz niektórych tłustych sosach. Chociaż dodatki sera i śmietany mogą wzbogacić smak – to zepsują wysiłek włożony w dietę. Jednak nic straconego – równie dobrze dla smaku możemy skorzystać z takich składników jak papryczki, kminek i czosnek.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Chyba niestety będzie ciężko coś znaleźć po polsku, ale zachęcamy do dzielenia się informacjami, namiarami na strony zarówno tutaj jak i na naszym forum.

  • naja007

    Gdzie można znaleźć coś więcej na temat zasad diety meksykańskiej?

  • Ola

    Touche !

  • Steven

    Na początek może klasyka?

    Kurczak po meksykańsku jest zawsze dobry. Grunt to dobre przyprawy w tym przypadku…

  • Susanna

    Wszystko zależy od tego ile (i co) jadło się wcześniej. Na pewno meksykańska lepsza od amerykańskiej – a pewnie momentami od polskiej.

  • Marta

    Polecicie jakieś szczególne przepisy z kuchni meksykańskiej? Co warto zjeść? Spróbować?

  • Rozum

    Co do wspomnianej czarnej fasoli i suplementów z nią – w sumie jej wykorzystanie nie ogranicza się do odchudzania, bo wpływa też pozytywnie na procesy myślowe – czytaj: dobre przed sesją.

    W sumie poza kuchnią latynoską to rzadko spotykana.

  • Nat22

    Fama niesie (a z wielkiego celebryckiego świata idzie), że da się faktycznie schudnąć na takiej meksykańskiej diecie.

    Ponoć pani Gessler schudła na niej 17 kg, więc coś w tym być chyba musi.

  • Iris

    Kuchnię Meksykańską UWIELBIAM.

    Dziękuję Porady-Zywieniowe, że daliście mi kolejny argument za tym, żeby nie mieć wyrzutów sumienia przy jej jedzeniu. Chociaż zakaz na śmietanę mnie trochę zmartwił ;)

Loading...
Udostępnienia