5/5 (2)

Przestrzeganie zasad diety przeciwzapalnej wiązało się z mniejszym ryzykiem przedwczesnego zgonu ze wszystkich przyczyn, a także śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów, jak wykazano w badaniu opublikowanym w „Journal of Internal Medicine.  W analizie posłużono się wskaźnikiem diety przeciwzapalnej (ang. anti‐inflammatory diet index, AIDI).

Badanie

W badaniu udział wzięło 68 273 szwedzkich mężczyzn i kobiet w wieku od 45 do 83 lat, których obserwowano przez 16 lat. Zespół badawczy ustalił, że uczestnicy, którzy odżywiali się w sposób najbardziej podobny do zasad diety przeciwzapalnej, mieli o 18% niższe ryzyko przedwczesnego zgonu ze wszystkich przyczyn, o 20% mniejsze ryzyko z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz 13%-owe niższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu, w porównaniu z tymi uczestnikami, których wskaźnik podobieństwa prowadzonej diety do diety przeciwzapalnej był najniższy.

Co ciekawe, osoby palące papierosy, które stosowały się do tego sposobu odżywienia się, doświadczyły jeszcze większych korzyści w porównaniu z palaczami, którzy nie przestrzegali zasady diety przeciwzapalnej. Zauważono u nich o 31% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu z jakiekolwiek przyczyny, z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 36%, a z powodu nowotworów – o 22%.

Schemat diety przeciwzapalnej

Schemat diety przeciwzapalnej, którego użyto w analizie, składał się głównie w dużej mierze ze spożycia owoców i warzyw, herbaty, kawy, pełnoziarnistego pieczywa, sera o niskiej zawartości tłuszczu, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, orzechów, czekolady oraz umiarkowanych ilości czerwonego wina i piwa. Żywność prozapalna obejmowała m.in. nieprzetworzone i przetworzone czerwone mięso, podroby, frytki i napoje gazowane.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Napój sojowy - najlepsza alternatywa dla mleka krowiego?

Wnioski

Jak twierdzą autorzy badania, ich analiza wykazała, że ​​nawet częściowe przestrzeganie zasad diety przeciwzapalnej może przynosić korzyści zdrowotne. Autorem naczelnym analizy jest dr hab. prof. nadzw. Joanna Kałuża (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie).

Źródło: J. Kałuża, N. Håkansson, H. R. Harris, N. Orsini, K. Michaëlsson, A. Wolk. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. Journal of Internal Medicine, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No