W nowym badaniu opublikowanym w „The Journal of Urology” naukowcy z National Center for Epidemiology, Instituto de Salud Carlos III (Madryt) donoszą, że mężczyźni, którzy stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w ryby, gotowane ziemniaki, owoce w formie stałej, warzywa, nasiona roślin strączkowych i oliwę z oliwek oraz spożywają soki w małej ilości, wykazują mniejsze ryzyko agresywności raka gruczołu krokowego (ang, prostate cancer, PC) niż osoby stosujące inne wzorce żywieniowe. Po raku skóry rak prostaty jest najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.
Charakterystyka badania:
Zespół badawczy przeanalizował związek pomiędzy ryzykiem występowania raka prostaty a sposobem odżywiania, wykorzystując dane badania kliniczno-kontrolnego obejmującego 733 pacjentów z histologicznie potwierdzonym PC i 1229 zdrowych mężczyzn. Średnia wieku badanych wyniosła 66 lat. W badaniu zebrano szereg danych, które obejmowały nie tylko informacje medyczne i podstawowe, ale także szczegóły dotyczące nawyków żywieniowych.
Wyniki badania:
Po analizie okazało się, że jedynie dieta śródziemnomorska wydawała się wiązać z niższym ryzykiem agresywnego raka prostaty. PC oceniano stosując wyniki Gleasona dotyczące agresywności guza (<6 lub 6) i stadium klinicznego (cT1b do cT4). Wynik Gleasona <6 typowo wskazuje na mniej agresywny nowotwór z ogólnie dobrymi rokowaniami. Niższe kliniczne stadium (cT1-cT2a) wskazuje na nowotwór, który nie rozprzestrzenił się. Wyniki wskazywały, że w przypadku bardziej agresywnych i bardziej rozległych nowotworów (wynik Gleasona > 6 i stadia cT2b do cT4), tylko grupa na diecie śródziemnomorskiej wykazała statystycznie znaczący efekt ochronny.
Źródło: Adela Castelló, Elena Boldo, Pilar Amiano, Gemma Castaño-Vinyals, Nuria Aragonés, Inés Gómez-Acebo, Rosana Peiró, Jose Juan Jimenez-Moleón, Juan Alguacil, Adonina Tardón, Lluís Cecchini, Virginia Lope, Trinidad Dierssen-Sotos, Lourdes Mengual, Manolis Kogevinas, Marina Pollán, Beatriz Pérez-Gómez. Mediterranean Dietary Pattern is Associated with Low Risk of Aggressive Prostate Cancer: MCC-Spain Study. The Journal of Urology, 2018; 199 (2).
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl