5/5 (2)

Nowe badania, których wyniki opublikowano w “Human Reproduction” wykazały, że kobiety, które stosują dietę śródziemnomorską w okresie sześciu miesięcy poprzedzających leczenie wspomagające poczęcie, mają znacznie większą szansę zajścia w ciążę i urodzenia żywego dziecka.

Naukowcy z Harokopio University (Grecja) zapytali kobiety uczestniczące w badaniu o ich dietę przed poddaniem się zapłodnieniu in vitro (IVF) i odkryli, że badane, które spożywają więcej świeżych warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb i oliwy z oliwek oraz mniej czerwonego mięsa, miały 65-68% większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, utrzymania jej oraz urodzenia żywego dziecka w porównaniu z kobietami stosujących dietę w najniższym stopniu zbliżoną do powyższego wzorca.

Charakterystyka i wyniki badania:

W opublikowanym badaniu skupiono się na wzorcach żywieniowych. Oceniano dietę 244 kobiet za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności. Uczestniczki zostały włączone do badania podczas zapisywania się do programu “Assisted Conception Unity” w Atenach. W kwestionariuszu zapytano, jak często spożywane były określone grupy produktów spożywczych w czasie poprzednich sześciu miesiącach. Wyniki ujęto w skali MedDiet (0-55, gdzie 0 odpowiada wzorcowi żywieniowemu najmniej zbliżonemu do diety śródziemnomorskiej, a 55 – najbardziej). Kobiety były w wieku od 22 do 41 lat i nie były otyłe (wskaźnik masy ciała mniejszy niż 30 kg/m2). Uczestniczki podzielono na 3 grupy w zależności od wyniku w skali MedDiet: pierwsza grupa uzyskała wyniki od 18 do 30, a druga od 31 do 35 a trzecia grupa uzyskała od 36 do 47 punktów.

Stwierdzono, że w porównaniu do 86 kobiet z grupy o najwyższym wyniku, 79 kobiet z grupy o najniższym wyniku miało znacznie niższy odsetek zajścia w ciążę (29% w porównaniu do 50%) i żywych urodzeń (26,6% wobec  48,8%). Kiedy badacze przeanalizowali dane na temat uczestniczek poniżej 35 roku życia, odkryli, że każda pięciopunktowa poprawa wyniku MedDiet była powiązana z około 2,7 razy wyższym prawdopodobieństwem osiągnięcia udanej ciąży i narodzinami żywego noworodka. Ogółem 229 kobiet (93,9%) miało co najmniej jeden zarodek przeniesiony do macicy; 138 (56%) miało udaną implantację; 104 (42,6%) uzyskało kliniczną ciążę; a 99 (40,5%) urodziło dziecko żywe.

Dieta śródziemnomorska a płodność:

Należy zauważyć, że jeśli chodzi o poczęcie dziecka, dieta i styl życia są tak samo ważne dla mężczyzn, jak dla kobiet. Inne badania sugerują, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może również korzystnie wpływać na jakość nasienia. Odkrycia te podkreślają znaczenie sposobu żywienia na płodność.

Naukowcy nie stwierdzili związku między dietą a prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i urodzeniem żywego dziecka wśród kobiet w wieku 35 lat i starszych. Wyjaśniają to faktem, że zmiany hormonalne, których doświadczają kobiety w miarę starzenia się, mogą maskować wpływ czynników środowiskowych, takich jak dieta. Badacze twierdzą również, że ich wyników nie można uogólniać. Podkreślają, że ich odkrycia pokazują, że dieta śródziemnomorska jest powiązana jedynie z poprawą wyników IVF. Potrzebne są dalsze badania.

Źródło:

Dimitrios Karayiannis, Meropi D Kontogianni, Christina Mendorou, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility. Human Reproduction, 2018;

Dimitrios Karayiannis, Meropi D. Kontogianni, Christina Mendorou, Lygeri Douka, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Association between adherence to the Mediterranean diet and semen quality parameters in male partners of couples attempting fertility. Human Reproduction, 2016;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.