Nowe badania, których wyniki opublikowano w „Human Reproduction” wykazały, że kobiety, które stosują dietę śródziemnomorską w okresie sześciu miesięcy poprzedzających leczenie wspomagające poczęcie, mają znacznie większą szansę zajścia w ciążę i urodzenia żywego dziecka.
Naukowcy z Harokopio University (Grecja) zapytali kobiety uczestniczące w badaniu o ich dietę przed poddaniem się zapłodnieniu in vitro (IVF) i odkryli, że badane, które spożywają więcej świeżych warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb i oliwy z oliwek oraz mniej czerwonego mięsa, miały 65-68% większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, utrzymania jej oraz urodzenia żywego dziecka w porównaniu z kobietami stosujących dietę w najniższym stopniu zbliżoną do powyższego wzorca.
Charakterystyka i wyniki badania:
Stwierdzono, że w porównaniu do 86 kobiet z grupy o najwyższym wyniku, 79 kobiet z grupy o najniższym wyniku miało znacznie niższy odsetek zajścia w ciążę (29% w porównaniu do 50%) i żywych urodzeń (26,6% wobec 48,8%). Kiedy badacze przeanalizowali dane na temat uczestniczek poniżej 35 roku życia, odkryli, że każda pięciopunktowa poprawa wyniku MedDiet była powiązana z około 2,7 razy wyższym prawdopodobieństwem osiągnięcia udanej ciąży i narodzinami żywego noworodka. Ogółem 229 kobiet (93,9%) miało co najmniej jeden zarodek przeniesiony do macicy; 138 (56%) miało udaną implantację; 104 (42,6%) uzyskało kliniczną ciążę; a 99 (40,5%) urodziło dziecko żywe.
Dieta śródziemnomorska a płodność:
Należy zauważyć, że jeśli chodzi o poczęcie dziecka, dieta i styl życia są tak samo ważne dla mężczyzn, jak dla kobiet. Inne badania sugerują, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może również korzystnie wpływać na jakość nasienia. Odkrycia te podkreślają znaczenie sposobu żywienia na płodność.
Naukowcy nie stwierdzili związku między dietą a prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i urodzeniem żywego dziecka wśród kobiet w wieku 35 lat i starszych. Wyjaśniają to faktem, że zmiany hormonalne, których doświadczają kobiety w miarę starzenia się, mogą maskować wpływ czynników środowiskowych, takich jak dieta. Badacze twierdzą również, że ich wyników nie można uogólniać. Podkreślają, że ich odkrycia pokazują, że dieta śródziemnomorska jest powiązana jedynie z poprawą wyników IVF. Potrzebne są dalsze badania.
Źródło:
Dimitrios Karayiannis, Meropi D Kontogianni, Christina Mendorou, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility. Human Reproduction, 2018;
Dimitrios Karayiannis, Meropi D. Kontogianni, Christina Mendorou, Lygeri Douka, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Association between adherence to the Mediterranean diet and semen quality parameters in male partners of couples attempting fertility. Human Reproduction, 2016;
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl