5/5 (1)

Choroby nowotworowe we współczesnym świecie diagnozowane są u coraz większej liczby pacjentów. W niektórych krajach umieralność z powodu chorób nowotworowych przewyższa tę spowodowaną chorobami układu krążenia, które były jak do tej pory numerem jeden jako przyczyna śmierci mieszkańców krajów rozwiniętych.

Tytuł: Dieta w chorobie nowotworowej
Autor: Aleksandra Kapała
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 200

Nowotwory a niewłaściwe odżywianie

dieta w chorobie nowotworowej książka

Przyczyny powstawania nowotworów są złożone a  czynniki im sprzyjające są niemożliwe do moderacji tak jak płeć, wiek, obciążenie rodzinne czy wpływ mutagenów środowiskowych. Jednak na czynniki takie jak sposób żywienia czy poziom aktywności fizycznej czy stosowanie używek mamy bezpośredni wpływ. Polscy onkolodzy wskazują, że przynajmniej jedna trzecia nowotworów spowodowana jest nieprawidłowym odżywianiem.

Książka “Dieta w chorobie nowotworowej”

Dieta w chorobie nowotworowej, wszystko co trzeba wiedzieć o żywieniu w trakcie leczenia onkologicznego to książka skierowana przede wszystkim do pacjentów i ich rodzin.

Pacjenci często są przytłoczeni diagnozą, poszukują dostępnych informacji związanych przede wszystkim z leczeniem zaś kwestie diety bywają bagatelizowane do pewnego momentu. Temat żywienia najczęściej powraca przy rozpoczęciu chemio i radioterapii. Objawy uboczne procedur leczniczych zmieniają w znacznym stopniu żywienie pacjentów. 

W książce „Dieta w chorobie nowotworowej, wszystko co trzeba wiedzieć o żywieniu w trakcie leczenia onkologicznego” pacjenci i ich opiekunowie znajdą odpowiedzi  na najczęściej zadawane pytania dotyczące diety przy chorobach onkologicznych. Dotyczące między innymi  tego jak złagodzić nudności i wymioty, jak postępować w biegunce czy zaparciach oraz jak dieta wpływa na wyniki badań. Osobny rozdział autorka poświęciła zagadnieniu wyniszczenia, sposobom jego zapobiegania oraz postępowania przy rozwiniętej już kacheksji nowotworowej.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Metabolizm i utrata masy ciała w sporcie

Co znajdziemy w środku?

Każdy z dziewięciu rozdziałów podzielony został na krótką część teoretyczną, wyjaśniającą zagadnienie i wskazującą działania zaradcze przeważnie łagodzące objawy oraz część przepisową.

dieta w chorobie nowotworowej spis treści

Przepisy są proste, oparte o sezonowe, lokalne produkty, dostosowane tak, by jak najlepiej wspomagać organizm przy konkretnym opisanym uprzednio problemie. Każdy przepis został wykonany oraz sfotografowany przez dwie panie współpracujące z autorką przy tworzeniu książki.

W części przepisowej znalazły się między innymi pomysły na krem z brukwi z parmezanem, naleśniki z jagodami, surówkę z kalarepy, orzechowego halibuta czy ciasto-serowo gruszkowe. Wykonanie przepisów nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych, a część teoretyczna napisana została prostym, zrozumiałym językiem. To sprawia, że dieta w chorobie nowotworowej będzie pomocna dla każdego, kto sięgnie po to opracowanie.

O autorce

Dieta w chorobie nowotworowej, wszystko co trzeba wiedzieć o żywieniu w trakcie leczenia onkologicznego to książka napisana przez lekarza praktyka z dużym doświadczeniem. Pani Aleksandra Kapała działa w wielu organizacjach zrzeszających lekarzy onkologów, jest autorką „praktycznego przewodnika po ONS – oral nutrition support”, licznych publikacji naukowych z dziedziny oraz między innymi współautorką pierwszych polskich „Standardów leczenia żywieniowego w onkologii”.

To, na co zwróciłam uwagę w książce pani doktor Aleksandry Kapały, to wyraźne stanowisko w sprawie witaminy C. Współcześnie pojawia się wiele szumu medialnego wokół tej witaminy, mającej ponoć cudowne właściwości leczenia nowotworów. Autorka stanowczo podkreśliła, że witamina C nie leczy raka, a podawanie jej w dawkach ponadfizjologicznych może wręcz obniżać skuteczność radio i chemioterapii.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Żywienie kobiet w ciąży PZWL [Recenzja]

Ważne, by te sprawdzone informacje pochodzące z wiarygodnego źródła jakim jest praktykujący lekarz onkolog trafiały do szerokiego grona odbiorców i stanowiły przeciwwagę dla nieprawdziwych teorii samozwańczych terapeutów.

Podsumowanie

Książka godna polecenia dla osób dotkniętych choroba onkologiczną, ich rodzin chcących jak najlepiej służyć im wsparciem i pomocą, a także dla dietetyków, by potrafili w przystępny sposób przekazać zalecenia żywieniowe pacjentom.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl