Dietetyk – czy to zawód przyszłości?

Usługi dietetyków cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród klientów indywidualnych. W ostatnich latach bowiem na znaczeniu zyskały sporty i aktywność fizyczna – ćwiczy niemal każdy, komu zależy nie tylko na zgrabnej sylwetce, lecz także poprawieniu wydolności organizmu.

Green JuiceGabinety dietetyków bez trudu można znaleźć w większych miastach Polski. W ostatnich latach ten zawód stał się bardzo popularny, a pracowników po ukończeniu właśnie takiej specjalizacji przybyło. Czym na co dzień zajmują się dietetycy? Można ich podzielić na zatrudnionych w ośrodkach badających żywność i takich, którzy pracują z klientami indywidualnymi. Ci pierwsi najczęściej opracowują diety, pomagając swoim klientom schudnąć i ucząc ich zasad zdrowego żywienia. Drudzy przeciwnie – badają żywność i określają wartość kaloryczną oraz odżywczą poszczególnych produktów.

Jeśli jesteś zainteresowany zagadnieniem zdrowego żywienia, to praca właśnie w tym zawodzie powinna być dla ciebie wyzwaniem. Sprawdź, jakie predyspozycje powinieneś mieć i gdzie możesz nauczyć się zawodu.

Dietetyk – po szkole policealnej lub studiach

W Polsce są dwie drogi, aby zostać dietetykiem – osoba zainteresowana może ukończyć jedną z wielu szkół policealnych kształcących w tym kierunku, może również zdecydować się na studia (dietetyka – studia II stopnia). Niezależnie od wybranej szkoły, przyszły dietetyk poznaje zagadnienia związane z odżywianiem, psychologią czy anatomią. Niezależnie od wyboru szkoły, dietetyk musi pamiętać o zdobyciu doświadczenia. Tu szczególnie istotne są praktyki. Pozwalają one szczegółowo zapoznać się z codzienną pracą dietetyka i utwierdzić zainteresowane osoby w wyborze kierunku kształcenia.

Liczy się kontaktowość i umiejętność motywowania pacjentów

Dietetyk nie jest lekarzem. Aby jednak nie zaszkodzić osobie zgłaszającej się do niego po pomoc, musi przeprowadzić wywiad, dowiedzieć się, czy pacjent nie jest uczulony na konkretne produkty i poznać jego przyzwyczajenia żywieniowe. Na podstawie tych informacji dietetyk jest w stanie przygotować jadłospis, który nie zaszkodzi pacjentowi, a przeciwnie – może mu osiągnąć założony cel.

Aby dieta została ułożona poprawie, a klient odnotowywał np. spadek wagi, istotne jest to, by dietetyk był kontaktowy i umiał motywować pacjentów do pracy nad sobą. Motywacja jest szczególnie ważna – osoba zgłaszająca się do dietetyka powinna móc zwrócić się do niego o pomoc w każdym momencie.

Zawód z przyszłością

Moda na bycie fit to jedna sprawa. Drugą są alarmujące wieści płynące od specjalistów zajmujących się zdrowiem. Z przeprowadzonych badań wynika, że z roku na roku rośnie liczba osób borykających się z nadwagą i otyłością. Nie powinno to dziwić – niewiele osób wie, jak prawidłowo się odżywiać. Mimo wielu akcji informacyjnych stosunkowo nieliczna grupa konsumentów ma również świadomość tego, jak na organizm działają np. słodycze, słone przekąski czy tłuste potrawy. Przyczyniają się one nie tylko do zwiększenia masy ciała, lecz także rozwoju groźnych chorób, np. miażdżycy – mówi specjalista z portalu praca-katowice.info

Z uwagi na powyższe, dietetycy nie powinni martwić się o miejsca pracy – tych dla nich nie zabraknie. Mogą znaleźć zatrudnienia zarówno w jednym z działających gabinetów, mogą też postawić na własną działalność gospodarczą. Osoby zainteresowane pierwszym rozwiązaniem powinny regularnie przeglądać lokalne portale ogłoszeniowe w poszukiwaniu ciekawych ofert pracy. Drudzy, by zwiększyć liczbę pacjentów i tym samym swoje zyski, mogą nawiązać współpracę m.in. z siłowniami.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Loading...
Udostępnienia