Dlaczego dzieci nienawidzÄ… warzyw?

Avatar photo
dlaczego dzieci nie lubiÄ… warzyw

Badania opublikowana w  2005 roku przez badaczy z  Monell Chemical Senses Center w Filadelfii dowodzÄ…, że gen zwany TAS2R38 może być odpowiedzialny za dzieciÄ™cÄ… awersjÄ™ do smaku gorzkiego.  Gen ten wystÄ™puje w dwóch odmianach: jeden jest odpowiedzialny za wrażliwość na smak gorzki, a drugi za jej brak. Każdy z nas posiada dwa takie geny zapisane w swoim DNA. JeÅ›li jeden lub oba z tych genów odpowiadajÄ… za wrażliwość na smak gorzki jesteÅ›my bardziej skÅ‚onni nie lubić gorzkich smaków.

W badaniu filadelfijskim przebadanych zostaÅ‚o 143 dzieci i ich matek, i ponad  79 procent z dzieci miaÅ‚o jednÄ… lub dwie kopie genu wrażliwoÅ›ci na smak gorzki. Co ciekawe obecność genu wrażliwoÅ›ci na smak gorzki miaÅ‚a dużo wiÄ™kszy wpÅ‚yw na preferencje smakowe badanych dzieci niż ich matek. Smaki matek wydawaÅ‚y siÄ™ być bardziej ksztaÅ‚towane przez rasÄ™ i pochodzenie etniczne niż profil genetyczny. W pewnym sensie wyrosÅ‚y z awersji do smaku gorzkiego. Produkty żywnoÅ›ciowe charakterystyczne dla kuchni narodowoÅ›ciowych miaÅ‚y mniejszy wpÅ‚yw na preferencje dzieci wrażliwych na smak gorzki.

JeÅ›li badania zostanÄ… potwierdzone szacuje siÄ™, że  80 procent dzieci nie bÄ™dzie zachwycona jedzeniem brokułów i kalafiorów ponieważ warzywa te majÄ… lekkÄ… goryczkÄ™.  Dlatego też może być trudno przekonać dzieci do jedzenia wiÄ™kszej iloÅ›ci warzyw, jeÅ›li sÄ… zbyt wrażliwe na gorzki smak.

Nie warto wypatrywać z utÄ™sknieniem tych 20% dzieci które lubiÄ… warzywa ale należaÅ‚oby siÄ™ odnieść do wÅ‚asnych doÅ›wiadczeÅ„ z dzieciÅ„stwa.  Można ukryć gorzki smak przez dodatek sosów i dodatków, można też wybrać warzywa skrobiowe lub sÅ‚odsze warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza i sÅ‚odkie ziemniaki. Mamy nadziejÄ™, że jak Twoje dzieci dorastajÄ…, ich niechęć do gorzkich smaków minie i chÄ™tniej siÄ™gnÄ… po dziennÄ… porcjÄ™ warzyw

Zobacz również
probiotyki

Ale zanim dorosną można spróbować podawać :

  • SÅ‚odkÄ… zeszklonÄ… na maÅ›le marchewkÄ™
  • Dodawać sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny do gotowanych brokułów
  • Do zielonego groszku dodać starty ser lub sos serowy.

Przedstawione badanie może pomóc nam zrozumieć dlaczego dzieci nie lubią warzyw ale należy pamiętać, że warzywa są ważną częścią prawidłowo zbilansowanej diety. Podawaj warzywa niejadkowi ale pamiętaj że wymaga to dużej dozy cierpliwości.