Drożdżówki wracają do szkół od 1 września (ale nie wszystkie)

Minister Zdrowia Konstanty Radziwiłł podpisał nowe rozporządzanie dotyczące tego, co można sprzedawać w sklepikach szkolnych. Tym samym wcześniej uregulowania stały się mniej restrykcyjne. To efekt protestów rodziców i właścicieli sklepików szkolnych. Chociaż pozostaje w mocy większość ograniczeń, wracają m.in. niektóre drożdżówki. Oto skrót ważnych postanowień:

  • Zakaz używania ciast głęboko mrożonych

  • Dozwolone pieczywo z mąk o różnym stopniu oczyszczenia
  • Dozwolone są soki, musy, przeciery owocowe bez cukru i soli
  • Dozwolone napoje przygotowane na miejscu (max. 10 g cukrów na 250 ml
  • Czekolada – tak, pod warunkiem, że zawiera przynajmniej 70% kakao
  • Guma do żucia – owszem, ale tylko bez cukru
  • Stołówka nie może podawać potraw smażonych częściej niż dwa razy w tygodniu (smażenie na olejach roślinnych  o odpowiednim składzie)
  • Przynajmniej raz w tygodniu na stołówce ryba
  • Dozwolona sprzedaż produktów z zawartością cukrów niższą niż 15 g / 100 g (mleczne 13,5g), w przypadku tłuszczów – 10g, sodu – 0,4g (1g / 100 ml) (i minimalnie wyższe normy dla pieczywa półcukierniczego i cukierniczego)

Źródło (czytaj więcej): polskieradio (za PAP)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia