Drukarki 3D – jak wydrukować sobie cukierka?

cukierkiWykorzystanie drukarek trójwymiarowych w nauce już mało kogo dziwi – obecne modele drukarek są w stanie wykorzystywać zróżnicowane tworzywa a nawet komórki, do nadrukowywania warstwa po warstwie trójwymiarowych konstrukcji z zastosowaniem w niemal każdej dziedzinie życia. Obecnie stosowane jest również drukowanie… czekolad i drukowanie cukrem.

Druk czekoladą i cukrem

Pionierskie prace w wykorzystaniu drukarek 3D do drukowania jedzenia w formie płynnej i sypkiej prowadzone były na Cornell University już od kilku lat. Obecne maszyny do drukowania dostępne są już w zakresie cenowym od 5 do 10 tysięcy dolarów.

Technologia stosowana n.p. przez urządzenie ChefJet polega na druku cukrem a następnie natryskiwaniu warstwą wody, która krystalizuje cukier w zaprogramowany wzór. Taka procedura jest powtarzana – co pozwala na wykonanie cukierków o grubości 2,5 centymetra w ciągu godziny. Dostępna bardziej skomplikowana wersja kolorowa i monochromatyczna. Science-Fiction? Niekoniecznie, drukarki te są wykorzystywane komercyjnie w USA.

Najnowszy projekt University of Waterloo ma za zadanie wykorzystanie druku 3D dla druku czekoladą. Chocolate Sintering 3D Printer – bo tak nazywa się ich urządzenie, skupia się na druku czekoladą, jednak sama zasada jest do zastosowania również dla wielu innych składników. Otwiera to drzwi do dalszych eksperymentów z drukowaniem żywności. Poniżej video z prezentacją działania tej drukarki:

Źródło: techpageone.dell.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia