Dzięki modzie na dietę Low-Carb… w Norwegii zabrakło masła

Jak donosi Reuters, w Norwegii podczas świąt zaczęło w poważnym stopniu brakować masła. Wszystko może być winą bijącą rekordy popularności diety Low-Carb – o niskiej zawartości węglowodanów, zaś wysokim spożyciu tłuszczów. Kluczowym jej elementem jest też masło. Krajowe zapasy tego właśnie składnika Norwedzy wyczerpali.

Zmiana mody dołożyła się do i tak trudnej sytuacji – ponieważ rolnicy mieli problem z mokrym latem w tym roku. Tego problemu nie mają sąsiedzi Norwegów – Duńczycy, którzy są wielkimi producentami wyrobów mlecznych. Jak donosi Reuters – masło w Norwegii sprzedaje się nawet na internetowych aukcjach – przy czym jego cena jest czterokrotnie wyższa niż standardowa. Czy nas też kiedyś dopadnie masłowy armageddon?

Źródło: Reuters

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No