Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Dieta wegańska w praktyce – Warszawa

Styczeń 20, 2018 @ 09:00 - 16:00

Diety roślinne od strony teoretycznej i praktycznej

Warsztaty skierowane są do osób, które mają minimum podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka (dietetycy, żywieniowcy, wegetarianie, weganie oraz fascynaci żywienia). Przedstawiane są wyłącznie konkretne informacje dotyczące diety wegańskiej, poparte badaniami naukowymi i doświadczeniem prowadzącej.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat udziału w warsztatach.

Na warsztatach znajdziesz:

informacje poparte badaniami naukowymi,
informację na temat prowadzenia diety wegańskiej w różnych grupach wiekowych,
omawianie konkretnych przypadków, układanie jadłospisów,
alternatywne odmiany weganizmu (dieta surowa, Pegan diet, Ornisha, Esselstyna, Barnarda, Fuhrmana itp.),
omówienie analogów mięsa, zamienników nabiału i produktów występujących często w diecie wegan,
obszerny skrypt.
Agenda warsztatów:

Każdy moduł zawiera zarówno część teoretyczną jak i praktyczną, zalecenia dotyczące suplementacji i spożycia składników odżywczych poparte badaniami naukowymi.

I CZEŚĆ – makro i mikro składniki najważniejsze w diecie roślinnej:

Białka, tłuszcze, węglowodany w diecie roślinnej. Na co zwrócić uwagę podczas bilansowania diety, czego w diecie roślinnej może być za mało lub zbyt dużo, ćwiczenia praktyczne i wspólne omawianie.
Związki antyodżywcze w diecie wegańskiej (fityniany, goitrogeny, lektyny, szczawiany i inne).
Poprawianie przyswajalności składników odżywczych, nasion strączkowych, orzechów.
Witaminy na które należy zwrócić szczególną uwagę będąc na diecie roślinnej.
Składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Co suplementować i kiedy, w jaki sposób.

II CZĘŚĆ – diety roślinne na różnych etapach życia:

Dieta dorosłych wegetarian i wegan – jak wygląda, co wykazują badania, czym różnią się wytyczne żywieniowe w porównaniu do diety tradycyjnej, jak spełnić zapotrzebowanie na składniki,
Dieta kobiet w ciąży wegańskiej – na co zwrócić największą uwagę, czy ciąża wegańska oznacza niedobory, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów i opisy przypadków.
Dieta niemowląt i małych dzieci na diecie wegańskiej – na co zwrócić uwagę, z czym mogą być problemy, czym różni się od tradycyjnej diety, kiedy wprowadzać produkty, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów, opisy przypadków.
Samodzielne układanie jadłospisów dla wegan i wegetarian, przypadki realnych pacjentów, wspólne omawianie.
Składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Co suplementować i kiedy, w jaki sposób.

III CZĘŚĆ – odmiany diet wegańskich, diety znanych lekarzy (Ornish, Barnard, Fuhrman, Esselstyn), dieta surowa, zespół jelita drażliwego a dieta wegańska.

Korzyści i zagrożenia związane z dietą surową. Na co zwrócić uwagę, czy jest bezpieczna, jak bilansować taką dietę, przykłady posiłków, przykłady jadłospisów, zaleceń i opisy przypadków.
Zespół jelita drażliwego a dieta wegańska, jak zbilansować dietę, z czym mogą być problemy
Diety wegańskie znanych lekarzy – na czym polegają, korzystne i niekorzystne aspekty tych diet, efekty zdrowotne, ciekawostki.

IV CZĘŚĆ – dodatek – przegląd produktów dla wegetarian:

analogi mięsa – przegląd produktów,
inne produkty wybierane przez wegetarian (wegańskie sery, śmietany, itp.),
zamienniki nabiału.

Warsztaty prowadzi Iwona Kibil – Roślinny Dietetyk

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Data:
Styczeń 20, 2018
Czas:
09:00 - 16:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/200358590514923

Organizatorzy

Wegecentrum
Iwona Kibil – Roślinny Dietetyk
Wegecentrum
Iwona Kibil – Roślinny Dietetyk

Miejsce

Wegecentrum
Warsaw, Poland + Google Map
Loading...