Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Dietetyka Kliniczna przez przypadki – Lublin

Luty 23, 2019 @ 10:00 - 16:00

Warsztaty CASE STUDY ANALIZA PRZYPADKÓW KLINICZNYCH Z GABINETU #drKK

CASE STUDY 1 – PACJENT z chorobą Hashimoto
CASE STUDY 2 – Pacjent z reumatoidalnym zapaleniem stawów
CASE STUDY 3 – PACJENT z insulinoopornością

PODSTAWY TEORETYCZNE SZKOLENIA:

Diagnostyka zaburzeń węglowodanowych, insulinooporności, chorób tarczycy i RZS –kryteria rozpoznania, algorytm postępowania
– Patofizjologia i etiopatogeneza insulinooporności
> Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju IO i zaburzeń węglowodanowych
> Insulina – glukagon – trzustka – wątroba – „układ połączony” – wpływ na glikemię i insulinemię
– Fizjologiczny profil insulinemii
> Implikacje metaboliczne insulinooporności
– Wpływ hiperinsulinemii na rozwój nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii
– Interpretacja objawów i wyników – Co można „wyczytać” z wyników badań pacjenta?
– Insulinooporność wątrobowa –rola składu diety w modyfikacji zaburzeń lipidowych i węglowodanowych
– Interpretacja krzywej glukozowej i insulinowej
– Współwystępowanie zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych
– Składniki diety – ile komu czego? i dlaczego?
– Skład posiłków a odpowiedź glikemiczna
> Rola czynników genetycznych, hormonalnych i środowiskowych w rozwoju chorób autoimmunizacyjnych
> Interpretacja wyników badań a kompetencje dietetyka – praktyczne aspekty, co można „wyczytać” z wyników badań pacjenta?
> Kaloryczność i skład diety – ile komu czego? i dlaczego?
> Gointrogeny, gluten, kazeina, laktoza –czym karmimy pacjenta, a co i kiedy eliminujemy?
> Diety roślinne, low carb, high carb, paleo, bezglutenowa, bezlaktozowa – zasadność stosowania diet eliminacyjnych i alternatywnych
> Rekomendowane modele dietoterapeutyczne – przegląd badań naukowych
> Rola aktywności fizycznej w RZS, chorobach tarczycy i w insulinooporności
> Case study – pacjent w gabinecie dietetyka. Planowanie interwencji behawioralnej

Zobacz również
dieta w nadciśnieniu tętniczym

ZAKOŃCZENIE KURSU Z WRĘCZENIEM IMIENNYCH CERTYFIKATÓW i sesja zdjęciowa

> Cena kursu obejmuje materiały szkoleniowe w wersji drukowanej, certyfikat i przerwę przekąskowo-kawową.
> Cena 195 zł, studenci 165 zł, zniżki dla grup (grupy powyżej 5 osób)
> Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl

Szczegóły

Data:
Luty 23, 2019
Czas:
10:00 - 16:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/2137588022967945/

Inny

Czy szkolenie kończy się certyfikatem?
Tak
Osoby prowadzące szkolenie
Dr inż. Katarzyna Kowalcze