Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Interdyscyplinarne programowanie zdrowotne dzieci – wyzwania dla dietetyka i lekarza

Październik 26, 2019 @ 09:00 - 18:00

Konferencja Food Forum Ekspert INTERDYSCYPLINARNE PROGRAMOWANIE ZDROWOTNE DZIECI – WYZWANIE DLA DIETETYKA I LEKARZA”

Kolejna odsłona wydarzenia z serii Food Forum Ekspert przed nami! Już po raz piąty czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu Food Forum zaprasza dietetyków oraz specjalistów żywienia i medycyny na Konferencję połączoną z merytorycznymi warsztatami, która odbędzie się 26 października 2019 r., na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

W ramach tegorocznej konferencji Food Forum Ekspert wybitni specjaliści i praktycy poprowadzą aż 8 prelekcji (w tym 2 połączone z warsztatami!) dostarczających wartościowej i praktycznej wiedzy na temat sprawdzonych metod postępowania dietetycznego począwszy od przygotowania do ciąży i wspierania płodności, przez prawidłową dietę w ciąży i połogu, aż po żywienie niemowląt oraz dzieci, zdrowych i chorych.

Jako prelegentów zaprosiliśmy profesjonalistów łączących pracę naukową z praktyką, m.in.:

  • Profesora Jana Mazelę – pediatrę i neonatologa, Kierownika Kliniki Zakażeń Noworodka oraz Pracowni Mikrobioty i Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, koordynatora Banku Mleka Kobiecego przy szpitalu Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego w Poznaniu
  • DUET LEKARZ-DIETETYK:  Dr n. med. Marię Buczyńską-Górną – pediatrę, endokrynologa, diabetologa dziecięcego oraz mgr Agatę Krasińską – dietetyk, na co dzień współpracującą z pacjentami pediatrycznym oraz młodymi dorosłymi. Obie Panie są związane z Kliniką Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu oraz są współzałożycielkami Polskiego Stowarzyszenia dla Badań i Terapii Cukrzycy u Dzieci
  • Dr n. med. Annę Bartnicką – diagnostę laboratoryjnego, dyrektor ds. nauki i promocji w Instytucie Mikroekologii, której praca doktorska dotyczyła mikrobioty przewodu pokarmowego noworodków oraz czynników na nią wpływających
  • Dr n. med. Magdalenę Cubałę-Kucharską – lekarza i specjalistę medycyny funkcjonalnej, która na co dzień jako członek amerykańskiego ruchu Defeat Autism Now! na co dzień współpracuje z rodzinami dzieci autystycznych, ponadto we współpracy z brytyjskim ESPA Research w Sunderland prowadzi badania naukowe na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, w temacie chorób ze spektrum autyzmu
  • Mgr Monikę Gackowską-Lisińską – dietetyka klinicznego i sportowego, diagnostę laboratoryjnego, absolwentkę Collegium Medicum w Bydgoszczy, obecnie w trakcie studiów na Functional Medicine University w Stanach. Jest wykładowcą akademickim, udzielającym również indywidualnych konsultacji żywieniowo–diagnostycznych, opierając się na podejściu medycyny funkcjonalnej (przyczynowe, a nie skutkowe leczenie chorób) oraz evidence–based medicine.
  • Mgr Dominikę Gier – dietetyka medycznego, absolwentkę Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, wykładowcę akademickiego, w której kręgu jej zainteresowań naukowych leży immunologia, nadwrażliwości pokarmowe, probiotykoterapia i leczenie żywieniowe niepłodności.
  • Mgr Martę GrabowskąSzymańską – dietetyka klinicznego, szkoleniowca, autorkę artykułów i współautorkę książki o nadwrażliwości pokarmowej. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku Dietetyka, Pani Marta Grabowska-Szymańska przyjmuje pacjentów z alergiami i nadwrażliwościami pokarmowymi, chorobami autoimmunologicznymi, stanami zapalnymi jelit, zaburzeniami hormonalnymi, metabolicznymi i problemami z płodnością.

Podczas konferencji w ramach pracy warsztatowej na konkretnych przypadkach pacjentów z najczęstszymi i najtrudniejszymi problemami żywieniowymi uczestnicy będą mieli możliwość zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce – mgr Monika Gackowska-Lisińska oraz mgr Dominika Gier przeprowadzą prelekcje połączone z praktycznymi warsztatami w oparciu o case study w tematach:

  • „Dietetyczne aspekty poprawy płodności kobiet i mężczyzn”
  • „9 miesięcy – jak przejść zdrowo i bezpiecznie przez ciążę – aspekty diagnostyczne i żywieniowe”

Tematy pozostałych prelekcji oraz szczegółowy program konferencji dostępne są na stronie: www.konferencja-warsztatowa.pl

 

UWAGA!!!

PROMOCJA STUDENCKA! Na hasło: „STUDENT 199”  otrzymasz bilet w promocyjnej cenie 199 zł netto!

Rejestracja na konferencję a stronie:

www.konferencja-warsztatowa.pl

 

 

Zobacz również
coca-cola-otyłość

Szczegóły

Data: Październik 26, 2019

Czas: 09:00 – 18:00

Strona internetowa: www.konferencja-warsztatowa.pl

Miejsce: Międzynarodowe Targi Poznańskie, Sala nr 1.FG – Pawilon 15, ul. Głogowska 14, 61-894 Poznań

Szczegóły

Data:
Październik 26, 2019
Czas:
09:00 - 18:00
Wydarzenie Categories:
,
Strona internetowa:
http://www.konferencja-warsztatowa.pl/

Organizator

Food Forum

Inny

Czy szkolenie kończy się certyfikatem?
Tak

Miejsce

Międzynarodowe Targi Poznańskie
Głogowska 14
Poznań,Wielkopolskie60-734Polska
+ Google Map
Strona internetowa:
http://www.forum-ekspert.pl/