Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Konferencja „Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety”

19 listopada, 2021 @ 09:00 18:00

Czy żywienie kobiety ma wpływ na zdrowie prokreacyjne? Jaka jest współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety? Jak dieta kobiety w ciąży koreluje z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu?

Odpowiedzi na te, ale i szereg innych nurtujących pytań na pewno wszyscy zainteresowani uzyskają podczas III edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 19 listopada 2021 roku           

Kod rabatowy 20% dla czytelników dietetycy.org.pl        

Mamy zaszczyt objąć to wydarzenie Patronatem Medialnym

Z kodem zniżkowym DIETETYCY2021 zarejestrujecie się o 20% TANIEJ!

Więcej informacji na temat konferencji znajdziecie na stronie wydarzenia:      

https://zywienieaprokreacja2021.pl/info

 PROGRAM WYDARZENIA

09.00 – 09.10 Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela,
Hubert Wolski)

SESJA I Prowadzący: Ewa Wender-Ożegowska, Mirosław Wielgoś


09.10 – 09.30 Aktywność fizyczna w ciąży (Mirosław Wielgoś)
09.30 – 09.50 Suplementacja ciężarnych – rekomendacje PTGiP (Piotr Sieroszewski)
09.50 – 10.10 Smak, wybory żywieniowe i zdrowie kobiety (Agata Chmurzyńska)
10.10 – 10.30 Czy odpowiednia dieta i kontrola masy ciała mają wpływ na przebieg ciąży i wyniki położnicze w ciąży powikłanej cukrzycą (Ewa Wender-Ożegowska)
10.30 – 10.50 Wpływ diety i czynników środowiskowych na rozwój ciąży (Krzysztof Drews)
10.50 – 11.10 Dyskusja
11.10 – 11.15 Przerwa

SESJA II Prowadzący: Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Piotr Sieroszewski


11.15 – 11.35 Zastosowanie probiotyków u kobiet ciężarnych (Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)
11.35 – 11.55 Probiotyki a infekcje bakteryjne i grzybicze pochwy (Tomasz Paszkowski)
11.55 – 12.15 Myo-inozytol w opiece okołokoncepcyjnej (Dorota Bomba-Opoń)
12.15 – 12.35 Dyskusja
12.35 – 12.40 Przerwa

SESJA III Prowadzący: Krzysztof Drews, Agata Chmurzyńska


12.40 – 13.20 Wykład specjalny: Optymalizacja żywienia matki: możliwość poprawy długoterminowego zdrowia dziecka / Optimizing maternal nutrition: an opportunity to improve long-term health of the child (Berthold Koletzko)
13.20 – 13.40 Immunomodulacyjne właściwości laktoferyny: czy można wykorzystać je w prewencji zakażeń i porodu przedwczesnego? (Krzysztof Kamiński)
13.40 – 14.00 Rola laktoferyny w gospodarce żelaza u ciężarnej (Hubert Wolski)
14.00 – 14.20 Dyskusja
14.20 – 14.45 Przerwa

SESJA IV Prowadzący: Jarosław Kalinka, Hubert Wolski


14.45 – 15.05 DHA w ciąży (Jarosław Kalinka)
15.05 – 15.25 Wpływ używek (nikotyna, kawa, herbata, alkohol) na ciążę (Ewa Florek)

15.25 – 15.45 Hipotrofia płodu – czy dieta jest istotna? (Agata Szpera-Goździewicz)
15.45 – 16.05 Znaczenie witaminy D w cholestazie ciężarnych (Krzysztof Piątek)
16.05 – 16.25 Dyskusja
16.25 – 16.30 Przerwa

SESJA V Prowadzący: Jan Mazela

16.30 – 16.50 Temat do ustalenia (Jarosław Walkowiak)
16.50 – 17.10 Powikłania okołoporodowe i rozwój dzieci matek z otyłością i nadwagą (Katarzyna Wróblewska-Seniuk)
17.10 – 17.30 Probiotyki w okresie noworodkowym (Jan Mazela)
17.30 – 17.40 Prezentacja produktowa
17.40 – 17.50 Dyskusja
17.50 – 18.00 Zakończenie obrad