Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Kształtowanie kobiecej sylwetki – moduły I i II; Warszawa

Październik 14, 2017 @ 11:30 - Październik 15, 2017 @ 17:30

Planowanie diety wspierającej pracę nad kompozycją sylwetki w przypadku kobiet jest szczególnym wyzwaniem choćby ze względu na specifyczne uwarunkowania hormonalne, inny metabolizm substratów energetycznych, a także ze względu na obiegowe postrzeganie „idealnej sylwetki kobiecej” oraz aspekty zwiazane z psychologią i emocjami. Wszystkie te uwarunkowania powinny zostać wzięte przy planowaniu diety i właśnie tak zrodził się pomysł na specjalnie ukierunkowane szkolenie z dietetyki i suplementacji: „Kształtowanie kobiecej sylwetki”

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jakie są różnice w podejściu do problematyki pracy nad sylwetką w przypadku kobiet i mężczyzn. W ramach zajęć omówione zostaną elementarne aspekty planowania diety w kontekście uwarunkowań hormonalnych warunkujących choćby wykorzystanie substratów energetycznych podczas wysiłku. Podane będą także protokoły postępowania żywieniowego w przypadku zarówno redukcji tkanki tłuszczowej jak i wzmacniania tkanki mięśniowej. Osobno omówiony zostanie temat „diety stabilizacyjnej” zwanej także „reverse dieting”. Na szkoleniu pojawi się też wiele innych zagadnień, Kompletny program pierwszego i drugiego modułu szkoleniowego poniżej

Dzień I

1. Dieta i aktywność fizyczna jako element zdrowego trybu życia (30 min)

– moda na „bycie fit” jako forma presji psychologicznej
– wysiłek fizyczny a żywieniowe potrzeby organizmu
– skutki źle zbilansowanej diety,
– przykłady źle zbilansowanej diety (dieta fitnessowa),
– co może zdziałać dobra dieta?

2. Czy dieta ma płeć? (45 min)

– płeć jako czynnik różnicujący postępowanie żywieniowe,
– dymorfizm płciowy” diety: uwarunkowania społeczne i kulturowe,
– metabolizm substratów energetycznych warunkowany płcią,
– czy istnieją różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze pomiędzy kobietą i mężczyzną?

Przerwa kawowa

3. Dieta kobiety aktywnej (120min)

– potrzeby energetyczne kobiecego organizmu
– czym jest przemiana materii?
– jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne dla aktywnych kobiet?
– jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne?

*Białko
– biologiczna rola białka
– rekomendowane spożycie białka dla kobiet aktywnych
– jak rozplanować spożycie białka na posiłki? koncepcja progu leucynowego

*Węglowodany
– fakty i mity na temat węglowodanów,
– biologiczna rola (energetyczna, wpływ na wydzielanie hormonów)
– metabolizm węglowodanów uwarunkowany płcią
– zalecane spożycie dla kobiet aktywnych,

*Tłuszcz
– tłuszcz: ważny składnik kobiecej diety
– dlaczego kobiety boją się tłuszczu?
– wpływ tłuszczu na uczucie sytości,
– zalecane spożycie dla kobiet aktywnych,
– czy istnieje minimalne dobowe spożycie tłuszczu?

*Kobieca dieta a współczesne trendy żywieniowe
– gluten w diecie kobiet aktywnych: jeść czy unikać?
– nabiał, estrogeny i podskórna woda,
– kwas fitynowy a wchłanianie składników mineralnych

* Posiłki przedtreningowe i strategie promujące odnowę powysiłkową
– co jeść przed treningiem?
– co jeść po treningu?
– czego unikać w okresie okołowysiłkowym?

Przerwa kawowa

4. Newralgiczne składniki pokarmowe w diecie kobiet aktywnych (60 min)

*Paradoks żelaza
– zapotrzebowanie warunkowane płcią
– epidemiologia niedoborów
– produkty zasobne w żelazo

*Bezcenna witamina D
– witamina o wszechstronnych właściwościach
– epidemiologia niedoborów
– niedobory witaminy D a ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości
– suplementacja witaminą D jako element wspomagania odchudzania
– zapotrzebowanie na witaminą D

*Wapń – brakujący element,
– „modne diety” a ryzyko niedoboru wapnia,
– jak zapewnić odpowiednie spożycie wapnia w diecie bezmlecznej?

*Suplementacja wyrównawcza,
– czy istnieją „suplementy dla kobiet”?
– profesjonalny dobór suplementów,
– preparaty, których warto unikać,

5. Indywidualizacja diety w teorii i praktyce (45 min)

– priorytety kobiet aktywnych fizycznie
– wywiad żywieniowy: klucz do indywidualnie dopasowanej diety
– jak dopasować dietę do indywidualnych potrzeb i możliwości?

Dzień II

6. Kształtowanie kobiecej sylwetki – redukcja tkanki tłuszczowej część I (90 min)

Problematyka odchudzania
– pragnienie szybkich efektów,
– sezonowe diety – zagrożenia i konsekwencje,
– jak „wieczna redukcja” wpływa na kobiecy organizm?

Jak zmusić organizm do uruchomienia rezerw tłuszczowych?
– deficyt kaloryczny w diecie kobiety aktywnej,
– różnicowanie zaleceń żywieniowych zależnie od poziomu zatłuszczenia
– pojęcie „energii dostępnej” i minimalne bezpieczne spożycie energii
– rozkład makroskładników: ile białka, ile węglowodanów, ile tłuszczu?
– ilość i rozkład posiłków w ciągu dnia

Temat specjalny: kontrola kobiecego łaknienia
– kobieca słabość do słodkich pokarmów,
– jak kontrolować łaknienie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej,

Przerwa kawowa

6. Kształtowanie kobiecej sylwetki – redukcja tkanki tłuszczowej część II (90 min)

Planowanie diety redukcyjnej w praktyce:
– jakie jest optymalne tempo odchudzania?
– jak zaplanować redukcję w perspektywie czasowej?
– dlaczego tyję podczas odchudzania?
– czy zwiększenie kaloryczności diety może przyspieszyć redukcję tłuszczu zapasowego
– mit „załamania metabolicznego”
– „restart”- sposób na przełamanie stagnacji,

*Suplementacja uzupełniająca
– termogeniki dla kobiet,
– suplementy wspomagające kontrolę łaknienia,
– preparaty uzupełniające niedobory pokarmowe,
– adaptogeny: przegląd, zastosowanie, optymalne dawki
– protokół suplementacyjny na ostatni szlif

*Przykładowy plan żywieniowo-suplementacyjny
Utrwalanie wypracowanych efektów
– „reverse diet” – tak czy nie?
– alternatywne podejście do „diety stabilizacyjnej”

Przerwa kawowa

8. Kształtowanie kobiecej sylwetki: rozwój tkanki mięśniowej (120min)

Problematyka rozwoju tkanki mięśniowej
– sylwetka typu „skinny fat” – skąd się bierze
– dlaczego kobiety „boją się” swoich mięśni?
– hormonalne i środowiskowe czynniki ograniczające rozwój tkanki mięśniowej,
– jak zminimalizować ryzyko przyrostu tłuszczu zapasowego?

Jak za pomocą zabiegów żywieniowych wspomóc trening wzmacniający tkankę mięśniową?
– jaki optymalny pułap energetyczny?
– jak wyznaczyć rozkład makroskładników?
– jakościowy dobór pokarmów
– ilość i rozkład posiłków w ciągu dnia

*Suplementacja uzupełniająca
– czy kobiety powinny stosować kreatynę?
– preparaty przedtreningowe: korzyści i zagrożenia,
– odzywki białkowe, węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe

*Przykładowy plan żywieniowo-suplementacyjny

9. Zajęcia warsztatowe (60min)

– wywiad żywieniowy,
– analiza sposobu żywienia i stanu odżywienia
– planowanie strategii żywieniowej,
– suplementacja uzupełniająca

Czas trwania szkolenia – około 6 – 6,5h

Cena szkolenia
– cena regularna: jeden moduł – 350zł, dwa moduły 590zł
– zapisy do 20 sierpnia: jeden moduł – 320zł, dwa moduły 550zł
– uczestnicy poprzednich szkoleń przy zapisie do 20 sierpnia: jeden moduł – 290zł, dwa moduły 500zł
– uczestnicy poprzednich szkoleń przy zapisie późniejszym: jeden moduł – 320zł, dwa moduły 550zł
– zapisy grupowe (grupy minimum 4 os): specjalna cena ustalana indywidualnie!
– PROMOCJA: przy zapisie na 4 moduły do 20 sierpnia całkowity koszt wynosi 850.

Ilość miejść ograniczona (40)

Zapisy: sowinski.szkolenia@gmail.com

Miejsce: Warszawa, Golden Floor

Uwaga, wszyscy uczestnicy otrzymają:
– imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
– poczęstunek sportowy,
– obszerne materiały dydaktyczne.

Prowadzący: Tadeusz Sowiński, dietetyk sportowy medalistów olimpijskich, specjalista ds suplementacji, członek kadry dydaktycznej PZKFiTS, autor publikacji pojawiających się m.in. na łamach Food-Forum, BC, PoTreningu.pl, AfterWorkout.com.

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Start:
Październik 14, 2017 @ 11:30
Koniec:
Październik 15, 2017 @ 17:30
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/1931447687071091

Miejsce

Warsaw
Warsaw,Poland