Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Kurs Kids Nutrition – Zdrowe Żywienie Dzieci

Lipiec 16, 2017 @ 10:00 - 15:00

Kids Nutrition – Zdrowe żywienie dzieci. Wiedza o odżywianiu dziecka jest kluczowa w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i pomaga chronić przed otyłością, która w życiu dorosłym powoduje poważne konsekwencje zdrowotne takie jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawały serca i udary mózgu. Na szkoleniu poznacie najbardziej wartościowe źródła pokarmowe oraz podstawowe zasady komponowania posiłków. Dowiecie się dlaczego emocje i słodycze są ze sobą mocno powiązane oraz poznacie sposoby na przyrządzanie zdrowych zamienników

Na szkoleniu zdobędziecie teoretyczną wiedzę oraz praktyczne rady , które można wdrażać od razu, aby poprawić żywienie swojego dziecka.

Czas trwania: 4godziny
Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia kursu.

16 lipca(niedziela),
godz. 10:00 — 15:00,
Ogrodowa 12 – Conference Center,
ul. Ogrodowa 12,
61-821, Poznań
Sala Grand

Kwota: 69 PLN

Prowadzący: Radosław Podruczny

Zapisy: https://psacademy.eu/szkolenie/zdrowe-zywienie-dzieci

Jeśli podoba Wam się Nasze wydarzenie prosimy o udostępnienie u siebie na tablicy :-)

Harmonogram
1. Otyłość jako czynnik etiologiczny chorób metabolicznych
• przyczyny otyłości
• konsekwencje otyłości

2. Etapy tworzenia się tkanki tłuszczowej u dzieci

3. Aktywność hormonalna tkanki tłuszczowej
• Leptyna
• Adiponektyna
• TNF alfa
• Interleukina-6

4. Smaki dzieciństwa – rozwój preferencji żywieniowych

5. Jak czytać etykiety i nie dać się oszukać producentom
• cukier i syrop glukozowo-fruktozowy
• soja
• uwodornione tłuszcze

6. Jak prawidłowo komponować posiłki dla dziecka
• 5 posiłków /prawda czy mit?
• 5 porcji owoców i warzyw?
• umiejscowienie węglowodanów w odpowiednich porach dnia
• najlepszy czas na przekąski

7. Wartościowe źródła pokarmu

8. Zdrowe zamienniki (przepisy wraz ze zdjęciami)

9. Nauka nowych pokarmów metodą BLW (Baby Led Weaning)

10. Suplementacja w diecie dziecka
• kwasy omega-3
• magnez
• witamina d3

11. Budowanie odporności dziecka
• poród naturalny a odporność
• siara – Colostrum
• immunomodulacja (czosnek, biostymina, echinacea, laktoferyna, propolis)
• hartowanie
• kontakt z brudem

12. Mikrobiota jelitowa – wpływ na odporność, nastrój i zapobieganie otyłości.

13. Prozdrowotne znaczenie szczepów probiotycznych

14. Właściwości i źródła prebiotyków

15. Najczęstsze alergeny i mechanizmy powstawania alergii

16. Żywienie specjalistyczne ( ADHD, epilepsja, celiakia)

17. Sen jako czynnik kształtowania prawidłowej wagi ciała
• wrażliwość insulinowa
• zaburzenia rytmu dobowego
• niebieskie światło

Radosław Podruczny – Specjalista ds. Żywienia.
Specjalista ds. Żywienia domowego 8 letniej Julii i 2 letniego Sebastiana :-)

Trener osobisty i Instruktor sportów siłowych.
Absolwent Wydziału Medycznego w Legnicy na kierunku Ratownictwo Medyczne.
Od 11 lat pracuje w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu.

Wykładowca w Premium Sport Academy, firmie edukacyjnej szkolącej wg najwyższych standardów oraz najnowszej wiedzy sportowej i medycznej.
W 2016 roku zorganizował dwa szkolenia charytatywne z dietetyki, jedne z największych w Polsce w całym roku 2016, aby pomóc dzieciom z Wrocławskiego Caritas.

Współorganizator (razem z BUMWRO) i wykładowca w społecznej akcji „Uruchamiamy Dzieciaki” mającej na celu przeciwdziałanie otyłości dziecięcej . Akcja pod patronatem Urzędu Miasta oraz Uniwersytetu Medycznego.

Współpracował CPF- Creative Professional Fitness i Centrum Ruchu Olimpijka z zakresu żywienia i metodyki treningowej. Założyciel Polskiej Akademii Zdrowego Żywienia, twórca rewolucyjnego programu odchudzającego “Wymarzona Sylwetka”
Od 2015 roku Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
Autor wielu artykułów w pismach branżowych (Trainer, Moda na Zdrowie, Miasto w Formie, Fiteria).
Redaktor działu dietetycznego w czasopiśmie Wrocpaper. Aktywnie uczestniczy w akcjach promujących zdrowy styl życia, a także współpracuje z wieloma firmami odnośnie poprawy jakości pracy i życia pracowników.
W swojej pracy z podopiecznymi szczególną uwagę poświęca leczeniu otyłości u dzieci i wyrabianiu u nich zdrowych nawyków żywieniowych. W żywieniu terapeutycznym specjalizuję się w zaburzeniach glikemii (cukrzyca, insulino oporność, hipoglikemia reaktywna)

Publikacje
1. „Owoce w diecie sportowca” Magazyn Trainer
2. „Postępowanie z podopiecznymi z hipercholesterolemią” Magazyn Trainer
3. „Optymalizacja Gospodarki Insulinowej” Magazyn Trainer Kwiecień 2016
4. „Wspomaganie dietetyczne w chorobie nowotworowej” W cieniu czepka 2014
5. „Dieta ketogeniczna. Wpływ na choroby autoimmunizacyjne” 2016
6. „Bezbłędny sport” Moda na zdrowie 2015
7. „Dieta Ketogeniczna-zdrowie dzięki tłuszczom” Magazyn Trainer Wrzesień 2016
8. „Zaburzenia gospodarki hormonalnej” Magazyn Trainer Listopad 2016

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Data:
Lipiec 16, 2017
Czas:
10:00 - 15:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/418779865173512

Miejsce

Ogrodowa 12 – Konferencje Poznań
ul. Ogrodowa 12
Poznan,61-821Poland