Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II. Część pierwsza – 8.09.2018 – Warszawa

Wrzesień 8, 2018 @ 09:30 - 18:00

Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.

Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.

Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.

UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.

Plan szkolenia:

1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa – definicja i typologia choroby:
– właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii
– zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

2. Cele i metodyka leczenia:
– stosowanie doustnych leków
– insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi

3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:
– samokontrola
– umiejętność obsługiwania sprzętu – glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)
– umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii
– umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny
– codzienna higiena

4. Zalecenia żywieniowe:
– stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
– podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)
– pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego
– system szacowania wymienników w diecie
– “Kaloryczna koncepcja żywieniowa”, czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków

5. Układania jadłospisów w praktyce:
– dla chorych z cukrzycą typu I
– dla chorych z cukrzyca typu II
– dla kobiet z cukrzycą ciążową

6. Omówienie przypadków.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Data:
Wrzesień 8, 2018
Czas:
09:30 - 18:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/185-praktyczna-dietoterapia-cukrzycy-typu-i-i-ii-czesc-pierwsza-warszawa

Organizator

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Telefon:
501-710-514
Email:
kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Strona internetowa:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/

Inny

Czy szkolenie kończy się certyfikatem?
Tak
Osoby prowadzące szkolenie
mgr Mariola Klocek

Miejsce

AS Bud
ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa,MazowieckiePolska
+ Google Map
Strona internetowa:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/176-rola-diety-w-schorzeniach-tarczycy-warszawa