Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Psychodietetyka

Luty 3, 2018 @ 10:00 - Luty 4, 2018 @ 17:00

Szkolenie skierowane dla dietetyków, psychologów, lekarzy , studentów.

Motywacja i emocje u klienta odchudzającego się
Aby jak najlepiej dostosować podejmowane interwencje do sytuacji klienta należy zdiagnozować fazę zmiany zachowania, w której się znajduje i dostosować interwencje psychodietetyczne do każdej z nich. Najlepszym modelem obrazującym koło zmiany, również w kontekście zmiany stylu życia jest Transteoretyczny Model Zmiany Zachowania (TTM, Transteoretical Model); Prochaska i DiClamente, 1983,1998) Jak się przekonacie każda z faz rządzi się swoimi zasadami i korzystanie z tego modelu może naprawdę ułatwić nam pracę, aby uniknąć frustracji klienta i własnej. Powiemy sobie o tym jakich zasad przestrzegać w kontakcie z klientem, aby postawa specjalisty sprzyjała zmianie. Dowiemy się czym charakteryzuje się język zmiany i w jaki sposób błyskawicznie zmotywować klienta, dzięki Metodzie Pantalona. Wreszcie przyjrzymy się emocjom jakie towarzyszą zmianie u klienta i rezonują na specjalistę. Jak reagować na różne stany emocjonalne klienta? Jak radzić sobie z wampirami emocjonalnymi w gabinecie dietetyka?
————————————————————————————–

Sobota 10 – 17

Plan szkolenia:

Omówienie Transteoretycznego Modelu Zmiany Zachowania (TTM, Transteoretical Model); Prochaska i DiClamente, 1983,1998) oraz ćwiczenie w identyfikacji etapu zmiany zachowań zdrowotnych u klienta.
Dobranie odpowiednich dla fazy zmiany interwencji psychodietetycznych.
Opór u klienta. Co oznacza? Jak sobie z nim radzić?
O języku zmiany. Nawiązanie odpowiedniej relacji z klientem oraz komunikacja w języku zmiany.
Zasada MOPPa, jak nie pozamiatać sobie relacji z klientem? O konieczności bycia autorytetem i ekspertem, a równocześnie bycie wsparciem w zmianie.
Metoda Błyskawicznej Motywacji Pantalona. Jak wykorzystać elementy metody, której naukę w służbie zdrowia dofinansowywał rząd amerykański, w codziennej pracy dietetyka?
Emocje w gabinecie dietetyka. Dieta to reorganizacja całego dotychczasowego życia, a za tym idzie cały wachlarz emocji, które na poszczególnych etapach zmiany się pojawiają. Skąd się biorą te trudne emocje i jak uczyć nimi zarządzać?
Przekonania, oczekiwania i atrybucje, które wywołują emocjonalny rollercoaster. Jak je rozpoznawać i nad nimi pracować?
Umiejętności psychologiczne, nad których rozwojem trzeba pracować z klientem odchudzającym się. O zarządzaniu czasem, przyjemnościami i asertywności. Ignorowanie ich, powoduje natłok niepotrzebnych, negatywnych emocji i problemy ze skutecznością interwencji dietetycznych.
Jak zadbać o higienę psychiczną i zapobiegać wypaleniu zawodowemu?

* O prowadzącej:
Anna Paluch – psycholog, psychodietetyk, specjalista ds. żywienia, ale przede wszystkim fanka holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia i diety. Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorka bloga poświęconego zdrowemu stylowi życia dbamocud.pl, gdzie również dla specjalistów publikuje teksty w Strefie Specjalisty z zakresu psychodietetyki i psychologii zmiany. Autorka popularnego E-kursu dla specjalistów „Psycho dla dietetyka (i nie tylko!)” oraz „Podstawy psychologii w kontekście zmiany” oraz webinarów psychodietetycznych. Współpracuje z portalem Psychologia w Polsce, zastępca redaktor naczelnej w Magazynie Psychologicznym Bang!, w którym regularnie publikuje artykuły eksperckie z zakresu psychodietetyki i psychologii.

Część druga
Neuromarketing w pracy dietetyka – dr Janina Klima Instytut Ekonomii Finansów I Zarządzania UJ

1. Charakterystyka podstwowych obszarów mózgu i ich rola w procesach poznawczych
2. Ewolucja badań marketingowych – jak wykorzystac neuromarketing ?
3. Znaczenie zmysłów w kontekscie budowanie marki ( marketing sensoryczny )
4. Komunikaty reklamowe- jak tworzyć
5.Media społecznosciowe- jak je wykorzystac?

———————————————————————
Niedziela godziny 10 – 17

Prowadząca mgr Magadlena Bugaj – psychodietetyk

Zaburzenia odżywiania w gabinecie dietetyka – m. in. anoreksja i bulimia
Plan szkolenia
Przyczyny i sygnały ostrzegawcze
Kryteria diagnostyczne
Zaburzania obrazu ciała
Dlaczego jedzenie staje się wrogiem? – przyczyny
Reakcja na diagnozę – punkt widzenia osoby chorej oraz rodziny
Bilans zysków i strat
Kiedy pacjent kłamie – na co zwracać uwagę
Leczenie szpitalne – wskazania, wady i zalety
Diety odchudzające a anoreksja i bulimia
Fizyczne i emocjonalne skutki anoreksji i bulimii
Podstawy postępowania dietetycznego w zaburzeniach odżywiania
Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania – praca praktyczna na przykładach
Analiza zaleceń teoretycznych a problemy praktyczne
Jak powinna wyglądać wizyta? Ćwiczenia w grupach
Weryfikacja postępów pacjenta
Zalecenia żywieniowe w depresji
Zajęcia będą miały formę głównie warsztatów i pracy w grupach.
W celu zapewnienia komfortowych warunków spotkania, liczba uczestników ograniczona.

————————————————————————-
Cennik

Studenci 175 zł
Pozostali 210 zł.

Dla grup zniżki ( ustalenia indywidulane)

zapisy
dietakurs@gmail.com

w tytule proszę wpisać datę i nazwę szkolenia w treści imię, nazwisko, uczelnia.

Każdy uczestnik dostanie materiały oraz imienny certyfkat . Dodatkowo miesięczny, bezpłatny dostęp do programu Kcalmar w wersji master :)

W razie pytań proszę pisać
Monika Sellimi-Sokolovska

Do zobaczenia :)

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Start:
Luty 3, 2018 @ 10:00
Koniec:
Luty 4, 2018 @ 17:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/396856804099579