Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Gdańsk

Czerwiec 29, 2019 @ 09:30 - 18:00

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.

Plan szkolenia:

1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.

2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach.

3. Rola dietetyka na samym początku:
– Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
– Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
– Niedożywienie – rodzaje, rozpoznawanie.
– Niedożywienie szpitalne – jak mu zapobiec.
– Wyniki badań laboratoryjnych – jakie są wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.

4. Leczenie żywieniowe doustne:
– Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
– ONSy – rodzaje, zastosowanie.
Przykładowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
Zagęszczacze pokarmów – zastosowanie w określonych sytuacjach klinicznych.

5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
– Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
– Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostęp.
– Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
– Dieta kuchenkowa, a dieta przemysłowa.
– Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.

6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
– Co dietetyk powinien wiedzieć o żywieniu pozajelitowym.
– Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
– Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.

7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.

8. Żywienie okołooperacyjne – czym jest ERAS?

9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala – co dalej?

10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.

11. Gdzie szukać informacji na temat leczenia żywieniowego:
-Literatura.
-Strony internetowe.
-Towarzystwa.

12. Część warsztatowa – studium przypadku, planowanie żywienia doustnego, do-, pozajelitowego oraz mieszanego.

Szkolenie zostało objęte patronem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN.

Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Szczegóły

Data:
Czerwiec 29, 2019
Czas:
09:30 - 18:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/248-rola-dietetyka-w-szpitalnym-zespole-zywieniowym-gdansk

Organizator

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Telefon:
501-710-514
Email:
kontakt@szkoleniadietetyka.pl
Strona internetowa:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/

Inny

Czy szkolenie kończy się certyfikatem?
Tak
Osoby prowadzące szkolenie
mgr Natalia Mogiłko