Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

School Of Insulinresistance Therapy – SOIT

Październik 13, 2017 @ 09:00 - 18:30

School of insulinresistance therapy – SOIT
SZKOLENIE „SPECJALISTA PRZYJAZNY INSULINOOPORNYM”
WARSZAWA
13.10.2017, 8.12.2017

Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie ma przyjemność zaprosić dietetyków oraz innych specjalistów pracujących z osobami chorującymi na insulinooporność oraz choroby współtowarzyszące takie jak PCOS, choroby tarczycy, cukrzycę itp. na jedyne takie szkolenie w Polsce!
Naszym celem jest przekazać Państwu maksymalną dawkę wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat insulinooporności, metod jej leczenia, diagnostyki. Pokażemy również drugi punkt widzenia: pacjenta.
Szkolenie zakończone zostanie egzaminem, którego pozytywne zaliczenie potwierdzone zostanie certyfikatem z oznaczeniem „Specjalista przyjazny insulinoopornym”.
Osoby, które ukończą egzamin z najwyższą punktacją zostaną wpisane na listę „Polecanych specjalistów” na stronie Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie http://www.insulinoopornosc.com oraz rekomendowane pacjentom z naszych grup wsparcia. Zapraszamy serdecznie!

Terminy (do wyboru):
13.10.2017 lub 8.12.2017

8.30 – Rejestracja

9.00 – 9.30 Rozpoczęcie – Dominika Musiałowska
Insulinooporność z punktu widzenia pacjenta

9.30 – 11.00 Dr Magdalena Jagiełło 1.5h
Insulinooporność z punktu widzenia endokrynologii
– Co to jest insulinooporność – czynniki ryzyka, zagrożenia
– Kiedy podejrzewać insulinooporność – jakie objawy mogą sugerować insulinooporność?
– Diagnostyka insulinooporności – Kiedy kierować do lekarza?
– Kryteria rozpoznania insulinooporności
– Jakie postępowanie w insulinooporności : dietetyk, trener, lekarz, może też psycholog?
– Rola lekarza- farmakoterapia; kiedy kontrolować, jak, co sprawdzać, jak oceniać skuteczność terapii? Kiedy i czy odstawiać leki?
– Metformina- charakterystyka leku, dostępne postaci, sposoby leczenia, działania niepożądane
– Choroby nadnerczy – na co zwrócić uwagę, badania, objawy
– Choroby autoimmunologiczne a nietolerancja glutenu – diagnostyka, objawy, leczenie
– Suplementy?

11.00 – 11.15 PRZERWA KAWOWA

11.15 – 14.15 Dr inż. Katarzyna Kowalcze 3h
Insulinooporność z punktu widzenia dietetyka – 10 kroków w dietoterapii
– Diagnostyka insulinooporności – co z wyników badań wynika dla dietetyka?
– Fizjologiczny profil insulinemii a wyniki badań pacjenta – jak je interpretować planując dietę?
– Hiperinsulinemia a hipoglikemia reaktywna – na co zwrócić uwagę przy planowaniu strategii żywieniowej?
– Rola mikrobioty jelitowej w patogenezie i terapii
– Współwystępowanie zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych
– Indeks glikemiczny/ ładunek/ indeks glikemiczny/ indeks insulinowy – wstęp
– O czym powinien pamiętać dietetyk konsultując pacjenta?
– O czym powinien pamiętać pacjent przed konsultacja u dietetyka?
– Składniki diety – ile? komu? czego? dlaczego TAK? dlaczego NIE?
– Suplementacja zbędna i niezbędna

14.15 – 15.15 PRZERWA LUNCHOWA

15.15 – 16.00 Mgr Małgorzata Słoma 45h
Praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego.
– Koncepcja indeksu i ładunku glikemicznego
– Wpływ produktów o wysokim i niskim IG na organizm
– Czynniki podwyższające indeks glikemiczny
– Czynniki obniżające indeks glikemiczny
– Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – porównanie wybranych produktów spożywczych
– Praktycznie zastosowanie IG i ŁG – zasady komponowania posiłków
– Przegląd najnowszych publikacji naukowych
– Indeks insulinowy – przyszły fundament diety w insulinooporności? Przegląd publikacji.

16.00 – 16.30 mgr Małgorzata Słoma 30 min
Indywidualne poradnictwo żywieniowe
– Pierwsza wizyta pacjenta
a. Techniki zbierania kompletnego wywiadu lekarskiego i żywieniowego
b. Analiza składu ciała i pomiary antropometryczne – techniki w zależności od standu zdrowia pacjenta (m.in. po amputacjach, uszkodzeniach rdzenia kręgowego)
c. Analiza dzienniczka żywieniowego pacjenta
– Wizyta kontrolna
– Najczęstsze pytania pacjentów
– Praktyczne aspekty tworzenia jadłospisu dla pacjenta
– Analiza przypadków

16.30 – 17.00 Dominika Musiałowska 30 min
Aktywność fizyczna jako ważny element leczenia insulinooporności
– Brak aktywności fizycznej a rozwój otyłości na świecie
– Konsekwencje niskiej aktywności fizycznej
– W jaki sposób zwiększyć aktywność fizyczną?
– Co polecić pacjentowi na początek?
– Czym kierować się przy wyborze aktywności fizycznej?
– Jak ćwiczyć, żeby sobie nie zaszkodzić?
– Jak zmotywować pacjenta do systematycznej aktywności fizycznej?

17.00 – 17.30 (przerwa, pytania, przygotowanie do egzaminu)

17.30 – 18.30 EGZAMIN

Partnerzy:
ALAB laboratoria
Kcalmar.pro dla dietetyków
Kcalmar
Doktor Magda
Dietoterapia Katarzyna Kowalcze
Akademia Dietetyki Klinicznej
Luxdiet
Fundacja Aksjomat

Cena:
250 zł studenci
350 zł doktoranci
400 zł pozostałe osoby
zniżka grupowa (powyżej 5 osób) -10%

Zapisy: dominika@insulinoopornosc.com

PRELEGENCI:
Lek.med. Magdalena Jagiełło – Doktor Magda
Specjalista endokrynologii oraz chorób wewnętrznych. Absolwentka Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kilkunastoletnie doświadczenie zawodowe w lecznictwie szpitalnym (Klinika Endokrynologii i Diabetologii MSW w Warszawie) oraz ambulatoryjnym. Szeroka wiedza i umiejętności z zakresu ultrasonografii oraz biopsji cienkoigłowej tarczycy, potwierdzona uzyskaniem odpowiednich certyfikatów. Jej praktyka zawodowa obejmuje przede wszystkim choroby tarczycy a szczególnie chorobę Hashimoto. Ponadto zajmuje się zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, oraz wieloma innymi schorzeniami z dziedziny endokrynologii. W zakresie jej zainteresowań znajduje się także antiaging czyli szeroko pojęta medycyna przeciwstarzeniowa. W swojej pracy kładzie bardzo duży nacisk na indywidualne podejście do pacjenta. Uważa, że każdy przypadek jest inny. Przyjmuje, że oprócz dobrego samopoczucia chorego, istotne jest by pacjent dobrze rozumiał swoją chorobę, jej przyczyny i postępowanie. W leczeniu stosuje nie tylko farmakoterapię ale również uwzględnia nawyki, dietę i styl życia. Między innymi z tego powodu dzieli się szeroko swoją wiedzą prowadząc szkolenia oraz pisząc bloga dla pacjentów: http://www.doktormagda.pl

Dr inż. Dietoterapia Katarzyna Kowalcze
Dietetyk kliniczny, adiunkt i nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu (ukończone z wyróżnieniem w 1990 roku), Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, na którym ukończyła studia I° (2004 rok) , II° (2006 rok) i III ° (2012 rok).
Podnosząc kwalifikacje ukończyła z wynikiem bardzo dobrym podyplomowe studia z zakresu żywienia klinicznego i opieki metabolicznej w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, obecnie finalizuje także podyplomowe studia pedagogiczne w Akademii Humanistyczno-Pedagogicznej w Łodzi. Jej praca dyplomowa pod tytułem „Dietoterapia w celiakii” otrzymała wyróżnienie. Natomiast zakres pracy doktorskiej (obronionej z wyróżnieniem) pt. „Wpływ dietoterapii i postępowania farmakologicznego na wyrównanie metaboliczne osób z cukrzycą typu 2”, realizowanej w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka Konsumpcji warszawskiej SGGW, obejmował wdrożenie autorskiej metody dietoterapii opartej na systemie wymienników węglowodanowych w grupie otyłych osób z cukrzycą typu 2 z cechami zespołu metabolicznego, a także ocenę insulinooporności i zmiany parametrów antropometrycznych oraz biochemicznych w grupie badanych osób. Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 23 letniej pracy w wysokospecjalistycznej Klinice Endokrynologii i Diabetologii oraz w Poradni Dietetycznej i Chorób Metabolicznych Szpitala MSW w Warszawie, pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Stanowi też punkt wyjścia do prowadzonych badań naukowych, ściśle związanych z głównym nurtem zainteresowań, to jest dietoterapii chorób metabolicznych i endokrynologicznych różnych grup wiekowych. Uczestniczka i prelegentka wielu konferencji. Z sukcesem od kilku lat realizuje autorskie cykle szkoleniowe dla studentów dietetyki i nauk pokrewnych z zakresu dietetyki klinicznej, odpowiadając na realne potrzeby rynku, przemierzając Polskę wzdłuż i wszerz. Kursy i warsztaty dotychczas realizowane były w Gdyni, Łodzi, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Warszawie i Wrocławiu.
Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest współpraca z firmami szkoleniowymi i farmaceutycznymi, a w ramach niej, prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów, kursów i seminariów z zakresu dietetyki klinicznej i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych, a także realizacja projektu Miasta Stołecznego Warszawy „Zdrowy Uczeń” dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Także w ramach projektu Miasta Stołecznego Warszawy prowadzi wykłady w Szkole Rodzenia dotyczące zasad dietoterapii w okresie ciąży i karmienia piersią. Ponadto pracuje jako edukator diabetologiczny wdrażając unikatowy program edukacyjny dla diabetyków Conversation Map, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation.
Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.
Członek towarzystw naukowych: Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Prywatnie mama magistranta Katedry Amerykanistyki Wydziału Prawa i Administracji UKSW w Warszawie i absolwenta European Academy of Diplomacy. Dla zachowania kondycji wolne chwile spędza na rowerze, najchętniej nad Bugiem i Liwcem, a najlepszym „odstresowywaczem” jest pielęgnacja ogrodu. Zimą rower zamienia na narty biegowe, ale największą pasją jest motosport i rajdy samochodowe.

Mgr Małgorzata Słoma – Akademia Dietetyki Klinicznej
Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Obecnie kontynuuje naukę na studiach doktoranckich. Wykładowca akademicki, prelegent warsztatów i konferencji naukowych, współautor artykułów naukowych. Na co dzień pełni funkcję dietetyka klinicznego w Poradni Zaburzeń Metabolicznych i Leczenia Otyłości, gdzie specjalizuje się głównie w leczeniu insulinooporności, choroby Hashimoto i PCOS. Szczególnie interesuje się personalizacją żywienia opartą na nutrigenetyce.
W wolnym czasie, kiedy nie pogłębia swojej wiedzy w zakresie dietoterapii i dietoprofilaktyki najchętniej tworzy nowe przepisy na smaczne i zdrowe dania dla swoich pacjentów. Jej zapał do gotowania nagrodzono II miejscem w kategorii amatorów podczas X Festiwalu Śląskich Smaków, także Magda Gessler doceniła jej dania przyznając I miejsce w konkursie “Gotuj z Mistrzami”.

Dominika Musiałowska – Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie
Założycielka pierwszej i jedynej w Polsce fundacji działającej na rzecz insulinoopornych, „Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie”, oraz autorka bloga http://www.insulinoopornosc.com. Założycielka grup wsparcia dla osób z insulinoopornością i organizatorka licznych konferencji edukacyjnych dla pacjentów i szkoleń dla dietetyków, trenerów sportowych i innych specjalistów. Instruktor sportowy o specjalizacji fitness oraz nordic walking. Ukończyła Polską Akademię Sportu i kursy doradcy ds. żywienia oraz ds. żywienia dzieci i niemowląt, a także kobiet w ciąży. Członek Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej (SED), przewodnicząca sekcji o insulinooporności. Z wykształcenia dziennikarka, zawodowo od lat związana z branżą eventową i marketingową. Autorka licznych artykułów na temat insulinooporności m.in. w rubryce INSULINOOPORNOŚĆ w miesięczniku „Chcemy Być Rodzicami”, artykułów zamieszczanych na łamach magazynu „Studio Figura” oraz rozdziału dotyczącego aktywności fizycznej jako elementu leczenia insulinooporności w książce Magdaleny Makarowskiej “Dieta uzdrawiająca organizm”.
Choruje na insulinooporność, PCOS, chorobę Hashimoto, celiakię i alergię. Mimo licznych problemów zdrowotnych jest szczęśliwą matką oraz żoną. Wspiera pacjentów zarówno w sieci jak i poza nią, pomagając wrócić do zdrowia. Miłośniczka diet roślinnych i wegetariańskich, nordic walking, biegania, górskich wypraw, boksu oraz psychologii.

—————————————-

Zapraszamy również na szkolenie CREATE YOUR HEALTH BUSINESS czyli JAK SKUTECZNIE PROWADZIĆ SWÓJ BIZNES – Z PAWŁEM MUSIAŁOWSKIM – więcej informacji https://www.facebook.com/events/252371745280138

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Data:
Październik 13, 2017
Czas:
09:00 - 18:30
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/1305821369530862
Loading...
Udostępnienia