Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Szkolenie dla dietetyków, sportowców, trenerów, lekarzy

Kwiecień 14, 2018 @ 10:00 - Kwiecień 15, 2018 @ 17:00

Szkolenie skierowne jest do dietetyków, studentów, trenerów, sportowców, lekarzy.

14.04 Dietetyka sportowa Dr Damian Parol godzina 10 -17

1. Najważniejsze aspekty dietetyki sportowej z uwzględnieniem rangi dowodów naukowych
• wyznaczenie priorytetów w diecie sportowca
• łączenie podejścia naukowego z praktycznym
• ocena, jakości dowodów naukowych
2. Sposoby ustalanie zapotrzebowania na energię
• niezbędne wzory
• sposoby oceny wydatku energetycznego
• badanie składu ciała
• znaczenie składu ciała w sporcie
• rola gęstości energetycznej i odżywczej
3. Znaczenie poszczególnych makroskładników
• zapotrzebowanie i rola białka
• rodzaje i jakość produktów białkowych
• zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie węglowodanów oraz cukrów
• zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie tłuszczów w zależności od frakcji
• znaczenie frakcji omega 3 i omega 6 w diecie sportowców
4. Znaczenie progu leucynowego i jego wykorzystanie w praktyce
5. „Timing” podaży składników odżywczych
• omówienie znaczenia podaży składników odżywczych w odpowiednim momencie
• „okno metaboliczne” fakt czy mit?
• odżywianie około treningowe
• wykorzystanie wiedzy o transporterach jelitowych w odżywianiu sportowców
6. Kontrowersje wokół glutenu, czy sportowcy powinni go wykluczyć?
• omówienie badań naukowych nad dietą bezglutenową wśród sportowców
• omówienie badań laboratoryjnych przydatnych do określania nietolerancji glutenu
7. Strategie dietetyczne z manipulacją węglowodanami
• train-low, sleep-low
• ładowanie węglowodanami
• trening na czczo
8. Diety alternatywne w sporcie
• niskowęglowodanowe
• Paleo
9. Najważniejsze mikroelementy
• selen i prawidłowa praca enzymów
• wapń i zdrowie kości
• żelaza i laboratoryjna ocena odżywienia żelazem
• „ciemna strona” żelaza
• strategie wspomagania przyswajania żelaza
• jod i jego źródła
10. Nawodnienie
11. Suplementacja
• suplenty prozdrowotne
• środki poprawiające wyniki sportowe
• ryzyko związane z suplementacją
• ocena skuteczności suplementów
• kawa czy kofeina?
• zdrowie stawów

15.04 Fakty i mity w żywieniu Dariusz Pietrzak godzina 10 -17

Wybrane kontrowersyjne zagadnienia związane z żywnością i żywieniem
Tłuszcze i kontrowersje wokół ich wpływu
Kwasy nasycone i nienasycone i ich wpływy
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 i kontrowersje z nimi związane
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (omówienie wpływów i często rozpowszechnionych nieścisłości z tym związanych)
Stosunek n-6/n-3 – na ile istotny a na ile nie?
Izomery trans -czy tak bardzo jeszcze dzisiaj powinniśmy się ich bać?
Produkty tłuszczowe (masło, margaryny, smalec, oleje) – prawdy i mity wokół nich z uwzględnieniem aspektów dietetycznych i technologicznych
Tłuszcze w obróbkach termicznych z uwzględnieniem aspektów dietetycznych i technologicznych
Kontrowersyjne tezy zawarte w nowych normach żywienia w odniesieniu do tłuszczy
Białka i kontrowersje związane z wpływem wielkości podaży
Węglowodany
Wielkość podaży węglowodanów ogółem – wpływy i kwestie sporne
Cukry proste a wielocukry- na ile różnice wpływów są istotne?
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – na ile są to wskaźniki miarodajne i istotne?
Cukry dodane a cukry naturalnie zawarte w żywności
Cukier a syrop glukozowo-fruktozowy – czy są istotne różnice?
Nowe normy żywienia – inne (poza rozdziałem ,,Tłuszcze”) kontrowersyjne tezy i nieścisłości
Różne modele żywienia i diety a zdrowie
Dieta śródziemnomorska
Dieta paleo – spojrzenie krytyczne
Diety niskowęglowodanowe – potencjalne korzyści, zagrożenia i niejednoznaczności
Inne diety
Przetwarzanie żywności a aspekty zdrowotne
Omówienie definicji żywności przetworzonej, nieprzetworzonej i przetwarzania i powszechnych błędów w tym zakresie,
Żywność przetworzona – prawdy i fałsze w odniesieniu do jej wpływu na zdrowie,
Substancje dodatkowe – czy rzeczywiście nas trują?
Oznakowanie żywności – właściwa interpretacja treści etykiet dla oceny jakości żywieniowej produktów i powszechne mity z tym związane – punkt widzenia z uwzględnieniem praktyki technologa
Wybrane zagadnienia związane z niektórymi trendami na rynku żywności
Żywność ekologiczna a żywność konwencjonalna
,,Zdrowa żywność” jako hasło marketingowe- czy uprawnione?

——————————————————————————————-

Cennik

Pakiet studenta :)
Dwa szkolenia – 275 złotych
Jedno wybrane szkolenie 165 zł.
Grupy od 7 osob dostaną znizki :)

Pozostali

Dwa wybrane szkolenia 325 zł
Jedno wybrane szkolenie 195 zł.

Każdy uczestnik dostanie miesiąc dostępu do programu Kcalmar, imienny certyfikat, drukowane materiały a przede wszystkim mnóstwo przydatnej wiedzy potrzebnej w pracy każdego dietetyka.

Zapisy

dietakurs@gmail.com

W temacie proszę wpisac tytuł szkolenia i miasto
w treści imię, nazwisko i uczelnie oraz status student / pozostali

Do zobaczenia :))

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Start:
Kwiecień 14, 2018 @ 10:00
Koniec:
Kwiecień 15, 2018 @ 17:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/2032075553674173