Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Szkolenie dla dietetyków, terapeutów, lekarzy

Kwiecień 8, 2018 @ 10:00 - 17:00

Niedziela gdzina 10 – 17

Ramowy plan szkolenia:
Omówienie Transteoretycznego Modelu Zmiany Zachowania (TTM, Transteoretical Model); Prochaska i DiClamente, 1983,1998) oraz ćwiczenie w identyfikacji etapu zmiany zachowań zdrowotnych u klienta.
Dobranie odpowiednich dla fazy zmiany interwencji psychodietetycznych.
Opór u klienta. Co oznacza? Jak sobie z nim radzić?
O języku zmiany. Nawiązanie odpowiedniej relacji z klientem oraz komunikacja w języku zmiany.
Zasada MOPPa, jak nie “pozamiatać” sobie relacji z klientem? O konieczności bycia autorytetem i ekspertem, a równocześnie bycie wsparciem w zmianie.
Metoda Błyskawicznej Motywacji Pantalona. Jak wykorzystać elementy metody, której naukę w służbie zdrowia dofinansowywał rząd amerykański, w codziennej pracy dietetyka?
Emocje w gabinecie dietetyka. Dieta to reorganizacja całego dotychczasowego życia, a za tym idzie cały wachlarz emocji, które na poszczególnych etapach zmiany się pojawiają. Skąd się biorą te trudne emocje i jak uczyć nimi zarządzać?
Przekonania, oczekiwania i atrybucje, które wywołują emocjonalny rollercoaster. Jak je rozpoznawać i nad nimi pracować?
Umiejętności psychologiczne, nad których rozwojem trzeba pracować z klientem odchudzającym się. O zarządzaniu czasem, przyjemnościami i asertywności. Ignorowanie ich, powoduje natłok niepotrzebnych, negatywnych emocji i problemy ze skutecznością interwencji dietetycznych.
II część
Wypalenie zawodowe w pracy dietetyka
Praca dietetyka jest wymagająca nie tylko ze względu na ciągłą potrzebę aktualizowania swojej wiedzy, w związku z nowymi badaniami i dyskusjami wyników. Obciążenie psychiczne tego zawodu jest duże w związku z rodzajem klientów, a dokładnie ludźmi w zmianie. Dietoterapia często wiąże się z dużymi zmianami w życiu klientów, te problemy z przystosowaniem się do nowych zasad i wprowadzaniem nowych nawyków oddziałują na relację w gabinecie dietetyka. Tak jak innym specjalistom (nauczyciele, lekarze, psychologowie) dietetykom grozi wypalenie zawodowe, nierzadko już na początku zawodowej kariery, dlatego należy mieć świadomość występowania problemu i nauczyć się dbać o higienę psychiczną w tym zawodzie. Praca z klientem otyłym, nierzadko doświadczającym innych problemów zdrowotnych to trudność związana z wahaniami nastroju, problemami z motywacją, brakiem asertywności, nieradzeniem sobie ze stresem, a to wpływa na wyniki prowadzonej dietoterapii. Brak oczekiwanych efektów wywołują zawód i frustrację u specjalisty, który czuje się odpowiedzialny za wyniki. Natomiast z frustracji, stresu i obciążenia rodzi się wypalenie, a więc stan wyczerpania zawodowych zasobów. Na szkoleniu dowiemy się czym charakteryzuje się wypalenie zawodowe, jak powstaje i jak mu zapobiegać? Jakie umiejętności psychologiczne w sobie rozwijać aby dbać o higienę psychiczną w zawodzie dietetyka?

Ramowy plan szkolenia:

Charakterystyka wypalenia zawodowego w pracy dietetyka. Sygnały ostrzegawcze dla specjalisty. Jak rozpoznać wypalenie zawodowe i z jakiej pomocy należy skorzystać.
Wymagania i trudności stawiane przed osobami pracującymi z ludźmi z problemami.
Co może wywołać wypalenie zawodowe i jak temu przeciwdziałać? O trudnych klientach i radzeniu sobie z nimi.
Praktyczne sposoby na zadbanie o higienę psychiczną w zawodzie dietetyka. Work-life balance w teorii i praktyce.
Rozwój osobisty- dlaczego warto rozwijać się nie tylko zawodowo?

O prowadzącej:
Anna Paluch – psycholog, psychodietetyk, specjalista ds. żywienia, ale przede wszystkim fanka holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia i diety. Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, autorka bloga poświęconego zdrowemu stylowi życia dbamocud.pl, gdzie również dla specjalistów publikuje teksty w Strefie Specjalisty z zakresu psychodietetyki i psychologii zmiany. Autorka popularnego E-kursu dla specjalistów „Psycho dla dietetyka (i nie tylko!)” oraz „Podstawy psychologii w kontekście zmiany” oraz webinarów psychodietetycznych. Współpracuje z portalem Psychologia w Polsce, zastępca redaktor naczelnej w Magazynie Psychologicznym Bang!, w którym regularnie publikuje artykuły eksperckie z zakresu psychodietetyki i psychologii.

Cennik

Wszyscy uczestnicy konferencji ” Choroby autoimmunizacyjne i alergie” – 145 zł
*
Studenci – 165 zł
Pozostali – 195 zł.

Dla grup powyżej 7 soosb znizki:)

Zapisy dietakurs@gmail.com
w tresci proszę wpisać imię , nazwisko, uczelnie oraz status.

Szkolenie konczy sie imiennym certyfikatem, Kazdy dostanie tez miesieczny bezplatny dostęp do programu kcalmar pro:)

Do zobaczenia !

Zostaw swoją opinię:

Szczegóły

Data:
Kwiecień 8, 2018
Czas:
10:00 - 17:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/428462434258189