Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Vademecum żywienia w sporcie

Listopad 16, 2019 @ 09:00 14:00

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE DLA DIETETYKÓW “VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE”
Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT – NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO

PROGRAM SZKOLENIA
Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności.

Potrzeby energetyczne sportowców:
• Źródła energii dla pracujących mięśni
• Bilans energetyczny
• Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków

Makroskładniki w diecie sportowca:
• Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów
• Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na skład ciała i wyniki w sporcie
• Tłuszcze – metabolizm i rola w wysiłku fizycznym
• Znaczenie proporcji makroskładników dla wydolności fizycznej. Przegląd badań
• Dostosowywanie makroskładników w diecie sportowca – analiza przypadków

Mikroskładniki w diecie sportowca:
• Witaminy, rola antyoksydantów w wysiłku fizycznym
• Składniki mineralne
• Kluczowe mikroskładniki w diecie a wyniki w sporcie. Przegląd badań

Optymalne nawodnienie organizmu:
• Jak ocenić zapotrzebowanie na płyny w diecie sportowca?
• Co do picia, ile i kiedy?
• Nawodnienie a wyniki w sporcie
• Ilość i skład płynów- zalecenia

Prawidłowo zbilansowana dieta a wyniki w sporcie. Przegląd badań i doświadczenia własne.

Z gabinetu dietetyka sportowego – aspekt praktyczny:
• Czy istniej wzorcowy sposób odżywiania?
• Znaczenie masy i składu ciała w sporcie
• Planowanie diety dla sportowca
• Żywienie przed, w trakcie i po treningu
• Odżywki i suplementy
_____________________________________________________

TERMIN I MIEJSCE SZKOLENIA
Dzień: 16.11.19r.
Godziny: 9:00-14:00 (z przerwą na lunch)
Miejsce: Warszawa (o dokładnym miejscu szkolenie poinformujemy na tydzień przed planowanym terminem wydarzenia)
______________________________________________________

CENNIK
Cenna promocyjna (w przypadku zgłoszenia z wpłatą do 16.10.19r.): 190 zł
Cena promocyjna dla grup >3 osób: 200 zł
Cena regularna: 250 zł

!!! UWAGA !!! Ilość miejsc ograniczona – praca w kameralnej grupie.
O kolejności wpisania na listę decyduje termin uiszczenia opłaty.

W cenie szkolenia materiały szkoleniowe dla każdego z uczestników oraz poczęstunek.
Każdy uczestnik otrzymuje CERTYFIKAT ukończenia szkolenia oraz KONSPEKT NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO.
_____________________________________________________

ZGŁOSZENIA
Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres e-mail: szkolenia@instytutsanvita.pl
W tytule maila: Vademecum żywienia w sporcie – dla dietetyka
W treść maila: imię, nazwisko, nr telefonu kontaktowego oraz ewentualna informacja o zgłoszeniu dotyczącym grupy powyżej 3 osób.
W załączniku maila: potwierdzenie wykonanego przelewu. W przypadku grup prosimy o wysłanie potwierdzenia za jeden zbiorczy przelew lub kilku potwierdzeń wykonanych przelewów w jednym mailu.

Dane do przelewu
NAZWA: Instytut Sanvita – Sylwia Leszczyńska
NR RACHUNKU: 81114020040000350271140917 mBank
ADRES: ul. Herbu Janina 3/42, 02-972 Warszawa
TYTUŁ PRZELEWU: Vademecum żywienia w sporcie – dla dietetyka
_____________________________________________________

Telefon kontaktowy do organizatora: 535 300 340
_____________________________________________________

PROWADZĄCY
dr n.med Izabela Grabowska | dietetyk sportowy, psychodietetyk

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Ukończyła doktorat w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, gdzie otrzymała tytuł doktora nauk medycznych. Dietetyk z szeroką wiedzą z zakresu żywienia człowieka, fizjologii wysiłku fizycznego (studia podyplomowe na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie – Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie) oraz psychodietetyki (studia podyplomowe w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie – Psychodietetyka); z doświadczeniem w pracy naukowej, a także w poradnictwie dietetycznym. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).
Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej i Poradnią Medycyny Sportowej PortaMedicą. Współpracuje z Fundacją Insulinoopornosć – zdrowa dieta i zdrowe życia. Współpracuje z Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’. Autorka tekstów poświęconych tematyce dietetyki sportowej w specjalistycznym czasopiśmie Współczesna Dietetyka.
Pracuje zarówno z zawodowymi sportowcami (będącymi na najwyższym światowym poziomie) i osobami rekreacyjnie uprawiającymi różne formy aktywności fizycznej, a także osobami o siedzącym trybie życia, motywując do podjęcia aktywności fizycznej. Wyznawczyni hedonistycznego podejścia do żywienia – jedzenie musi sprawiać przyjemność! Zwolenniczka metody „małych kroków” w modyfikacji nawyków żywieniowych, bo „dieta”, to nic innego jak prawidłowy sposób żywienia, który powinien być stałym elementem zdrowego stylu życia.
____________________________________________________

Patronem medialnym warsztatów jest Współczesna Dietetyka – specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia.
____________________________________________________

Szczegóły: https://www.facebook.com/events/674078429734645/

Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’

Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’

ul. Bracka 18, lok. 46
Warsaw,00-028Poland
+ Google Map