Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Żywienie dzieci we wczesnym okresie życia w kontekście profilaktyki trudności karmienia [ONLINE]

21 listopada, 2020 @ 09:00 14:30

Żywienie dzieci we wczesnym okresie życia

Coraz częściej do gabinetu dietetyka przychodzą rodzice z małymi pacjentami. Dziecko to nie „mały dorosły”. Jego żywienie, szczególnie w pierwszych 3 latach życia, różni się bardzo na każdym etapie rozwoju. Porównując noworodka, który dzięki bezwarunkowemu odruchowi ssania potrafi zaspokoić swoje potrzeby fizjologiczne, a  3-latka, który potrafi sam dokonać wyboru jaki produkt chce zjeść świadomie, to dzieli ich bardzo długa droga. Ta długa droga jest wynikiem bardzo dynamicznych zmian w rozwijającym się organizmie. W związku z tym, w żywieniu dzieci należy uwzględnić różnice anatomiczne i fizjologiczne oraz dostosowane do dynamicznego rozwoju dziecka zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.

Programowanie metaboliczne i kształtowane w tym okresie życia preferencje żywieniowe, mogą być czynnikiem profilaktyki wielu chorób niezakaźnych. Dlatego niezbędna jest wiedza o żywieniu właśnie tej grupy wiekowej oraz edukacja żywieniowa rodziców. Dobre fundamenty zostają na całe życie, ale trzeba być również świadomym tego, że błędy popełniane na tym etapie, mogą się przyczynić do utrwalania niepożądanych zachowań, których konsekwencjami mogą być niedobory żywieniowe.

Szkolenie przeznaczone jest dla: dietetyków, pediatrów, neurologopedów, rodziców i innych zainteresowanych tematem żywienia dzieci.

Plan szkolenia:

1. Przegląd aktualnych wytycznych dotyczących żywienia dzieci.

2. Żywienie w pierwszym półroczu życia:
2a. karmienie naturalne, jak długo karmić piersią?, właściwości mleka kobiecego, wpływ karmienia piersią na preferencje smakowe dziecka, dieta matki karmiącej, jak obliczyć przyrosty dziecka, rola dietetyka w okresie karmienia naturalnego;
2b. karmienie sztuczne, kiedy mleko modyfikowane a kiedy preparaty mleka zastępczego, przegląd wybranych produktów do karmienia niemowląt.

3. Żywienie w drugim półroczu życia – wprowadzanie pokarmów uzupełniających, zapotrzebowanie energetyczne dziecka, zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, programowanie metaboliczne.

4. Kiedy dziecko jest gotowe do przyjmowania pokarmów uzupełniających – co mówią standardy, a co rozwój i umiejętności dziecka w danym wieku – rozwój umiejętności jedzenia, rozwój motoryczny dziecka, mechanizmy antygrawitacyjne.

5. Od czego rozpoczynamy rozszerzać dietę? – kształtowanie preferencji smakowych.

6. Style karmienia.

7. Alternatywne metody rozszerzania diety BLW, BLISS.

8. Wprowadzanie glutenu do diety – „ile to jest niewiele?”

9. Produkty potencjalnie alergizujące – kiedy wprowadzamy do diety?

10. Produkty niewskazane w żywieniu dzieci do 1 roku życia.

11. Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia – zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, kiedy dziecko grymasi i wybrzydza, a kiedy jest to przejaw trudności w karmieniu i jedzeniu?, neofobia pokarmowa, wybiórcze jedzenie.

12. Studium przypadków i rola dietetyka w żywieniu dzieci.

Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Rejestracja:

http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/330-zywienie-dzieci-we-wczesnym-okresie-zycia-w-kontekscie-profilaktyki-trudnosci-karmienia-online

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej