Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Żywienie w chorobie nowotworowej – Warszawa

Marzec 30, 2019 @ 10:00 - Marzec 31, 2019 @ 17:00

AGENDA
Dzień I

  1. Wstęp
    • Choroby nowotworowe – najważniejsze informacje, epidemiologia, czynniki ryzyka
    • Żywienie w profilaktyce nowotworowej – kompendium i wykorzystanie w praktyce dietetyka
    • Profilaktyka antyrakowa a żywienie w chorobie nowotworowej – czy to to samo?
    • Wytyczne ESPEN i ASPEN
  2. Niedożywienie w chorobie nowotworowej
    • Rozpoznawanie – skale i narzędzia
    • Grupy ryzyka chorych onkologicznych
    • Przyczyny niedożywienia w chorobie nowotworowej
    • Konsekwencje
    • Aspekt psychologiczny
    • Postępowanie żywieniowe
    • Praktyka – studium przypadku
  3. Żywienie okołooperacyjne
    • Wytyczne ESPEN
    • Protokół ERAS
    • Zastosowanie ONSów
    • Szczególne sytuacje kliniczne + studium przypadku
  4. Żywienie w chemioterapii
    • Chemioterapia jako metoda leczenia onkologicznego
    • Wybrane leki przeciwnowotworowe a interakcje z pożywieniem i skutki uboczne
    • Skutki uboczne a postępowanie żywieniowe
    • Ziołolecznictwo i suplementy diety w chemioterapii a zagrożenia dla pacjenta chorego na raka
    • Studium przypadków
  5. Żywienie w radioterapii
    • Radioterapia jako metoda leczenia
    • Naświetlania górnego odcinka przewodu pokarmowego a postępowanie żywieniowe
    • Żywienie w trakcie naświetlań na obszar miednicy i jamy brzusznej
    • Skutki uboczne – zalecenia żywieniowe
    • Studium przypadków

Dzień II

  1. Rak piersi i hormonoterapia
    • Hormonoterapia jako metoda leczenia
    • Skutki uboczne hormonoterapii
    • Fitoestrogeny a hormonoterapia
    • Rak piersi – najważniejsze informacje i leczenie
    • Zalecenia żywieniowe w raku piersi na różnych etapach leczenia
    • Znaczenie kontroli masy ciała
    • Studium przypadku
  2. Żywienie w innych wybranych nowotworach + studium przypadków
    • Rak wątroby
    • Rak trzustki
    • Nowotwory płuc
    • Nowotwory narządów rodnych
    • Hemotoonkologia
  3. Doustne suplementy pokarmowe (ONS)
    • Zastosowanie w onkologii
    • Przegląd dostępnych preparatów
    • Aspekt praktyczny
    • Studium przypadku
  4. Alternatywne metody leczenia onkologicznego a EBM
    • Czy terapie alternatywne mają uzasadnienie naukowe?
    • Ryzyko zdrowotne
    • Suplementacja doustna diety u pacjentów onkologicznych
    • Omówienie wybranych terapii alternatywnych (m.in. terapie sokowe, wegańskie, ketogenne, megadawki witamin)

 

Zobacz również
suszone śliwki

Prowadzący szkolenie: mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak

 

INFORMACJE O SZKOLENIU
Data:30-31.03.2019r.
Adres:Warszawa
Czas szkolenia:
Każde szkolenie trwa 7h (w godz. 10:00-17:00)
CENNIK SZKOLENIA
Cena pojedynczego szkolenia z cyklu “Żywienie w chorobie nowotworowej” (I lub II dzień)
Student: 189 zł
Pozostali: 210 zł
Cena za oba szkolenia z cyklu “Żywienie w chorobie nowotworowej” (I i II dzień)
Student:
320 zł
Pozostali:
370 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

Szczegóły

Start:
Marzec 30, 2019 @ 10:00
Koniec:
Marzec 31, 2019 @ 17:00
Wydarzenie Category:
Strona internetowa:
https://akademiadk.pl/zywienie-w-chorobie-nowotworowej-warszawa/

Inny

Czy szkolenie kończy się certyfikatem?
Tak
Osoby prowadzące szkolenie
mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak