EFSA: Picie ponad 5 filiżanek espresso dziennie niebezpieczne

EFSA (European Food Safety Authority) na prośbę UE dokonała gruntownej analizy skutków zdrowotnych spożycia kawy. Skutkiem opublikowanego niedawno raportu jest wskazanie, że nadmierne spożycie kofeiny może szkodzić zdrowiu. Pełna treść raportu dostępna tutaj: efsa.europa.eu / skrót zaś >tutaj<.

Jak dużo jest zbyt dużo?

EFSA za granicę, która jest jeszcze bezpieczna dla zdrowia uznała poziom 400 mg kofeiny dzienne. Wspomniane tytułowe 5 filiżanek espresso jest już klasyfikowane jako częste spożycie kofeiny (jedno espresso zawiera ok. 80 mg kofeiny, kubek przeciętnej kawy 90 mg, herbaty 50 mg, puszka coli 40 mg – do tego dochodzi też czekolada oraz napoje energetyczne). Bezpieczna dawka jest zaś znacznie niższa między innymi dla kobiet w ciąży (200 mg wg EFSA) oraz dzieci (3 mg na kilogram masy ciała).

Czym grozi zbyt duże spożycie kofeiny?

Taka ilość nie pozostaje już obojętna dla takich dolegliwości jak bezsenność, nerwowość, ataki paniki oraz choroby serca.

Przeczytaj także:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia