Eko Centryczka w kuchni – Daria Rogowska [RECENZJA]

Marnotrawstwo żywności to poważny światowy problem. Jako konsumenci kupujemy za dużo żywności, której nie zjadamy w odpowiednim czasie. Dajemy się skusić promocjom i w koszyku lądują dwa czy kilka takich samych produktów, których tak naprawdę nie potrzebujemy. Chodzimy na zakupy bez przygotowanej listy ani planu na najbliższe posiłki. Przez to wybór produktów zmienia się w loterię. Wybierając się po zaopatrzenie, gdy jesteśmy głodni, podejmujemy spontaniczne decyzje zakupowe i często ulegamy trickom marketingowym producentów.

Daria Rogowska, autorka książki „Eko Centryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste.” chce skłonić czytelnika do refleksji nad wyborami żywieniowymi.

Tytuł: Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste
Autor: Daria Rogowska
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 208
Rok wydania: 2021

Eko centryczka

W książce znalazły się podpowiedzi praktyczne dotyczącego, jak ograniczać starty żywności. Autorka zachęca między innymi by:

  • kupować tylko tyle, ile jest się w stanie zjeść,
  • zaopatrywać się w lokalne, sezonowe produkty
  • ograniczyć spożycie produktów egzotycznych
  • kontrolować stan i asortyment zakupionych już produktów
  • maksymalnie je wykorzystywać
  • nauczyć się prawidłowo przechowywać produkty żywnościowe.

Przepisy

Eko Centryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste.” to przede wszystkim książka kulinarna. Autorka podzieliła przepisy zgodnie z porami roku. Wiosenne menu zachwyci czytelników daniami ze świeżych warzyw, makaronów czy pełnoziarnistych wypieków.

Pomysłowymi propozycjami dań wiosennych są krem z pieczonego kalafiora z kurkumą, kotleciki jaglane z sosem musztardowym, młode pory duszone w winie czy serek ze słonecznika.

Dania letnie to przeplatające się słodkie smaki owoców i wypieków z wytrawnymi propozycjami z warzyw, makaronów czy zup. Ciekawymi propozycjami są sałata z grillowanymi brzoskwiniami, dżem z rabarbaru, jagielnik jagodowy czy bardzo pomysłowe krakersy z pulpy po soku. To ostatnie danie jest kwintesencją less waste gdzie w atrakcyjny sposób można wykorzystać produkt będący najczęściej odpadem, choć jednocześnie zawierającym błonnik, witaminy i składniki mineralne.  

Jesień to dania bardziej sycące, nieco pikantniejsze, rozgrzewające. Znajdziemy tu między innymi klopsiki z grzybów, knedle ze śliwkami, chlebek dyniowy czy wegańską szakszukę.

Zimą autorka zainspiruje czytelników rozgrzewającym gulaszem warzywnym, kardamonowymi drożdżówkami, ciasteczkami korzennymi czy pasztetem warzywnym i kremem z dyni. Wszystko niezwykle proste w przygotowaniu, pożywne i aromatycznie przyprawione.

Zobacz również
celiakia musiałowska okładka

W ostatnim rozdziale „Eko Centryczki w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste.” znalazły się przepisy na całoroczne kiszonki. Te niezwykle zdrowe produkty warto regularnie umieszczać w menu. Propozycje Darii Rogowskiej zaskoczą niejednego. Kiszone tofu, czosnek, jabłka czy dynia konkurować mogą z kiszonym szpinakiem, rzodkiewką czy pomidorami i selerem. Tego trzeba spróbować!

Podsumowanie

Wszystkie potrawy opisane w książce, zostały pięknie podane i sfotografowane. Autorka wzbogaciła opisy o dodatkowe porady praktyczne sprawiające, że nawet niewprawny adept sztuki kulinarnej z chęcią podejmie się eksperymentów.

Książka warta polecenia czytelnikom, dla których kwestie ochrony środowiska naturalnego są tak samo bliskie, jak aspekty dietetyczne i zdrowotne.