Wszystko zaczÄĆo siÄ juĆŒ wieki temu, kiedy naukowiec Delboeuf dostrzegĆ rĂłĆŒnice w rysunku z koĆem. ZauwaĆŒyĆ on, ĆŒe tej samej wielkoĆci koĆo umieszczone w mniejszym okrÄgu wydaje siÄ wiÄksze, a koĆo umieszczone w wiÄkszym okrÄgu mniejsze. Teoria ta zostaĆa zbadana w kilku eksperymentach. Potwierdzono w nich, iĆŒ jest to zĆudzenie optyczne polegajÄ ce na ocenianiu wielkoĆci obiektu przez porĂłwnanie go z otoczeniem w jakim siÄ znajduje.
Wyniki tego badania okazaĆy siÄ przydatne miÄdzy innymi dla dietetykĂłw. Okazuje siÄ, ĆŒe mamy tendencje do nakĆadania sobie mniejszych porcji jedzenia na maĆe talerze/naczynia i wiÄkszych porcji na wiÄkszych talerzach/naczyniach. JeĆli nakĆadamy porcjÄ jedzenia na maĆy talerz wydaje siÄ nam, ĆŒe jest go duĆŒo, poniewaĆŒ wypeĆnia go w caĆoĆci. Identyczna porcja na duĆŒym talerzu, sprawia wraĆŒenie zbyt maĆej do zaspokojenia potrzeb.
Skoro wielkoĆÄ ma znaczenie, to czy kolor rĂłwnieĆŒ?
Badacze Wansink i van Ittersum udowodnili, ĆŒe kolor rĂłwnieĆŒ wpĆywa na iloĆÄ spoĆŒywanego przez nas pokarmu. Talerz na ktĂłrym jemy powinien byÄ kontrastowy w porĂłwnaniu do znajdujÄ cych siÄ na nim produktĂłw. Dowiedziono, ĆŒe jeĆli zwiÄkszymy kontrast, to na naszym talerzu poĆoĆŒymy okoĆo 20% mniej ĆŒywnoĆci w porĂłwnaniu do talerza na ktĂłrym nie ma wyraĆșnego kontrastu. PamiÄtajmy, ĆŒe zmniejszenia kontrastu kolorĂłw miÄdzy naczyniem a jego otoczeniem, np. blatem czy stoĆem, jest rĂłwnie istotne.
Wniosek!
Zmniejszenie kontrastu miÄdzy jedzeniem powoduje wzrost jego spoĆŒycia.
Opisane zjawiska zwiÄ zane z iluzjÄ sÄ czÄsto wykorzystywane w reklamach produktĂłw spoĆŒywczych, barach, restauracjach itp. Jemy oczami i specjaliĆci do spraw marketingu dobrze o tym wiedzÄ ! Chyba nie ma wĆrĂłd nas osoby, ktĂłra chociaĆŒ raz nie czuĆa siÄ oszukana, kupujÄ c np. pierogi, ser, sĆoik z przetworami itp.
KsztaĆt opakowania i rozmaite dodatki wprowadzajÄ nas w bĆÄ d, nie spodziewamy siÄ tak okrojonej wersji podstawowego produktu. WyciÄ gnij z tego lekcjÄ i zanim coĆ kupisz dobrze siÄ temu przyjrzyj!
JAK OSZUKAÄ WZROK?
- Kolory, ksztaĆty i wielkoĆci decydujÄ o tym ile zjem. Pragniesz schudnÄ Ä? Zacznij od zmian na talerzu!
- JeĆli gotujesz w domu lub wybierasz siÄ np. do baru samoobsĆugowego wybieraj mniejsze talerze i nakĆadaj na nie produkty kontrastowe. Porcja bÄdzie wydawaÄ siÄ zdecydowanie wiÄksza.
- PamiÄtaj, ĆŒe to co widzimy, wpĆywa na to ile zjemy!