5/5 (1)

Pokarmy typu fast food są jeszcze bardziej niezdrowe niż 30 lat temu, mimo wprowadzania nowych pozornie mniej szkodliwych dla zdrowia propozycji do menu w barach szybkiej obsługi. Analiza ofert w 10 najpopularniejszych amerykańskich restauracjach fast food w 1986, 1991 i 2016 roku, opublikowana w „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics”, pokazuje, że w fast-foodowych daniach głównych, przystawkach i deserach znacznie wzrosła wartość kaloryczna i zawartość sodu, a także wzrosły rozmiary porcji dań głównych i deserów. Przegląd pokazuje również, że podczas gdy różnorodność dań, przystawek i opcji deserowych poprawiła się – wzrosła o 226%, nowe lub wycofane produkty były zwykle mniej zdrowe niż te dostępne w całym okresie badania (produkty stałe w menu).

Nasze badanie oferuje wgląd w to, jak żywność fast food może przyczynić się do podtrzymania ciągłego problemu otyłości i związanych z nią przewlekłych chorób w Stanach Zjednoczonych. Pomimo dużej ilości opcji oferowanych w restauracjach typu fast-food, z których niektóre są zdrowsze niż inne, ilość kilokalorii, porcje i zawartość sodu uległy pogorszeniu (zwiększeniu) w miarę upływu czasu i pozostają wysokie”, powiedziała dr Madan A. McCrory, dr nauk medycznych na Sargent College, Boston University (USA).

Rosnąca popularność fast food

Popularność restauracji typu fast food rośnie. W USA według danych Centers for Disease Control and Prevention z lat 2013-2016 około 37% dorosłych (w wieku poniżej 20 lat) konsumuje potrawy tego typu codziennie, a wśród osób w wieku 20-39 lat – 45%. Co więcej, według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Connecticut w 2018 roku, około 74% rodziców kupuje niezdrowe produkty spożywcze dla swoich dzieci w restauracjach typu fast food.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Wino - białe czy czerwone?

Badanie

Zespół przeanalizował menu: Arby’ego, Burger Kinga, Carl’s Jr., Dairy Queen, Hardee’s, Jack in the Box, KFC, Long John Silver, McDonald’s i Wendy’s (część z tych sieci działa również w Polsce). Jeden posiłek z daniem głównym i przystawką zapewnia średnio 767 kcal lub prawie 40% dziennie zapotrzebowania energetycznego (gdy wynosi ono 2000 kcal). Dodanie wysokokalorycznego napoju zwiększa tę ilość do 45-50% dziennego spożycia kalorii. Dr McCrory zauważyła: „Biorąc pod uwagę popularność fast foodu, nasze badanie podkreśla jedną ze zmian w naszym środowisku żywnościowym, która prawdopodobnie jest jedną z przyczyn wzrostu występowania otyłości i powiązanych z nią chorób przewlekłych w ciągu ostatnich kilku dekad, które obecnie należą do grupy głównych przyczyn zgonów w USA”.

Zbadano zmiany w 30-letnim okresie od 1986 do 2016 roku w zakresie wartości energetycznej, wielkości porcji, gęstości energetycznej, zawartości sodu, żelaza i wapnia w menu w kategoriach dania główne, przystawki i deseru oferowanych przez 10 najpopularniejszych barów szybkiej obsługi. Dane zebrano za pomocą „The Fast Food Guide”, opublikowanego w 1986 i 1991 roku, oraz dostępnych źródeł internetowych w 2016 roku. Najistotniejsze ustalenia to:

Główne wnioski badania

  • Łączna liczba dań głównych, przystawek i deserów wzrosła o 226%, czyli o 22,9 sztuk rocznie.
  • Jednak wraz ze wzrostem różnorodności wzrosła również kaloryczność produktów spożywczych, podobnie jak wielkość porcji.
  • Konsumpcja energii we wszystkich trzech kategoriach wzrosła znacząco, przy największym wzroście w kategorii desery (62 kcal na dekadę), a następnie dań głównych (30 kcal na dekadę). Wynikało to przede wszystkim ze zwiększenia wielkości porcji, która była istotna statystycznie w kategoriach dań głównych (13 gramów na dekadę) i deserów (24 gramy na dekadę).
  • Zawartość sodu również znacząco wzrosła we wszystkich kategoriach menu.
  • W czterech z dziesięciu badanych restauracji dostępne były informacje na temat zawartości wapnia i żelaza. Podaż wapnia znacznie wzrosła w daniach głównych i deserach, podczas gdy zawartość żelaza znacznie wzrosła w deserach.
Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Wyniki badania: Polskie badanie wpływu ćwiczeń na zdrowie i kondycję nastolatków

Fast food a zdrowie

Zmiana zawartości wapnia i żelaza w niektórych kategoriach menu, w szczególności w deserach, jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ te składniki odżywcze są ważne dla dobrej masy kostnej i prewencji anemii. Naukowcy podkreślają, że istnieją lepsze źródła tych składników mineralnych, które nie są o wysokiej wartości energetyczne czy zawartości sodu.

Dobrym źródłem tych składników jest nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona żywność, taja jak nasiona, produkty mleczne i ryby. McCrory wyraziła nadzieję, że wyniki badania doprowadzą do wyższej świadomości i kreatywnych rozwiązań. “Musimy znaleźć lepsze sposoby, aby pomóc ludziom spożywać mniej kilokalorii i sodu kiedy jedzą dania w restauracjach typu fast-food. To, że sieci restauracji udostępniają wartość energetyczną danej potrawy w ich menu, jest dobrym początkiem. Chcielibyśmy zobaczyć więcej zmian, takich jak oferowanie mniejszych porcji na  adekwatną cenę“- podsumowała.

W poniższym filmie można posłuchać o szczegółach badania:

Źródło: Megan A. McCrory, Allen G. Harbaugh, Sarah Appeadu, Susan B. Roberts. Fast-Food Offerings in the United States in 1986, 1991, and 2016 Show Large Increases in Food Variety, Portion Size, Dietary Energy, and Selected Micronutrients. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2019;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.