5/5 (1)

Są wśród nas ludzie, którzy nie mogą się normalnie odżywiać. Wskutek choroby muszą stale lub przejściowo odżywiać się inaczej niż ludzie zdrowi. Co robić, żeby móc mimo wszystko cieszyć się z każdego nowego dnia? Jak dbać o dobre samopoczucie w chorobie i dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu do życia składników odżywczych? Na wszystkie te pytania starają się odpowiedzieć doktorantki WUM mgr Zuzanna Przekop i mgr Zuzanna Zaczek, organizatorki Ogólnopolskiej Kampanii #FeedThemAll – Żywienie bez granic, poświęconej problemom żywienia pozajelitowego.

Celem kampanii jest zwiększanie wiedzy i świadomości Polaków o tym, jak istotne jest żywienie ludzi chorych, jakie problemy mogą się z nim wiązać i jak sobie z nimi radzić. W tym roku będziemy promowały wiedzę na temat żywienia pozajelitowego. Zwrócimy uwagę, jak pomóc chorym zmuszonym tak się odżywiać. Liczymy na to, że dzięki kampanii rozpocznie się otwarta dyskusja, która zainicjuje pozytywne zmiany w zakresie żywienia w chorobach w naszym kraju – mówi mgr Zuzanna Zaczek, dietetyk, współinicjatorka i współorganizatorka kampanii.

Żywienie pozajelitowe nazywane jest również żywieniem parenteralnym. Jest to dostarczanie wszystkich niezbędnych do życia składników pokarmowych drogą dożylną. Tę formę żywienia stosuje się, gdy pacjent nie jest w stanie odżywiać się drogą fizjologiczną albo gdy takie odżywianie jest niewystarczające. Żywienie pozajelitowe stanowi terapię ratującą pacjentów przed niedożywieniem i śmiercią głodową. Jest kolejnym kamieniem milowym w medycynie obok szczepień, antybiotyków i nowoczesnej diagnostyki.

Żywienie pozajelitowe może być stosowane długoterminowo i jest możliwe w warunkach domowych. Mieszaninę żywieniową podaje się przez cewnik permanentny, zwany także cewnikiem centralnym. Cewnik zakłada się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Po zabiegu pacjent może wrócić do domu –  wyjaśnia dr hab. Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Refundowana przez NFZ metoda podawania mieszaniny żywieniowej trwa ok. 14-20 godzin dziennie. W ramach refundacji pacjenci otrzymują preparaty i sprzęty niezbędne do przygotowania i podaży mieszaniny przez kroplówkę. Oznacza to jednak przykucie pacjenta do stojaka na kilkanaście godzin dziennie i wykluczenie go z życia zawodowego i społecznego.

Pomysł na organizację Kampanii wyniknął ze świadomości, że jakość życia pacjentów żywionych pozajelitowo można stosunkowo łatwo poprawić. Naszą misją, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat istnienia takiej procedury. Kluczowym elementem kampanii będą publikowane w mediach społecznościowych (Instagram, Facebook) filmiki pokazujące w sposób przystępny różne aspekty związane z żywieniem pozajelitowym.  Wystąpią w nich wykwalifikowani dietetycy, lekarze, pielęgniarki, pacjenci oraz znani artyści i osoby publiczne. Zebrane fundusze zostaną przekazane Fundacji Linia Życia, wspierającej pacjentów żywionych pozajelitowo. Środki zostaną wykorzystane na zakup pomp do żywienia pozajelitowego oraz niezbędnego do ich wykorzystania sprzętu, czyli aparatów, worków, plecaków – dodaje mgr Zuzanna Przekop, dietetyk, współinicjatorka i współorganizatorka kampanii.

Kampania Społeczna #FeedThemAll – Żywienie bez granic rozpoczęła się 7 marca. Honorowym patronem Kampanii jest JM prof. dr hab. n. med. Mirosław Wielgoś, Rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kampanię można obserwować na Facebooku, Instagramie oraz stronie internetowej www.feedthemall.pl.

(Akcja społeczna objęta jest patronatem medialnym dietetycy.org.pl)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No