Fit desery niskokaloryczne – Krzysztof Domaszewski [RECENZJA]

Tytuł: Fit desery niskokaloryczne
Autor: Krzysztof Domaszewski
Rok wydania: 2017
Format: ebook
Ilość stron: 120

To już kolejna książka tego autora poświęcona domowym deserom w wersji fit, będącym rozsądną alternatywą dla tradycyjnych wypieków i łakoci (recenzja pierwszej książki tutaj). To co ważne, autor zaznacza, że prawidłowa dieta powinna być oparta o niskoprzetworzone produkty, o wysokiej gęstości odżywczej, natomiast same słodycze lepiej potraktować jak miły dodatek do racjonalnego planu żywieniowego.

Krzysztof Domaszewski wskazuje także na fakt, że osoby które chcą skusić się od czasu do czasu na coś słodkiego powinny przygotować taki deser samemu. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na większą pewność co do składu, jakości i pochodzenia półproduktów. Sklepowe zamienniki często stanowią produkty wysoko przetworzone z groźnymi dla zdrowia tłuszczami utwardzanymi i syropem glukozowo – fruktozowym.

Opracowane przez autora przepisy powstały z dużą dbałością o dobór produktów, często o działaniu prozdrowotnym – takie jak suszone owoce – bogate w składniki mineralne, przeciwutleniacze i witaminy, kasze – obfitujące w węglowodany złożone i błonnik czy oleje roślinne, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podobnie jak w poprzedniej publikacji Krzysztof Domaszewski zadbał o zestawienia tabelaryczne składników odżywczych w poszczególnych przepisach. Informacje dotyczące np. zawartości błonnika czy rodzaju kwasów tłuszczowych (w tym frakcji omega 3 i 6) oraz kilkunastu witamin i składników mineralnych bardzo ułatwią pracę dietetykom, którzy chcieliby uwzględnić drobne, słodkie przekąski w opracowywanych przez siebie planach żywieniowych dla pacjentów.

Fit desery niskokaloryczne to 20 pomysłowych przepisów, które są proste, szybkie do wykonania, ich składniki są łatwo dostępne i co ważne nie wymagają użycia wielu wymyślnych sprzętów kuchennych. W opracowaniu znalazły się również przepisy bezmleczne i bezglutenowe, co ważne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Autor własnoręczne wykonał każdy z przepisów i sfotografował efekt końcowy – trzeba przyznać, że desery wyglądają naprawdę apetycznie. Uwagę zwracają (zarówno składem jak i wyglądem) grillowanie gruszki z sosem orzechowym, bezglutenowe ciasteczka czekoladowe czy ciasto z dżemem figowym.

Ważna informacja szczególnie dla osób zagrożonych chorobami układu krwionośnego – wiele przepisów wykorzystuje pokaźne ilości oleju kokosowego – znaleźć go można w budyniu kawowym, bezmlecznej czekoladzie czy bitej śmietanie z gęstego mleka kokosowego, a jego wykorzystanie znacznie podnosi zawartość tłuszczów nasyconych w produkcie końcowym, co może nie być wskazane dla każdego.

Podsumowując, Fit desery niskokaloryczne to atrakcyjnie opracowanie przepisy na domowe łakocie z pięknymi zdjęciami, klarownym opisem wykonania i ciekawymi poradami autora. Książka warta polecenia dla osób lubiących eksperymentować w kuchni, dietetyków chcących pomóc pacjentom – łasuchom w dokonywaniu właściwszych wyborów żywieniowych oraz początkującym adeptom sztuki kulinarnej, chcącym wyrazić swoje uznanie dla ukochanej osoby w dietetyczny sposób ;-)

Gdzie zdobyć e-booka?

Na stronie fitsłodycze.pl

Instagram: Fit Słodycze

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnień