Tytuł: Fit Słodycze |
Autor: Krzysztof Domaszewski |
Rok wydania: 2016 |
Format: ebook |
Ilość stron: 106 |
Autor we wstępie opisał co znajdziemy w składzie słodyczy dostępnych powszechnie w handlu i że nie są to rzeczy, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, stąd przedstawiona w książce alternatywa dla sklepowych łakoci wydaje się być bardzo atrakcyjna.
KsiÄ…ĹĽka „Fit sĹ‚odycze” wydana zostaĹ‚a w formie e-booka w formacie PDF: jest to wygodna forma ze wzglÄ™du na komfort korzystania – w wersji w telefonie moĹĽemy zawsze mieć jÄ… pod rÄ™kÄ… i w razie koniecznoĹ›ci zajrzeć do przepisu czy to na zakupach czy juĹĽ w trakcie przygotowania deseru.
Jak przystało na dobrą książkę kulinarną znajdziemy tu porady dotyczące wyposażenia kuchni potrzebnego do wykonania zaproponowanych przepisów.
Przepisy są zupełnie nieskomplikowane – co dla mnie jako osoby nieprzepadającej za wielogodzinnym staniem w kuchni jest zachęcające, podobnie jak prosty skład przepisów niewymagający uciążliwego wyszukiwania produktów w specjalistycznych sklepach.
Wielkim atutem książki „Fit słodycze” są szczegółowe tabele, w których ujęto dokładne zestawienia składników odżywczych przygotowanych słodkości – makroskładniki, błonnik, 9 składników mineralnych, 12 witamin, kwasy omega 3 oraz 6, a także obecne tłuszcze jedno, wielo- i nienasycone.
Dietetyk, ktĂłry chciaĹ‚by wprowadzić od czasu do czasu wartoĹ›ciowy deser dla swoich pacjentĂłw nie bÄ™dzie zmuszony do dĹ‚ugotrwaĹ‚ego obliczania skĹ‚adnikĂłw odĹĽywczych w takim daniu – autor postaraĹ‚ siÄ™ o uĹ‚atwienie – a co waĹĽne przyspieszenie naszej pracy!
Krzysztof Domaszewski przedstawiĹ‚ kilkadziesiÄ…t pomysĹ‚Ăłw na zdrowsze od powszechnie dostÄ™pnych, Ĺ‚atwe w przygotowaniu i apetyczne torty, ciastka, batoniki, jak rĂłwnieĹĽ lody i sorbety. UrzekajÄ…ce fotografie deserĂłw wykonanych przez autora, sprawiajÄ…, ĹĽe z chÄ™ciÄ… czyta siÄ™ poszczegĂłlne przepisy – a apetyczna inspiracja ze zdjÄ™cia zachÄ™ca do kuchennych eksperymentĂłw.
To co zwróciło moją uwagę w e-booku, to załączone ciekawostki – dotyczą zazwyczaj głównego składnika używanego w konkretnym przepisie i tak znalazłam informację co to jest i jakie ma wykorzystanie karob, erytrytol czy teff.
Autor wiele przepisów opiera o gorzkie kakao, kokos (w tym pozyskiwany z niego olej), migdały a także różne orzechy. Umiejętne połączenie tych wartościowych składników czyni proponowane słodkości smacznymi, sycącymi, a także zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych sklepowych odpowiedników.
InspirujÄ…ca wydaje mi siÄ™ domowa czekolada – wyglÄ…da wspaniale ale czy rzeczywiĹ›cie w smaku jest tak dobra, jak komercyjna? Ciekawy jest pomysĹ‚ na fasolowe brownie, ktĂłre kojarzy mi siÄ™ z kuchniÄ… dalekiego wschodu – czas zakasać rÄ™kawy i po prostu wyprĂłbować. Najbardziej jednak apetycznym daniem z ksiÄ…ĹĽki „fit sĹ‚odycze” wydaje mi siÄ™ być blok waniliowo-limonkowy z awokado – propozycja formy podania – a takĹĽe soczyste barwy sprawiajÄ…, ĹĽe z miĹ‚Ä… chÄ™ciÄ… sprĂłbowaĹ‚abym jak smakuje.
Książkę poleciłabym dietetykom szukającym inspiracji na dania na słodko, osobom znudzonym tradycyjnymi wypiekami a także osobom chcącym zadbać o zdrowie i oprócz pustych kalorii dostarczyć sobie dobrych jakościowo tłuszczów, a także składników mineralnych i błonnika.
Osobiście jako fanka zapachu farby drukarskiej czekam również na wydanie tradycyjne – papierowe!
Gdzie zdobyć e-booka?
Strona: www.fitslodycze.pl
Instagraam: www.instagram.com/domaszzzzz
Fanpage: www.facebook.com/fitslodycze.pl
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl