Forma obfitości – Laura Osęka [RECENZJA]

Avatar photo

„Forma obfitości”, to bardzo przyjemna, pięknie wydana książka przepisowa, wydana w 2019 roku nakładem wydawnictwa Publicat. Autorką jest blogerka i dietetyczka Laura Osęka. Laura Osęka debiutowała już na rynku wydawniczym książką „Miska szczęścia”, która także została poświęcona przepisom kulinarnym. 

Tytuł: Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Autor: Laura Osęka
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 208

Forma obfitości, czyli zdrowe pieczenie

To, co wyróżnia „Formę obfitości” to koncepcja przepisów. Wszystkie dania zostały zaplanowane, tak by do ich przyrządzenia wykorzystać jedynie blachę lub naczynie żaroodporne i piekarnik. Autorka wykorzystała jedynie lokalne, sezonowe surowce, co bardzo cieszy i znacząco ułatwia zaopatrzenie.

Jako dietetycy często zachłystujemy się egzotycznymi produktami, prześcigamy się w wynajdowaniu importowanych superfoods i chwalimy ich walory prozdrowotne. Przez pogoń za nowinkami przechodzimy dość obojętnie obok rodzimych warzyw i owoców, uznając je za zwyczajne.

Na szczęście przez wzrastającą świadomość żywieniową zaczynamy doceniać żywność lokalną i zauważać jej korzystny wpływ na zdrowie. Trend promujący locavore, czyli preferowanie żywności wytworzonej w najbliższej okolicy konsumenta dopiero nabiera rozpędu. To cieszy z uwagi na wymierne korzyści dla środowiska, pozytywnie wpływa też na zdrowie i pomaga lokalnej społeczności głównie rolników.

Książka „Forma obfitości” doskonale wpisuje się w tę korzystną tendencję żywieniową, ułatwiając dokonywanie trafnych wyborów. Z uwagi na zmieniającą się w ciągu roku gamę dostępności produktów, autorka podzieliła przepisy na 4 rozdziały zgodne z porami roku. Dana zebrane w tej publikacji, są przeważnie wegetariańskie, jednak kilka z nich zawiera dodatek sera lub ryb. 

Wiosna

Po okresie zimowej monotonii i ograniczonym dostępie do sezonowych warzyw i owoców przepisy wiosenne to prawdziwa eksplozja barw, zapachów, świeżości i niebanalnych połączeń produktowych. Sezon na nowalijki sprzyja kulinarnym eksperymentów. Do najbardziej wyczekiwanych smaków tej pory roku z pewnością można zaliczyć rabarbar. Bułki czy pachnące ciasto rabarbarowe to nie tylko uczta dla smakosza, ale miłe wspomnienie dzieciństwa. Zielone warzywa pod postacią tarty, placków z kalarepy czy zapiekanej fasoli ze szpinakiem doskonale sprawdzą się jako dania obiadowe. Ci, którzy lubią drobne, ale wykwintne przekąski powinni spróbować tej z ciecierzycy, tarty z botwinką i koperkiem czy zapiekanych pietruszek. Amatorzy ryb skuszą się na łososia ze szparagami i młodymi ziemniakami czy majową rybę.

forma obfitości przepisy

 

Lato

Pełnia sezonu na większość gatunków warzyw i owoców sprzyja kulinarnym eksperymentom. Autorka zaplanowała ogromną różnorodność dań z dominantą tej ważnej grupy produktów. W przepisach pojawiły się tarta szparagowa, zapiekany zielony makaron, zielona szakszuka, faszerowane pomidory czy letnie warzywa z octem balsamicznym. Dla łasuchów zaś kilka słodkich przekąsem w wersji dietetycznej. Wybierać mogą w takich przysmakach jak kruszonka rabarbarowa z truskawkami oraz zapiekanki malinowo-brzoskwiniowa i jabłkowo-jeżynowa. 

Zobacz również
dietetyk

Jesień

Jesień obfituje w warzywne skarby dla zdrowia. Dostępność dyni, fasoli, orzechów, świeżo wykopanych ziemniaków i tegorocznych kasz sprawia, że dieta może być naprawdę urozmaicona i zasobna w składniki odżywcze. Ten trend zaznaczył się mocno w przepisach zabranych w „Formie obfitości”. Laura Osęka zaproponowała całą gamę ciekawych potraw z dynią. Wśród nich znalazły się między innymi dynia hasselback, galette z dynią i serem pleśniowym czy dynia faszerowana. Wartymi uwagi daniami wytrawnymi są cukiniowe zawijasy, pieczone ziemniaki z cebulą, faszerowane papryki czy kaszotto grzybowe. Na słodko zaś warto wybrać orzechy w karmelu, pieczone jabłka czy kruszonkę śliwkową. 

Zima 

Ta pora roku bazuje przede wszystkim na warzywach korzeniowych, strączkowych i przetworach zbożowych. Łatwe w przechowywaniu, zasobne w składniki odżywcze i błonnik a przede wszystkim wszechstronne kulinarnie. Na zimowy obiad warto wybrać rozgrzewające ziemniaki, które można podać z rybą w sosie teriyaki. Na kolację zaś doskonale sprawdzi się kaszotto z porem, podpłomyki, czy curry z ciecierzycą. Gości poczęstować można ciastem cytrynowo-rozmarynowym, pieczoną owsianką jabłkową czy sernikiem. 

Podsumowanie

Książka „Forma obfitości, lokalnie zdrowo sezonowo” Laury Osęki to pięknie wydana i bogato ilustrowana książka przepisowa. Czytelnika zachwyci prostotą przepisów i łatwością ich wykonania. Niecodzienny pomysł autorki na wykorzystanie jednej techniki kulinarnej, pieczenia, dodaje oryginalności. Książka warta polecenia miłośnikom kuchni wegetariańskiej oraz osobom lubiącym podążać za zdrowymi trendami kulinarnymi.