W tym tygodniu pojawiĆo siÄ w BMJ warte uwagi badanie na temat tak szeroko dyskutowanego wpĆywu spoĆŒycia glutenu na zdrowie – konkretnie dĆugofalowego jego spoĆŒycia i choroby niedokrwiennej serca (coronary heart disease). Demonizowany przez niektĂłre krÄgi gluten wychodzi z tych badaĆ obronnÄ rÄkÄ . PrzechodzÄ c do konkretĂłw:
Wyniki o ktĂłrych mowa przedstawiono na podstawie prospektywnego badania kohortowego ponad 100 tysiÄcy osĂłb na przestrzeni 26 lat. EkspozycjÄ na gluten zbadano na podstawie kwestionariusza ĆŒywieniowego, oceniajÄ c takĆŒe wpĆyw innych czynnikĂłw ryzyka.
Wnioski: badacze wskazujÄ , ĆŒe nie wystÄpuje statystycznie istotne powiÄ zanie miÄdzy spoĆŒyciem glutenu a chorobÄ . Dodatkowo podkreĆlajÄ , ĆŒe prowadzenie diety bezglutenowej moĆŒe powodowaÄ eliminacjÄ z diety produktĂłw peĆnoziarnistych, ktĂłre mogÄ wspieraÄ organizm. StÄ d teĆŒ w tym Ćwietle nie ma podstaw, aby osobom zdrowym – bez celiakii – sugerowaÄ przejĆcie na dietÄ bez glutenu w celu ograniczenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca.
ĆčrĂłdĆo: bmj.com