Gluten a zdrowie – nowe wyniki badaƄ

Avatar photo

W tym tygodniu pojawiƂo się w BMJ warte uwagi badanie na temat tak szeroko dyskutowanego wpƂywu spoĆŒycia glutenu na zdrowie – konkretnie dƂugofalowego jego spoĆŒycia i choroby niedokrwiennej serca (coronary heart disease). Demonizowany przez niektĂłre kręgi gluten wychodzi z tych badaƄ obronną ręką. Przechodząc do konkretĂłw:

pixabay / cc0

Wyniki o ktĂłrych mowa przedstawiono na podstawie prospektywnego badania kohortowego ponad 100 tysięcy osĂłb na przestrzeni 26 lat. Ekspozycję na gluten zbadano na podstawie kwestionariusza ĆŒywieniowego, oceniając takĆŒe wpƂyw innych czynnikĂłw ryzyka.

Wnioski: badacze wskazują, ĆŒe nie występuje statystycznie istotne powiązanie między spoĆŒyciem glutenu a chorobą. Dodatkowo podkreƛlają, ĆŒe prowadzenie diety bezglutenowej moĆŒe powodować eliminację z diety produktĂłw peƂnoziarnistych, ktĂłre mogą wspierać organizm. Stąd teĆŒ w tym ƛwietle nie ma podstaw, aby osobom zdrowym – bez celiakii – sugerować przejƛcie na dietę bez glutenu w celu ograniczenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
ĆŒurawina wƂaƛciwoƛci

ĆčrĂłdƂo: bmj.com